Ето кои са победителите в третия Национален конкурс за млади инструменталисти "Кантус Фирмус"

1029
Ето кои са победителите в третия Национален конкурс за млади инструменталисти "Кантус Фирмус"
Снимка: Кантус Фирмус

С тържествен заключителен концерт и много емоции в неделя вечерта (15 октомври) завърши третото издание на Националния конкурс за млади инструменталисти "Кантус Фирмус", организиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата и в партньорство с радио "Класик А".

В залата на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в София се състоя вторият тур на музикалното състезание, в който взеха участие 27 индивидуални музиканти и три ансамбъла. Изпълненията им бяха оценявани от жури в състав Росен Гергов (диригент), Пламена Мангова (пиано), проф. д-р Борислава Танева (пиано), Димитър Иванов (цигулка) и доц. д-р Атанас Кръстев (виолончело). Оспорваната конкуренция между кандидатите доведе до прецедент в досегашната практика на конкурса.

В категория Пиано на първо място бяха класирани трима участници, които постигнаха равен брой точки и според единодушно решение на журито те ще си поделят първата награда. Това са Ангел Ялъчков, Николай Маринов и Цвета Атанасова, възпитаници на НМА "Проф. П. Владигеров". Другите първи награди в категория Пиано са съответно за Божидар Лазаров (втора група) от НМУ "Любомир Пипков" в София и Ярослава Анурова (първа група) от НУМСИ "Проф. П. Владигеров", Бургас и Хрисиана Савова (първа група) от НУМТИ "Добрин Петков", Пловдив, които също си поделят първото място.

В категория Струнни инструменти призовите места завоюваха виолончелистите Тодор Иванов (трета група) от НМА "Проф. Панчо Владигеров" и Дарин Ламбрев (втора група) от НМУ "Любомир Пипков", София, както и малката цигуларка Богомила Кръстева (първа група), също от столичното музикално училище. В категория Ансамбли призовите места са за Трио "Assai" и Струнен квартет Кръстева/Карагьозова/Георгиева/Стойкова. Поощрителни награди - участие в майсторски класове на Пламена Мангова, проф. д-р Борислава Танева, Димитър Иванов и доц. д-р Атанас Кръстев бяха връчени на седем от участниците в конкурса. Пълният списък на наградените е публикуван ТУК.

Тодор Иванов и Росен Гергов, снимка: Кантус Фирмус

С особено голямо нетърпение младите таланти очакваха решението на журито за присъждането на Голямата награда на конкурса – солово участие в концерт с Оркестър "Кантус Фирмус". Тя също ще бъде поделена между двама изпълнители: Тодор Иванов (виолончело) и Божидар Лазаров (пиано), които ще имат шанса да дебютират с оркестъра през 2024 година.

Освен предварително обявените в регламента отличия, участниците се състезаваха и за две допълнителни награди: известният лютиер Владо Тилев, който през годините е подкрепил редица даровити деца още в първите стъпки на тяхното развитие, също се включи към наградния фонд на конкурса "Кантус Фирмус". Той предостави своя майсторска цигулка за срок от 1 година на Богомила Кръстева от първа възрастова група. Друго значимо отличие бе осигурено от семейството на големия български диригент и музикален педагог проф. Емил Янев, 90 години от рождението на когото бяха отбелязани тържествено в началото на тази година. Едногодишна стипендия "Проф. Емил Янев и проф. Лилия Гюлева" бе присъдена на изявения млад възпитаник на Националното музикално училище "Любомир Пипков" Йоан Йовчев (виолончело), отличен с втора награда в своята възрастова група в категория Струнни инструменти.

Божидар Лазаров и Росен Гергов, снимка: Кантус Фирмус

"Искам да благодаря на всички участници в Националния конкурс през тази година, но също на техните семейства, които ги подкрепят, и особено на преподавателите им за огромния труд и усилия в изграждането на бъдещите музикални звезди на България", каза на церемонията Васил Димитров, изпълнителен директор на "Кантус Фирмус". На тържеството присъства също г-жа Елиянка Михайлова, директор Дирекция "Сценични изкуства и художествено образование" към Министерството на културата.

Предстои връчването на още една специална награда, която ще бъде определена от аудиторията на единственото в България ефирно радио за класическа музика – радио "Класик А". Това ще стане след публикуване на всички записи от втория тур на конкурса в YouTube канала на "Кантус Фирмус:, като информация за гласуването ще бъде оповестена допълнително. На 17 октомври е вторият ден на майсторския клас по пиано на изявената изпълнителка Пламена Мангова, който се провежда в НМУ "Л. Пипков". На 16 октомври се състоя и първият урок по цигулка с Димитър Иванов на отличената с поощрение Олга Дойкова от Бургас.

Националният конкурс за млади инструменталисти "Кантус Фирмус" се провежда за трета поредна година. Общият брой на участниците тази година е над 50, на възраст от 9 до 22 години. Аудио записите от първия тур вече бяха излъчени в ефира на радио "Класик А" и бяха публикувани в YouTube канала на "Кантус Фирмус".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

Чуйте новата песен на Мария Илиева "100 причини" (ВИДЕО)

Открива се Сесия 2024 на Културния фонд на МУЗИКАУТОР

Васко Василев с концерт на Айфеловата кула по случай 24 май

ARTBAT с хедлайн шоу на открито в София през месец юли

Jaya The Cat и Q-Check подгряват Dubioza Kolektiv в Созопол

Джон Бон Джоуви отбелязва 40 години на сцената с филм и нов албум

Нети Добрева и Асен Блатечки с премиера на SoFest Spring

SEVI се присъединяват към афиша на Planet Rockstock, Англия

Иван Димитров, МУЗИКАУТОР: Европейският комитет на CISAC в Атина обсъди ефектите на изкуствения интелект върху авторското право

Почина един от най-известните британски диригенти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Музика