Фестивалът Ritual Gatherings посреща July Morning на плаж Камчия

3819
Фестивалът Ritual Gatherings посреща July Morning на плаж Камчия
Снимка: Ritual Gatherings

Тази година July Morning ще бъде отбелязан с тридневен фестивал на плажа, при устието на река Камчия от посетителите на четвъртото издание на Ritual Gatherings. Зад избора на локация се крие желанието на организаторите да върнат и пресъздадат през съвременното изкуство и музика, станалия традиционен за България, ритуал по посрещане на първия юлски изгрев. Фестивалът цели да наложи устойчиви практики за провеждане на екосъобразни масови събития на открито, като ще приложи редица мерки за опазване на локацията – мащабно почистване на плажа преди фестивала, лекции и дискусии с експерти, разделно събиране на отпадъци, минимизиране на потреблението на чаши за еднократна употреба.

Ритуална Вечеря с нулев отпадък

Ritual Gatherings стартира на 30 юни, като спазва традицията да сложи начало на тридневното преживяване с Ритуална Вечеря, която тази година ще се настани между устието на река Камчия, морето и типичната за местността бяла дюна. Концепцията на вечерята също лежи на основното послание за устойчивост и намаляване на човешкия отпечатък върху природата, като ще предложи изцяло zero waste меню, стари приготвено с локални продукти от местни производители, типични за Североизтока.

 

Изкуство с послание

Тази година един от най-големите и красиви плажове у нас ще се превърне в галерия за съвременно изкуство на открито с изложба на някои от най-обещаващите млади автори у нас, подготвена специално за фестивала от Мартина Йорданова – куратор в Национална художествена галерия и Директор на Габровско биенале на хумора и сатирата. Изложбата ще представи няколко различни форми на изкуство – скулптура, стрийт арт, съвременен танц, илюстрация, като всички те ще бъдат обединени от темата за намаляване на човешкия отпечатък върху природата, културното многообразие и приемственост. Темата за екологията е интегрирана и в сценографския план, като основната сцена е специално създадена за събитието от шведския артист Philip Jakobsson и неговото студио FlipZurd, изцяло от дърво и естествени материали. В началото на май месец, софиянци ще могат да видят част от сцената, изложена на площада пред НДК, като част от Фестивала за светлинно дигитално изкуство LUNAR. Зрелищният спирален дизайн на творбите на шведския артист кара огромните дървени скулптури да "оживеят" през нощта, подкрепени от впечатляващи светлинни ефекти.

Провеждането на фестивала на открита природна локация винаги е било в основата на концепцията, още от първото издание през 2017. Тази година всички посетители на фестивала ще имат възможността да се включат в зелени практики, дискусии за опазване на плажа, устието на река Камчия и плажните дюни.

Фестивалът има 5 направления: природа, музика, изкуство, ритуали и храна, основополагащи фактори за културната идентичност на всеки човек. Всяко от тях ще бъде засегнато под различна форма и в различни дисциплини, а екологията ще бъде основен фокус, съпътстващ всяка стъпка от преживяването на посетителите.

 

Ritual Gatherings Festival&Forum 2022 ще продължи от 30 юни до 3 юли. Следете ritualgatherings.com, Facebook страницата и Instagram профила на проекта.

Билетите за Ritual Gatherings Festival&Forum 2022 са вече в продажба тук.

Проект BGCULTURE-2.001-0117-C01 "Ritual Gatherings: Традиционни ритуали и интерактивно съвременно изкуство – механизми за изграждане на общности и постигане на устойчиви културни екосистеми” се изпълнява с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Проектът е част от ОП „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, Резултат 2 „Подобрен достъп до изкуства и култура“. Основна цел на проекта е прилагането на холистичен подход за съживяването на малки културни екосистеми, чрез събития и активности, насочени към ключовите участници в тях и с фокус - обмяната на опит и културни прояви с експерти от културния сектор в Исландия и Норвегия. Бенефициент на проекта е Сдружение АСОРИ, а партньори в изпълнението на проекта са общините Кюстендил, Троян, Шумен и Аврен, Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства - Троян, норвежкия фестивал Pikene på Broen и Музеят на Живото Изкуство/The Living Art Museum – Рейкявик, Исландия. eeagrants.orgeeagrants.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

Почина един от най-известните британски диригенти

Ето ги финалистите в конкурса на БНР за нова българска поп и рок музика (ПЪЛЕН СПИСЪК)

Христо Йоцов и ALL STAR BIG BАND със специален концерт на 22 април

Любо Киров е обявен за топ знаменитост на списание "Forbes"

Тейлър Суифт пусна нов двоен албум "The Tortured Poets Department" (ВИДЕО)

Новият албум на Pearl Jam: Добрата стара банда с ново звучене (ВИДЕО)

50 години на сцената: Орлин Горанов празнува с турне и бляскав спектакъл в зала 1 на НДК

Братята Cavalera ще разтресат София на 15 юли

Suicidal Tendencies ще свирят на третия ден на Hills of Rock 2024

Стинг, Deep Purple и Алис Купър на джаз фестивала в Монтрьо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com