Създаден в Европа: Новият КИА CEED

5951
Създаден в Европа: Новият КИА CEED
Снимка: KIA Motors

КИА Моторс представи първи официални снимки на изцяло новия Ceed. Моделът ще осъществи своята международна премиера в рамките на Автомобилното изложение в Женева 2018. Настоящият, вече трето поколение Ceed е проектиран, разработен, конструиран и произведен в Европа. Той подсилва присъствието на КИА в европейския C-сегмент с иновативни нови технологии, нов, по-изчистен и атлетичен дизайн, и още по-приятно усещане при шофиране.

От старта на производството на първата генерация cee’d в завода на марката в Словакия през декември 2006г. до сега, повече от 1.28 млн. автомобила са напуснали поточните линии. Името на новия модел – от cee’d се трансформира в Ceed – утвърждава мисията му на автомобил, предназначен за „европейската общност с европейски дизайн“ (the Community of Europe, with European Design). Повече от 640 000 бройки от второто поколение на модела са реализирани на Стария континент след началото на производството през 2012 г. Навлизайки в третото си поколение, Ceed идва с очаквания за още по-сериозен дял на продажбите на КИА в Европа.

Подобно на своите предшественици, новият модел е проектиран и конструиран във Франкфурт от екипите, работещи в европейското подразделение на КИА за дизайн, продуктови разработки и развойна дейност. Автомобилът ще се произвежда в завода на марката в Жилина, Словакия, заедно с КИА Sportage и КИА Venga.

Майкъл Коул, главен оперативен директор на KIA Motors за Европа, коментира: “Повече от десетилетие КИА Ceed е свързващо звено в увеличаващия се ръст на марката на европейските пазари. Създаден ексклузивно за европейските потребители, дебютът на Ceed през 2006 г. бе повратна точка в историята на КИА.“

“Надграждайки върху тази солидна основа, новият Ceed предлага един наистина съвременен и отличаващ се дизайн, както и най-новите технологии, с които удобството и сигурността се издигат до нови, по-високи нива. Усъвършенстваните двигатели и окачване гарантират още по-приятно и ангажиращо шофиране, като едновременно с това предлагат високото качество и комфорт, което клиентите очакват от КИА. Този автомобил е призван да бъде сред най-иновативните в своя клас.”

Новият модел ще дебютира по време на Автомобилния салон в Женева през март, където за първи път ще бъде повдигнато покривалото и на още една модификация. Хечбекът с пет врати влиза в производство през май тази година. Новият Ceed ще се дистрибутира изключително и самo в Европа от края на второто тримесечие на 2018 г.

Наситено Ceed присъствие в европейския C-сегмент

През 2017г. продажбата на модели от С-сегмента възлиза на 22% от европейския автомобилен пазар. Днес той заема един от най-големите пазарни дялове по отношение на реализираните търговски обеми. Предходното поколение cee’d достигна 16% от всички продажби на КИА в Европа през изминалата година и заедно със Sportage трайно се нарежда сред бестселърите на бранда в Европа.

Майкъл Коул коментира: “През 2006г. делът на КИА на европейския пазар беше около 1,5%. През 2017г. достигнахме 3,0%. След въвеждането на cee’d годишните продажби на КИА в Европа нараснаха повече от два пъти – от 225 000 броя през 2006 г. до над 472 000 броя през 2017г. В средно срочен план си поставяме за цел годишни продажби от над 500 000 автомобила. Убеден съм, че новото семейството Ceed ще запази ролята си на двигател на устойчивия ръст на бранда КИА през следващите няколко години.“

Ceed заема специална позиция в продуктовата гама на КИА. Възприятията на потребителите са за динамичен автомобил със спортен характер, който в същото време е едно от най-надеждните, практични и разпознаваеми превозни средства. Подпомогнат от разширяващата се продуктова палитра, която се допълни от модификациите GT и от GT-Line, хечбекът на КИА от C-сегмента поема ролята на своеобразен „център“ на бранда.

