Неманя Радулович свири музика от Вивалди и Кустурица в „Европейски музикален фестивал“ 2019

4438
Неманя Радулович свири музика от Вивалди и Кустурица в „Европейски музикален фестивал“ 2019
Снимка: Cantus Firmus

Уникална среща на различни музикални култури предлага финалният концерт от „Европейски музикален фестивал“  2019, организиран от „Кантус Фирмус“. За първи път у нас на форума гостува феноменалният цигулар Неманя Радулович и неговият оркестър Double Sens, съставен от френски и сръбски музиканти. Те са подготвили програма, която умело съчетава класически творби и огнени балкански ритми. Концертът е на 23 юни в зала 1 на НДК от 20 ч., а фестивалът се реализира като част от Календара на културните събития на Столичната община за 2019 г. Съорганизатор е Министерството на културата. Виртуозни и завладяващи са интерпретациите, които Неманя ще предложи на публиката, защото той е един от най-интересните и атрактивни съвременни артисти, който съчетава брилянтна техника с модерна визия.  Радулович завзема световните сцени с неповторимо музикално присъствие и външност на рок звезда. „Неговата удивителна техника е само механизмът, чрез който той разгръща музикалната фраза със свобода и интелигентност“, пише за него журналистката Сюзън Лей от Bachtrack.com.

Идеята за среща на европейската класическа традиция и балканския фолклор винаги е била част от професионалния път на Неманя Радулович. Роден в Сърбия през 1985 г., той развива своя талант в музикалните центрове на Европа. Като дете чудо, Неманя стъпва на сцената още на 7 години. Първоначално учи във  Факултета по музика и изкуства в Белград, а след като семейството му е принудено да напусне родината си заради войните, заминава за Германия и е приет във Висшето музикално училище в Саарбрюкен. Негови преподаватели са също Салваторе Акардо в Академия „Stauffer“ в Кремона и Патрис Фонтанароза в световноизвестната Парижка консерватория.

Щастливата звезда на Неманя Радулович изгрява през 2006 г. , когато дебютира в парижката зала „Плейел“, заменяйки прочутия Максим Венгеров, който по това време има проблеми с ръката си. Радулович печели награди от няколко престижни конкурса по цигулка и развива активна кариера като солист на най-реномираните оркестри в Европа и по света. Свирил е с Мюнхенската филхармония, Немския симфоничен оркестър – Берлин, Щатскапеле – Дрезден, Токийския симфоничен оркестър, Симфоничен оркестър „Йомиури“ – Токио, Симфоничен оркестър на Монреал, Испански национален оркестър, Филхармоничния оркестър на Холандското радио, „Камерата Залцбург“ и много други елитни състави. Днес той е ексклузивен артист на най-престижната звукозаписна компания за класическа музика Deutsche Grammophon.

Когато започнах да свиря на цигулка, исках да имам повече свобода, за да почувствам музиката и да я споделя с публиката. Единственото ми желание беше да изпълнявам класическа музика и да й предам образ от нашето съвремие“, споделя Радулович в специално интервю за българската публика, реализирано от Айше Сали от БНТ.

Освен с виртуозно свирене, Неманя Радулович се отличава със забележителен личен стил, който не е самоцел, а начин на себеизразяване. Цигуларят не приема идеята, че класическите музиканти са хора във фрак и папийонка, затова излиза на сцената с кожени дрехи. Той е прочут също и със своята дълга коса, която  носи от 17-годишна възраст. За него тя има смисъл на някакъв вид броня, защита, благодарение на която може да се чувства на сцената сам със себе си.

Стремежът към свобода и желанието за разширяване границите на класическата музика са определящи и за всички програми, които Радулович предлага на публиката. „Аз се гордея със сръбската музика“, подчертава той. „На Балканите имаме богат фолклор и традиции. Хубаво е да съберем всичко на едно място и да го представим пред света. Западните страни много обичат това съчетание. Вероятно харесват ритъма в нашата музика и казват, че тя е пълна с живот.

На концерта в София Неманя ще изпълни целия цикъл „Годишните времена“ от Вивалди и нова версия на приказната сюита „Шехеразада“ от Н. Римски-Корсаков, направена специално за него и Double Sens от сръбския композитор Александър Седлар. „За мен „Шехеразада“ е една от най-красивите музикални истории“, счита цигуларят. Той ще допълни класическите шедьоври с  аранжименти на музика  от Емир Кустурица и сръбски фолклор:  песента „Светът е чудо“ от едноименния филм на прочутия режисьор, както и сръбската народна песен „Нишка баня“ са адаптирани отново от Александър Седлар, с когото Неманя работи от години.

Оркестър Double Sens съществува от 11 години. Той е създаден от Радулович с идеята да събере свои приятели от бивша Югославия и Франция. „Голяма част от музикантите в оркестъра имат съпрузи, братя или сестри в чужбина. Ето защо, всичко при нас е двойно, откъдето идва и името на оркестъра“, усмихва се цигуларят. С Double Sens той осъществява записи за няколко свои албума, сред които „Фантазия Паганини“ (2013), „Пътуване към Изтока“ (2014), „БАХ“ (2016), „Чайковски“ (2017) и наскоро издадения от Deutsche Grammophon „Байка“ (2018).

Билетите за концерта на Неманя Радулович и Double Sens са в продажбата на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“, в билетния център на НДК, на Ticketsbg.com и в мрежата на Eventim. Цените са от 30 до 80 лв.

 „Европейски музикален фестивал” е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последното десетилетие. Той се организира по традиция с официалното партньорство и подкрепа на Министерството на Културата на Р. България и Столичната община. През годините в него са участвали ярки солисти и ансамбли от световните музикални сцени, като Максим Венгеров, Миша Майски, Гидон Кремер, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Academy of St Martin in the Fields, Симфоничен оркестър на Москва „Руска филхармония“ и др. През 2015 година фестивалът получи Наградата на Столична община в област „Музика“ за ярки постижения в областта на културата. През 2019 г. фестивалът бе отличен за трети път със сертификат за качество от платформата „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ на Европейската фестивална асоциация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

Васко Василев с концерт на Айфеловата кула по случай 24 май

ARTBAT с хедлайн шоу на открито в София през месец юли

Jaya The Cat и Q-Check подгряват Dubioza Kolektiv в Созопол

Джон Бон Джоуви отбелязва 40 години на сцената с филм и нов албум

Нети Добрева и Асен Блатечки с премиера на SoFest Spring

SEVI се присъединяват към афиша на Planet Rockstock, Англия

Иван Димитров, МУЗИКАУТОР: Европейският комитет на CISAC в Атина обсъди ефектите на изкуствения интелект върху авторското право

Почина един от най-известните британски диригенти

Ето ги финалистите в конкурса на БНР за нова българска поп и рок музика (ПЪЛЕН СПИСЪК)

Христо Йоцов и ALL STAR BIG BАND със специален концерт на 22 април

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com