Един от най-великите съвременни пианисти - Сергей Бабаян, с концерт с оркестър "Кантус Фирмус"

1182
Един от най-великите съвременни пианисти - Сергей Бабаян, с концерт с оркестър "Кантус Фирмус"
Снимка: Европейски музикален фестивал

Сергей Бабаян – един от най-великите съвременни пианисти, описван от пресата като "гений", ексклузивен артист на компанията "Дойче Грамофон" и редовен солист на най-елитните оркестри по света, ще гостува за първи път в България в 24-тото издание на "Европейски музикален фестивал". Той пристига у нас за концерт с Оркестър"Кантус Фирмус" и ще си партнира с маестро Боян Виденов, млад, но вече добре познат на столичната публика музикант от ярките му изяви като оркестров и оперен диригент.

На първия си български гастрол Сергей Бабаян ще изпълни Концерт за пиано и оркестър №1 в до мажор от Лудвиг ван Бетовен, композиция, която отваря нови измерения за жанра на инструменталния концерт с оформянето на индивидуалния бетовенов стил. В програмата са още и оркестровите шедьоври на Ф. Менделсон - Бартолди – Симфония №4, "Италианска" и Увертюра "Хебриди". Те ще бъдат интерпретирани от Оркестър "Кантус Фирмус" и диригента Боян Виденов. Събитието е на 29 април 2024 в зала "България" от 19:30 ч., а билетите са в продажба онлайн на Ticketsbg и на касата в залата.

Кой е Сергей Бабаян?

Още: Великденски концерт от Европейския музикален фестивал представя творбата Stabat Mater от Дж. Б. Перголези

Фотограф: Marco Borggreve

Роден в музикално семейство в Армения, Сергей Бабаян следва пътя на повечето изключителни таланти в тогавашния Съветски съюз. Той се занимава с пиано от детските си години, първоначално в родния си град, а по-късно учи в Московската консерватория при Лев Наумов, Вера Горностаева и Михаил Плетньов. Ключовият момент в неговата кариерата съвпада с разпадането на Съветския съюз и Бабаян става първият артист от СССР, който посещава международни конкурси без държавно спонсорство.

Пианистът прави своя пробив през 1989 г. с поредица от победи в престижни музикални състезания: Международния конкурс "Робер Казадесю" (преименуван на Международен конкурс за пианисти - Кливланд), Международния клавирен конкурс Хамамацу, Япония и Шотландския международен конкурс по пиано. След преместването си в САЩ, той се присъединява към Института за музика в Кливланд през 1992 г. като артист-резидент. Оттогава развива активна концертна кариера с изяви в престижни зали и работи с много от водещите световни диригенти, сред които Валерий Гергиев, Нееме Ярви, Туган Сохиев, Габор Такач-Наги, Юрий Темирканов, Николай Знайдер и др.

Още: Значими годишнини и световни майстори на "Европейски музикален фестивал" 2024

През 2018 г. Сергей Бабаян става артист на звукозаписната компания "Дойче Грамофон", като първият му албум за нея е реализиран заедно с легендарната Марта Аргерич. През 2020 г. пианистът записва за същия лейбъл творби от С. Рахманинов – компактдиск, който е приветстван като новаторски от международната преса и получава множество награди, включително "Запис на месеца" на BBC, CHOC Classica и др. На 29 март т.г. предстои премиерата на последните му записи за "Дойче грамофон", събрани в албума "Рахманинов за двама" с участие на пианиста Даниил Трифонов.

Повече за Боян Виденов

Фотограф: Daniel Wetzel

Още: Мила Георгиева и Зорница Иларионова се събират за концерта "Импресионизъм и романтика"

Боян Виденов е роден през 1987 г. в България, но прекарва детството си в Италия и Германия, където получава отлично европейско музикално образование. Дебютира едва на 18 години. През 2009 г. основава Манхаймската филхармония – ансамбъл, който има амбицията да бъде платформа за подготовка на млади професионалисти от цяла Европа, които се стремят към кариера в елитните оркестри по света. Виденов учи дирижиране при Йорма Панула и Джанлуиджи Джелмети. Със своите оригинални изпълнителски проекти той печели международно признание и редовно сътрудничи с големи европейски оркестри и прочути солисти.

"Европейски музикален фестивал" - 2024, организиран от "Кантус Фирмус", се реализира под патронажа на г-жа Мария Габриел с подкрепата на Министерството на културата и Столичната община. Партньор за концерта е Софийската филхармония.