Майкъл Коул добави: “Ceed се превърна в бързо разпознаваем модел по европейските пътища. Той е емблема за надеждност и качество в своя сегмент и се радва на високата оценка на потребителите по отношение на технологиите за максимален комфорт и сигурност, за което допринася и фактът, че е създаден, разработен, конструиран и произведен в Европа. Новият модел ще подсили и надгради всички тези вече налични предимства.“

Зрял и атлетичен – нов дизайн за трето поколение Ceed

Новият КИА Ceed е проектиран в европейския дизайнерски център на марката във Франкфурт, Германия, под ръководството на Грегъри Гийом, ръководител на дизайнерския център за Европа, и Петер Шрайер, главен дизайнер на КИА.

По-нисък, по-широк и с по-дълъг заден надвес в сравнение с предшественика си, силуетът на новия Ceed демонстрира едно по-зряло усещане за атлетичност. Прави линии заместват заоблените повърхности при предходния модел и уверено преливат в предната част, която се отличава с по-широка радиаторна решетка „тигров нос“ и по-ниско позициониран отвор на въздуховода – прецизни, линейни форми, които дават обем на „лицето“ на автомобила. Стандартно новият модел е оборудван с LED дневни светлини в кубовидна форма, в унисон с облика на моделите GT и GT-Line. Изострените, прави линии визуално удължават предния капак и придават на автомобила един по-изтънчен, рафиниран силует. Усещането за зрялост и мощ се поддържа и от страничния контур, който този път се развива в подчертана хоризонтална равнина. Новият модел наследява широката C-колона, която се превърна в отличителен белег на дизайна на КИА в последните години.

Новият КИА Ceed хечбек с пет врати предоставя възможност за избор между 12 екстериорни цвята и селекция от джанти с разнообразен дизайн: 15” стоманени джанти, 16” стоманени или лети алуминиеви джанти, както и 17” лети алуминиеви джанти в два цвята.

По отношение на купето новият Ceed е по-ергономичен от всякога, конструиран изцяло от още по-висококачествени материали. Интериорът на салона, типичен за най-новите автомобили на КИА, е адаптиран за новия Ceed, така че да осигури повече свободно пространство и усещане за простор за пасажера отпред, повече място в зоната за краката.

Таблото е обособено в 2 зони: в горната е разположена "плаваща" система от информационно-развлекателни устройства със сензорен екран, а в долна част са ситуирани контролните панели за аудио системата, отоплението и вентилацията. Централната конзола е ориентирана към водача за по-удобно боравене с контролните уреди. Интериорът е изпълнен в изискани, меки на допир материали, които ненатрапчиво подчертават стилната и луксозна обстановка в салона. Изборът е между акценти в цвят металик или сатениран хром, текстил, синтетична или естествена кожа. Опционално се предлагат и облицовани с кожа волан и скоростен лост.

Изграден върху новата платформа K2 на КИА, новият Ceed е с 20 мм по-широк (1800 мм) и 23 мм по-нисък (1447 мм) в сравнение с предходния модел. Размерът на междуосието остава същият – 2650 мм, като предният надвес е скъсен с 20 мм (до 880 мм), а задният е удължен с 20 мм (до 780 мм). Новата платформа спомага и за едно ново, по-ефективно окомплектоване на Ceed. Новият модел е с по-голям багажник – 395л, както и с повече пространство за раменете на пасажерите отзад, повече място над главите на първия ред, както и по-ниска позиция на седене за водача.

Проектиран за европейските пътища

Новият Ceed е проектиран ексклузивно за европейските пътища и по вкуса на европейските потребители. Усъвършенстваното управление на новия Ceed гарантира по-добра динамиката и удоволствие от шофирането. Новата напълно независима система на окачване осигурява още по-добро пътно поведение, адаптивно управление, стабилност при по-високи скорости.

