SUV автомобилите изискват повече от гумите в сравнение с леките коли

8635
SUV автомобилите изискват повече от гумите в сравнение с леките коли
Снимка: Nokian Tyres

Висококачествените автомобилни гуми са издръжливи и правят шофирането комфортно и безопасно. SUV автомобилите имат нужда от гуми със здрава структура и издръжливи страници. В екстремни ситуации, гумите на големите превозни средства е нужно да осигуряват точна реакция на кормилото, което също така изисква правилно налягане в гумите.

Високите и тежки SUV модели се нуждаят от подходящи гуми както за лятото така и за зимата. Тези модели обикновено използват гуми с различна каучукова смес и по-здрави материали в сравнение с моделите за леките автомобили.

„Големият размер на SUV автомобилите и високите страници на профила на гумата, представляват предизвикателства по отношение на дизайна на гумите. Важно е усещането при управление, завиването и цялостно поведение на гумата при екстремни ситуации да бъде възможно най-добро.“, казва Мартин Дражик, продуктов мениджър на Nokian Tyres за Европа.

Висококачествените гуми се открояват при всички сценарии на шофиране. Първокласните гуми са тихи при добри условия, тоест на сухи и прави асфалтови пътища. На мокри или заледени пътища можете да усетите разликата в усещането при управлението на гуми с по-високо и по-ниско качество. В екстремни ситуации, като например внезапно спиране или аварийна смяна на лентата за движение, разликата е огромна.

„Разработчиците и тестерите на автомобилни гуми са запознати с екстремните условия, което им позволява лесно да откриват основните разлики между различните гуми. Обикновените шофьори обаче не е задължително да мислят за това. Те могат да са изправени пред екстремна ситуация веднъж, но това ще бъде моментът, в който висококачествените гуми имат най-голямо значение.“, припомня Дражик.

По-високо налягане в гумите за SUV

Шофьорите могат сами да повлияят на безопасността при шофиране като редовно проверяват налягането в гумите си. Добре е да проверите ръководството на автомобила за препоръчителното от производителя ниво на налягане в гумите. Шофьорите, които са свикнали с леки автомобили е възможно да оставят твърде ниско налягане в гумите, когато сменят автомобила си с SUV модел.

„SUV моделите изискват малко по-високо налягане в гумите отколкото леките автомобили и разликата е значителна. При извършване на рязка маневра с тежък автомобил – като например аварийно избягване на друго превозно средство, е важно гумите да реагират правилно.“, казва Мати Мори, директор „Техническо обслужване на клиенти” в Nokian Tyres.

„В интерес на стабилността по време на шофиране, Nokian Tyres препоръчва винаги да напомпвате зимните си гуми с 0.2 бара налягане над препоръките на производителя.“

Арамидните влакна подсилват гумите

Развитието на продуктите в автомобилната индустрия напредва със значителни темпове през последните няколко години. Характеристиките, които са особено важни за потребителите – сигурност, управление и икономия на горивото – постоянно се подобряват.

„Степента на иновации може да се увеличи и още повече, тъй като например материалите, които се използват в производството на гуми се развиват с много бързи темпове. Ако производителите на гуми могат да се възползват от това, тези резултати ще бъдат видими в продуктите им.“, смята Мартин Дражик.

Nokian Tyres обръща специално внимание на издръжливостта на SUV гумите. Компанията разработи уникалната технология Aramid Sidewall, която подсилва страницата – зоната на автомобилната гума, която често се смята за най-слаба. Страницата подсилена с арамидни влакна предпазва гумата изключително добре срещу пробивания, удари и прорези. Това е важно както на лоши, осеяни с дупки пътища, така и по време на ежедневно шофиране в градския трафик.

„Гумите за SUV обикновено имат висок профил, което означава и повече пространство за повреди. Те също така са често карани доста по-грубо отколкото леките автомобили. Там където шофьорите на леки коли натискат спирачка, водачите на SUV решават просто да преминат, което обаче води до по-твърдо взаимодействие с настилката и по-силни удари върху гумите.“, разяснява Мати Мори.

Факти за технологията „Aradmid Sidewall“

- Арамидните влакна са добавени към каучуковата смес, която се използва за страниците на гумата.

- Технологията се използва в моделите на Nokian Tyres за SUV, каравани, кемпери и ванове.

- Намалява щетите причинени например от бордюри и дупки.

- Същият материал се използва в аерокосмическата и отбранителната индустрия.

За Nokian Tyres

Nokian Tyres разработва и произвежда първокласни гуми за хората, които ценят безопасността и устойчивостта. Вдъхновени от нашето скандинавско наследство, ние създаваме иновативни продукти за леки автомобили, камиони и тежки машини, които ви дават спокойствие при всякакви условия на шофиране. Нашата верига Vianor осигурява сервизни услуги за гуми и автомобили. През 2018 г. нетните продажби на компанията възлизат на 1,6 милиарда евро, а работните места – на около 4 800. Nokian Tyres е в списъка на Nasdaq Хелзинки. За допълнителна информация: www.nokiantyres.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТОМОБИЛИЗЪМ:

Градските бижута Джули и Мартен в динамиката на града (ВИДЕО)

Какво отличава гумите за SUV от тези за леки автомобили?

Намажете предното стъкло на колата с това и то няма да се замъглява

Как рентакар компаниите подготвят автопарка си за зимата

Вечерта напръскайте стъклото на колата с това и през нощта то няма да замръзне

Ако чистачките на колата са замръзнали, полейте ги с това

Четири неочаквани премиери на Honda у нас

Предимства и рискове при залог на автомобил

Най-често срещаните шофьорски навици, които повреждат автомобила сериозно

Мото екипировка от Oxford

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com