46 години от смъртта на легендарния Елвис Пресли

2574
46 години от смъртта на легендарния Елвис Пресли
Снимка: Getty Images

Изминаха повече от четири десетилетия от смъртта на Елвис Пресли през 1977 г., но наследството на Краля на рокендрола се поддържа живо по безброй начини.

Музикалната икона, създала класики като "Hound Dog" и "Jailhouse Rock", оглави класациите с 18 песни и продаде повече от един милиард плочи. Той все още е един от най-обичаните изпълнители на всички времена, повече от половин век след дебюта му през 1956 г.

Елвис умира от сърдечен удар на 16 август 1977 г. Предварителните резултати от аутопсията показват, че причината за смъртта е "сърдечна аритмия", според д-р Джери Франциско, съдебен лекар от окръг Шелби, който извършва двучасов оглед на тялото.

Първоначално съдебният лекар не успява да открие причината за аритмията, което предизвиква предположения, че певецът може да е починал в резултат на свръхдоза наркотици въз основа на публикуваните съобщения, че в тялото му са открити следи от 10 лекарства с рецепта.

През октомври обаче New York Times потвърди, че наркотиците са изключени като причина за кончината на Елвис - "въпреки че в тялото му по време на смъртта са открити лекарства с рецепта", отбеляза изданието, цитирайки д-р Франциско.

"Причината за смъртта е хипертонична болест на сърцето, а коронарната болест на сърцето е допринасящ фактор", се казва в заключението на лекаря. Д-р Джордж Никопулос, приятел и лекар на Елвис, заяви, че не смята, че певецът е имал проблеми с наркотиците, въпреки че е "злоупотребявал с тях инцидентно".

Преди смъртта си Елвис се е справял с няколко здравословни проблема и е бил хоспитализиран четири пъти в рамките на пет години, за да се лекува от хипертония и увеличено дебело черво. Освен това е страдал от лек диабет и проблем с черния дроб.

Въпреки решението на съдебния лекар, слуховете за участието на наркотици в смъртта му продължават да витаят в публичното пространство. Няколко членове на семейството му са говорили за степента на употреба на наркотици от Краля, включително доведеният брат на Елвис Дейвид Е. Стенли в мемоарната си книга "Моят брат Елвис: последните години".

ОЩЕ: Нов филм за Елвис Пресли и Присила представя София Копола (ТИЙЗЪР)

Стенли пише: "Чувствах се по-скоро като помощник в старчески дом". През 1989 г. той казва пред "PEOPLE": "Не бях в състояние да разбера напълно какво се случва и не разбирах Елвис в мъките на пристрастяването" и добавя: "Имах тази наивна вяра, че Елвис може да направи всичко, дори да преодолее зависимостта от лекарствата".

Кралят на рокендрола е намерен в безсъзнание от тогавашната си приятелка Джинджър Олдън в дома си в Грейсленд в Мемфис, Тенеси. По-конкретно, той е открит да лежи на пода в банята на главния си апартамент - най-личното му убежище, където са допускани само най-близките му и доверени хора.

Грейсленд, имение с 18 стаи за 1 милион долара, с джубокс край басейна, е мястото, където Елвис се скрива от света, за да избяга от бремето на славата. Въпреки че от 1982 г. Грейсленд е отворен за посетители, вторият етаж е запечатан от уважение към него от семейството му.

Грейсленд стана известен с много неща, включително с емблематичната "стая на джунглата" - превърната в звукозаписно студио - както и с кухнята, където Елвис приготвя прочутите си сандвичи с фъстъчено масло и банани. То включва и прочутата градина за медитация, където Елвис е погребан.

Елвис става известен в средата на 50-те години на миналия век и бързо се превръща в едно от най-големите имена в историята на рокендрола. До голяма степен допринесъл за развитието на музикалния жанр, той има причина да бъде смятан за "Краля".

Феновете, поддръжниците и членовете на семейството на Елвис запазват наследството му живо през десетилетията, последвали смъртта му през 1977 г. Между филмите, разказващи за неговата удивителна кариера, и безбройните кавъри на песни от неговия каталог, Кралят на рокендрола е оставил отпечатък върху поколенията и бъдещите такива.

ОЩЕ: "Елвис Пресли се самоуби": За тези свои думи доведеният му брат официално се извини 

На 25-ата годишнина от смъртта на Елвис дъщеря му Лиза Мари отдаде почит на баща си със запис, в който казва: "Исках да знаеш, че не съм те забравила. Ти ме създаде. Обичам те. Ти все още си прекрасен. Ти беше прекрасен и тогава".

Съвсем наскоро Присила почете Елвис по повод 45-годишнината от смъртта му през август 2022 г., като разказа какво означава този ден за нея по време на интервю в предаването TODAY. "Всичко, което той е искал да направи или е пожелал да направи, що се отнася до живота, искам да се опитам да осъществя и аз, а това е огромна отговорност", каза тогава тя.

На 16 август всяка година от Грейсленд се излъчва на живо бдение със свещи, което се провежда в имота. През 2022 г. на него присъстваха над 30 000 фенове и поддръжници на любимия и вечен Крал.

Животът и музиката на Елвис бяха почетени в едноименния филм, режисиран от Баз Лурман. Кралят на рокендрола е изигран от Остин Бътлър, който заяви, че е усетил огромен стрес и отговорност, пресъздавайки наследството на покойната музикална икона.

Неговото превъплъщение получи искрени похвали директно от семейството на Пресли - конкретно от Присила, Лиза Мари и внучката на Елвис Райли Кю.

ОЩЕ: Продадоха палто на Елвис Пресли за 128 хил. лири на търг 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

Пианистът Сергей Бабаян: Диригентът Боян Виденов кара оркестъра да пее заедно с пианото

Чуйте новата песен на Мария Илиева "100 причини" (ВИДЕО)

Открива се Сесия 2024 на Културния фонд на МУЗИКАУТОР

Васко Василев с концерт на Айфеловата кула по случай 24 май

ARTBAT с хедлайн шоу на открито в София през месец юли

Jaya The Cat и Q-Check подгряват Dubioza Kolektiv в Созопол

Джон Бон Джоуви отбелязва 40 години на сцената с филм и нов албум

Нети Добрева и Асен Блатечки с премиера на SoFest Spring

SEVI се присъединяват към афиша на Planet Rockstock, Англия

Иван Димитров, МУЗИКАУТОР: Европейският комитет на CISAC в Атина обсъди ефектите на изкуствения интелект върху авторското право

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com