Чуйте бъдещето на българската музика: НМА и Huawei наградиха млади таланти (ВИДЕО)

3030
Чуйте бъдещето на българската музика: НМА и Huawei наградиха млади таланти (ВИДЕО)
Снимка: Huawei

С много положителни емоции в Световния ден на музиката 1. октомври бяха наградени победителите в конкурса Sounds liкe You. Това стана на тържествена церемония в концертната зала на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров". Конкурсът е организиран от най-старото музикално училище в България с подкрепата на Huawei и Classic FM радио. Победителите бяха определени от авторитетно професионално жури на конкурса бе в състав проф. д-р Цветан Недялков, Петър Дундаков, Михаела Филева, проф. д-р Кремена Ангелова и Радостина Узунова. За максимална обективност всеки член на журито индивидуално е слушал и оценил композициите с помощта на слушалките за аудио с висока резолюция Huawei FreeBuds 4.

Церемонията по награждаването бе открита от ректора на Националната музикална академия, проф. д-р Сава Димитров, който наблегна на модерния подход на вече стогодишната институция в привличането и развиването на млади музикални таланти от България и света. Професор Димитров благодари на журито, както и на съорганизаторите от Huawei и Classic FM за провеждането на първото издание на този новаторски конкурс.

От своя страна председателката на журито проф. д-р Кремена Ангелова сподели, че финалистите са оценявани анонимно от журито, като тримата победители са получилите най-висок сборен резултат. От сцената на концертната зала на НМА тя поздрави присъстващите със Световния ден на музиката и нарече "победители" всички 10 финалиста в конкурса. Тя изрази желанието си най-младите от тях, все още ученици, да продължат да се развиват като бъдещи студенти на Академията.

Дарина Иванова, маркетинг директор на Huawei Consumer Business Group за България и Северна Македония, не скри вълнението си, обръщайки се към участниците в конкурса: „Звучите красиво и много искрено! Щастливи сме да участваме в проект, провокиращ творчество и изява на младите хора у нас. Бъдете все така вдъхновени и ви пожелаваме музиката ви да се слуша от все повече хора в бъдещите ви успешни кариери!“

Гостите и участниците в конкурса бяха поздравени и от Радостина Узунова, член на журито и представител на официалния медиен партньор на проекта Classic FM радио, единственото радио за класическа музика у нас и на Балканите. „Щастлив човек съм, защото работя това, което обичам – класическата музика. Много харесах идеята на този иновативен конкурс, защото той дава свобода на вас, младите, да се изразявате по начин, който е присъщ на вас“, сподели тя.

Трета награда спечели Ния Керанова със своята спокойна и същевременно дълбоко емоционална китарна композиция One last time. Наградата бе връчена от композитора проф. д-р Цветан Недялков, който сподели, че я смята за изключителен талант и се радва, че честта да ѝ връчи наградата се пада на него.

Втора награда бе връчена на Елица Георгиева за нейната песен Windrising, от изпълнителката и композиторка Михаела Филева. Елица разказа как е разбрала за конкурса на отдалечено място без интернет и е направила записа на песента там, под влиянието на уникалната му атмосфера. От своя страна Михаела Филева сподели вълнението си, че има възможността да награди вокална композиция. „За мен беше удоволствие да работя с професионалисти, които са ми преподавали, и да чуя музикалните изяви на толкова талантливи млади хора. Продължавайте да се изразявате свободно и помнете, че не само класиката е красива музика“, каза от сцената известната поп изпълнителка. 

Големият победител в конкурса е Александър Иванов, с неговата клавирна композиция „Пълнолуние – самодиви танцуват“. Наградата му бе връчена от известния композитор Петър Дундаков, автор на саундтрака на филмите „Възвишение“, “Голата истина за група Жигули“ и много други. Той оцени високо труда на всички финалисти и сподели, че очаква с нетърпение да проведе индивидуалния майсторски клас по композиция – голямата награда, спечелена от Александър. „Композирането на музика е трудно занимание, истинското дълбоко композиране, срещата с дълбоката музика. Това е парчето, което наистина най-много харесах и вярвам в бъдещето на точно такъв тип българска музика.“, сподели Петър Дундаков. 

„Не очаквах награда, исках просто да покажа това, което съм направил. Идеята ми идва от това пълнолуние, което си представям като го слушам. Когато разбрах за конкурса, реших да се взема в ръце и да видя какво ще се получи.“, сподели победителят, който е ученик в 12 клас.

Наградата на публиката за композицията, събрала най-много харесвания в YouTube все Добромир Кисьов за неговото оркестрово произведение Can’t catch tomorrow, което има силно „героично звучене“, както се изрази авторът при получаването на наградата. „Идеята идва от вярването ми, че в този забързан свят, дори в ежедневието, всеки е герой в собствения си живот, дори само да преживее деня, да мине през трудностите му“, бе сценичното откровение на Добромир Кисьов.

Наградата му беше връчена от Радостина Узунова, водещ в Classic FM радио, която сподели, че това е композицията, която най-много се доближава до симфоничното звучене, както и до съответната тенденция в съвременната филмова музика, и си пожела скоро да го чуе не само като двеминутна композиция, а като развито завършено произведение. 

Всички наградени в конкурса получиха грамоти, нов комплект безжични Hi-Res Audio слушалки Huawei FreeBuds 4, аудио компактдискове, юбилейна марка по повод 100-годишнината на НМА, както и сувенири от Classic FM радио.

Уникалните композиции на десетимата финалисти в конкурса можете да чуете в ефира на радио Classic FM, както и в специалния Sounds like You плейлист:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

МОЛЕЦ представят грандиозен финал на Турне 2024 в зала "Арена София"

Световният шампион по бийтбокс Skiller и гъдуларката Христина Белева с нов музикален проект

Отиде си рок легендата Стив Харли (ВИДЕО)

Британците Tailgunner откриват концерта на U.D.O. в София на 31 март

"Soul Is The Price" е новият видео сингъл от едноименното EP на Bulgarian Cartrader

Джъстин Тимбърлейк издаде албум с 18 песни

Филмът за концерта на Влади Ампов-Графа: Музикантски кеф, следващ световните тенденции

PAIN и Skindred стават част от HILLS OF ROCK 2024

Рокаджиите Bon Jovi издават нов албум (ВИДЕО)

Виктор Костов и Сион Найман ни канят да изживеем "Магията на вариациите"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com