Още за Сергей Бабаян и Боян Виденов

Медитативният фокус и рядката статичност, с които се характеризира изключителното клавирно майсторство на пианиста Сергей Бабаян дават основание на един журналист от в. "Hamburger Abendblatt" да го оприличи на "един от онези японски калиграфи, които съзерцават бялата страница пред себе си в мълчание, докато в точния момент четката им прави своето инстинктивно, перфектно замахване върху хартията".

През последните сезони концертният график на Сергей Бабаян включва изпълнения с оркестър "Гевандхаус", Лайпциг, Бамбергските симфоници, Кралската филхармония на Ливърпул, Филхармоничния оркестър на Френското национално радио, Камерен оркестър "Малер", Симфоничен оркестър на Торонто, Симфоничен оркестър на Ванкувър, Фестивалния оркестър на Вербие и др. Сергей Бабаян редовно концертира на много от най-престижните музикални подиуми по света: "Концертгебау" в Амстердам, "Карнеги Хол" и "Уигмор Хол" в Лондон, "Концертхаус" във Виена и Театър "Принцрегент" в Мюнхен, Театър "Колон" в Буенос Айрес, "Мезон де ла Радио" в Париж, "Елбфилхармония" в Хамбург, "Алте опер" във Франкфурт и "Тонхале", Цюрих. Той участва на престижни фестивали, сред които La Roque d’Anthéron, Piano aux Jacobins в Тулуза, фестивал "Менухин" – Гщаат и "Вербие". Пианистът е артистичен съветник на "Концертхаус" – Дортмунд.

Боян Виденов е артистичен директор и основател на Манхаймската филхармония. Той редовно си сътрудничи с известни артисти като Марта Аргерич, Миша Майски, Соня Йончева, Пинкас Цукерман, Мария Жоао Пиреш, Сергей Бабаян, Игор Левит и концертира на важни престижни музикални подиуми като "Елбфилхармония" в Хамбург, залите "Гастайг" и "Херкулес" в Мюнхен, Кьолнската филхармония, Филхармонията на Люксембург, "Auditorio Nacional" в Мадрид, "Кралица Елизабет" в Антверпен, "Верди" в Милано, "Алте опер" - Франкфурт, "Казино" в Базел и др.

Боян Виденов е застъпник на каузата за популяризирането на класическата музика сред широка публика. С Манхаймската филхармония той организира поредица от образователни концерти за деца и открити репетиции за семейства. Работи активно за развитието на онлайн платформата на оркестъра HomeSymphony®, която представя концерти на живо по интернет. Диригентът участва също в създаването и управлението на Enote, компания за дигитализиране на музика, базирана на изкуствен интелект.

Снимка: Европейски музикален фестивал

Оркестър "Кантус Фирмус" (предишно име оркестър на Класик ФМ радио) е създаден през 2002 г. Музикалното развитие на състава е свързано преди всичко с циклите "Концертмайсторите" и "Музиката на Америка". Оркестърът е изнасял концерти със забележителните съвременни класически изпълнители Джошуа Бел, Гил Шахам, Найджъл Кенеди, Пинкас Цукерман, Шломо Минц, Мидори, Енио Мориконе, Глен Диктеров, Максим Венгеров. Ансамбълът партнира редовно и на най-талантливите български инструменталисти, получили признание на световния концертен подиум. Съставът е изнасял концерти в Испания, Германия, Франция, Дания, Норвегия и е отличен с четири награди "Кристална лира". От 2023 г. оркестърът на Класик ФМ приема името оркестър "Кантус Фирмус" и представя продукцията си с това име.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

Открива се Сесия 2024 на Културния фонд на МУЗИКАУТОР

Васко Василев с концерт на Айфеловата кула по случай 24 май

ARTBAT с хедлайн шоу на открито в София през месец юли

Jaya The Cat и Q-Check подгряват Dubioza Kolektiv в Созопол

Джон Бон Джоуви отбелязва 40 години на сцената с филм и нов албум

Нети Добрева и Асен Блатечки с премиера на SoFest Spring

SEVI се присъединяват към афиша на Planet Rockstock, Англия

Иван Димитров, МУЗИКАУТОР: Европейският комитет на CISAC в Атина обсъди ефектите на изкуствения интелект върху авторското право

Почина един от най-известните британски диригенти

Ето ги финалистите в конкурса на БНР за нова българска поп и рок музика (ПЪЛЕН СПИСЪК)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com