Брилянтният Людмил Ангелов представя втория концерт от цикъла с музика на Шопен

3892
Брилянтният Людмил Ангелов представя втория концерт от цикъла с музика на Шопен
Снимка: Cantus Firmus / Ivo Chupetlovsky

След блестящото начало на цикъла „Людмил Ангелов свири Шопен“ на 5 ноември, забележителният български пианист ще зарадва отново почитателите на Шопеновата музика в началото на следващия месец. На 4 декември от 19:30 часа в зала “България” ще се състои вторият концерт от цикъла „Людмил Ангелов свири Шопен“, организиран от „Кантус Фирмус“ с подкрепата на Полския институт, Suchard и в партньорство със Софийската филхармония. Събитието е част от поредицата „Празнична музика със Suchard“. 

Програмата на рецитала представя произведения, носещи духа на Романтизма – музика с огромно значение за развитието на клавирното изкуство през 19-ти и 20-ти век. В първата част Людмил Ангелов ще изпълни Прелюд оп. 45 и цикъла от 12 Етюда оп. 10, които Шопен създава в младежките си години, променяйки изцяло разбирането за този жанр. До началото на 19-ти век етюдите са пиеси, предназначени да помогнат на учениците за развитие на тяхната клавирна техника, но Шопеновите етюди са нещо съвсем различно – те са истински музикални поеми, които изискват от изпълнителя не само техническо съвършенство, но и ярко емоционално присъствие. Много популярен  е последният етюд №12 в До минор, известен като „Революционен“. Според съвременниците на Шопен, пиесата отразява чувствата на композитора по повод трагичните събития в неговата родина след разгрома на Варшавското въстание през 1831 г.

Във втората част на концерта Людмил Ангелов ще изпълни четиричастната Втора клавирна соната с прочутия Траурен марш – музика, която достига върховете на трагизма и лиричното проникновение, излизайки извън границите на камерната музика. След сонатата ще прозвучат също 4 мазурки оп. 24, носещи ведрата атмосфера на полската фолклорна музика. Концертът ще завърши с тържествените звуци на Полонез оп. 53, отново полски народен танц, претворен от Шопен в блестяща концертна пиеса.

Людмил Ангелов е признат като един от големите съвременни интерпретатори на  Шопен. Няколко пъти в своята международна кариера пианистът представя с голям успех интегрални изпълнения с творбите на великия полски композитор. Пианистът гостува често на най-известните Шопенови фестивали, включително фестивала „Шопен и неговата Европа“ във Варшава. Канен е за жури на международни конкурси, сред които "Фр. Шопен" във Варшава през 2010, 2015 и 2020 година.

Людмил Ангелов винаги се е стремял да бъде максимално близък до авторския музикален текст и възприема себе си като медиатор между композитора и аудиторията. „Много е важно да разберем, че тази музика трябва да я дадем на публиката, а не да покажем себе си. Именно тя е важна и трябва да достигне до хората, за да стопли сърцата им“, казва музикантът.

„Празнична музика със Suchard е цикъл от два концерта, предлагащи изискано забавление за ценителите на класиката и джаза. Следващото събитие от поредицата е концертът „Christmas in Action“ на 17 декември в зала „България“, с участието на Милица Гладнишка, „Ангел Заберски октет“, трио „Тринити“ и танцьори от трупата Dance Wealth.

Билетите за концерта „Людмил Ангелов свири Шопен“ на 4 декември са на цени от 15 до 45 лв. и са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на http://ticketsbg.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

МОЛЕЦ представят грандиозен финал на Турне 2024 в зала "Арена София"

Световният шампион по бийтбокс Skiller и гъдуларката Христина Белева с нов музикален проект

Отиде си рок легендата Стив Харли (ВИДЕО)

Британците Tailgunner откриват концерта на U.D.O. в София на 31 март

"Soul Is The Price" е новият видео сингъл от едноименното EP на Bulgarian Cartrader

Джъстин Тимбърлейк издаде албум с 18 песни

Филмът за концерта на Влади Ампов-Графа: Музикантски кеф, следващ световните тенденции

PAIN и Skindred стават част от HILLS OF ROCK 2024

Рокаджиите Bon Jovi издават нов албум (ВИДЕО)

Виктор Костов и Сион Найман ни канят да изживеем "Магията на вариациите"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com