Новият Ceed се предлага с широка палитра от двигатели, разработени според изискванията на европейските потребители. Бензиновите мотори включват усъвършенствана версия на популярния 1-литров T-GDi двигател на КИА (турбобензинов с директно впръскване), развиващ мощност от 120 к.с., както и нов 1,4-литров T-Gdi с мощност от 140 к.с. Турбокомпресорът на двигателя позволява по-широк обхват на въртящия момент в сравнение с по-стария 1,6-литров мотор, което означава подобрена отзивчивост при всякакви пътни настилки – при това при намалени въглеродни емисии. На по-късен етап ще се предлага и 1,4-литров MPi двигател (с многоточково впръскване) и мощност от 100 к.с.

Новият Ceed ще бъде наличен и с изцяло новия дизелов двигател U3 на КИА. Проектиран според най-новата норма за вредните емисиите Euro 6d TEMP, новият U3 1,6-литров CRDi (със система common-rail за електронно директно впръскване на дизеловото гориво) използва технология за селективна каталитична редукция (SCR) с цел активен контрол на емисиите, което спомага за тяхното значително намаляване. Така новият двигател генерира по-малко въглероден диоксид, прахови частици и азотен оксид в сравнение с по-старите дизелови двигатели на КИА. U3 1,6-литров CRDi се предлага с мощност от 115 и 136 к.с. и въртящ момент от 280 Нм. Благодарение на новия мотор емисиите въглероден диоксид се очаква да паднат под 110 г/км по новата Световна хармонизирана процедура за тестове на леки коли (WLTP), приравнена към Новия европейски цикъл на шофиране (NEDC).

Всеки от двигателите е окомплектован с 6-степенна ръчна трансмисия, а новите 1,4- литрови T-GDi и 1,6-литрови CRDi мотори ще бъдат предлагани и със 7-степенна скоростна кутия с двоен съединител на КИА.

Технологични иновации на още по високо ниво

Иновациите са сърцето на новия КИА Ceed, който ще бъде най-високотехнологичният автомобил в своя клас, от момента на влизането му в продажба.

В купето на автомобила е налична богата палитра от технологии за повече комфорт и допълнителни улеснения за водача и пасажерите. ‘Плаващата’ информационно-развлекателна система се предлага заедно с аудио система и 5- или 7-инчов сензорен екран. Друга възможност е навигационна система с 8-инчов сензорен екран с опционална, изключително мощна JBL Premium аудио система с авангардната технология Clari-Fi за възпроизводство на музика, която възстановява звукови сигнали, загубени в процеса на дигитална компресия. Стандартното оборудване включва пълна интеграция със смартфон чрез Bluetooth, както и автоматични светлини и безключов достъп.

Системата за избор на режим на шофиране ще позволи на клиентите да се насладят оптимално на опциите за нормално и спортно управление. Нормалният режим дава възможност за максимално разгръщане на горивната ефективност и предлага спокойно, релаксиращо управление. Спортният режим подобрява реакциите на дроселната клапа, позволява по-бързо ускорение - от състояние на покой и по време на движение - като адаптира кормилното управление и предоставя възможност за по-директна реакция в синхрон с действията на водача.

Като опция новият Ceed ще предлага и отопляемо предно стъкло, което е изключително предимство в студените месеци. Тази технология се появява за първи път в автомобил на КИА и ефективно елиминира скреж, лед и изпотяване на предното стъкло само с натискането на един бутон. Безжично зарядно устройство за смартфон, отопляеми и вентилирани предни седалки и отопляеми задни седалки също са на разположение на пътниците в новия модел.

Опционалният екопакет на Ceed включва Active Air Flap (активна въздушна клапа), която се затваря и отваря в зависимост от изискванията за охлаждане на двигателя, като по този начин подобрява аеродинамичната ефективност на автомобила, с която се постига по-голяма икономия на гориво. Екопакетът също така включва покритие на долната част на каросерията, по-ниско окачване, което оптимизира въздушния поток под автомобила, както и гуми Michelin с по-ниско съпротивление при търкаляне.

В допълнение към 7-те стандартни въздушни възглавници на автомобила, усъвършенстваните технологии за подпомагане на водача издигат защитата на пътниците на още по-високо ниво, което се постига чрез набор от системи за активна безопасност и намаляване риска от сблъсък. Стандартното оборудване включва: автоматично управление на дългите светлини (High Beam Assist); предупреждение за бдителността на водача (Driver Attention Warning); асистент за поддържане на траекторията в лентата на движение (Lane Keeping Assist); предупреждение при опасност от челен сблъсък (Forward Collision Warning) с асистент за избягване на евентуален челeн сблъсък (Forward Collision-Avoidance Assist).

Новият Ceed е първият автомобил на КИА, оборудван със система за предупреждение при неволно напускане на пътната лента (Lane Following Assist), която всъщност вече представлява технология за автономно шофиране от второ ниво. Функцията Lane Following Assist проследява превозните средства, участващи в движението, регистрира подходящи свободни пространства в съседните пътни ленти, в които автомобилът би могъл да премине безопасно. Тя разпознава пътната маркирова, като по този начин поддържа траекторията на Ceed в пътното платно, контролира ускорението, спирането и управлението в зависимост от колоната превозни средства пред автомобила. Системата използва външни сензори, за да поддържа безопасна дистанция спрямо превозното средство отпред и оперира в скоростен диапазон от 0 до 130 км/ч.

Допълнително наличните технологии включват интелигентен круиз контрол (Smart Cruise Control) с асистент за потегляне и спиране, система за предупреждение при наличие на автомобил в мъртвата зона (Blind Spot Collision Warning), функция за сигнализация при пресичащи отзад автомобили (Rear Cross-Traffic Collision Warning), система за автоматично паркиране (Smart Parking Assist) и доловими чрез допир предупредителни сигнали, излъчвани от волана при опасност от челен сблъсък.

Стандартно всеки нов Ceed е оборудван със системата на КИА за автоматичното управление на стабилността на превозното средство (VSM), която гарантира прецизно спиране и движение в завой, като регулира електронната система за контрол на стабилността (ESC), в случай че долови недостатъчно сцепление.

В продажби от второто тримесечие със 7г.гаранция или 150 000 км пробег

Новият КИА Ceed ще се произвежда в завода на КИА в Жилина, Словакия, от второто тримесечие на 2018г. С появата си на пазара в края на второто тримесечие на 2018г., Ceed ще отговори на добре познатото обещание на КИА за високо качество, подплатено от безпрецедентна 7г. гаранция или 150 000 км пробег, която ще се предлага стандартно и при новия модел.

KIA Motors Corporation (www.kia.com) – производител на автомобили с високо качество – е основана през 1944г. и е най-старият корейски автопроизводител. Като част от Hyundai-Kia Automotive Group, КИА се стреми да се позиционира сред лидерите на световния автомобилен пазар. С 10-те си производствени бази в 5 страни КИА продава повече от 2,7 милион автомобила годишно и поддържа дистрибуторска мрежа в повече от 150 страни. Днес КИА има 48 000 служители и годишни приходи от 43 милиарда долара. Kia Motors е официален спонсор на Australian Tennis Open и официален партньор на FIFА – управителното тяло на FIFA World Cup. Мотото на КИА Моторс Корпорейшън “Силата да изненадваш” – олицетворява целта на марката постоянно да изненадва своите клиенти по цял свят с автомобилни иновации.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТОМОБИЛИЗЪМ:

Градските бижута Джули и Мартен в динамиката на града (ВИДЕО)

Какво отличава гумите за SUV от тези за леки автомобили?

Намажете предното стъкло на колата с това и то няма да се замъглява

Как рентакар компаниите подготвят автопарка си за зимата

Вечерта напръскайте стъклото на колата с това и през нощта то няма да замръзне

Ако чистачките на колата са замръзнали, полейте ги с това

Четири неочаквани премиери на Honda у нас

Предимства и рискове при залог на автомобил

Най-често срещаните шофьорски навици, които повреждат автомобила сериозно

Мото екипировка от Oxford

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com