Огнени ритми в „Европейски музикален фестивал“ 2020 с Barcelona Gipsy balKan Orchestra

5398
Огнени ритми в „Европейски музикален фестивал“ 2020 с Barcelona Gipsy balKan Orchestra
Снимка: Кантус Фирмус

„Неподправена музикална емоция, която докосва сърцето“ – така специалистите определят изпълненията на Barcelona Gipsy balKan Orchestra, ансамбълът за етно музика, който този месец ще гостува в юбилейния „Европейски музикален фестивал“ 2020. На 29 октомври от 20:00 ч. групата ще излезе на сцената на Sofia Live Club с новата си вокалистка Маргарита Абита. Поради запълване на 50% от капацитета на залата изпълнителите се съгласиха да направят втори концерт на 29 октомври от 17:30 ч. Събитието трябваше да се състои на 9 април, но заради въведените през март т.г. противоепидемични мерки се наложи промяна на датата. Всички билети от 9 април важат без заверка за 20:00 часа на 29 октомври.

Билети за допълнителния концерт на Barcelona Gipsy balKan Orchestra на 29 октомври от 17:30 ч. са налични на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“, на www.ticketsbg.com и на мястото на събитието 1 час преди концерта.

„Европейски музикален фестивал“ 2020, организиран от „Кантус Фирмус“, е част от Календара на културните събития на Столичната община, а съорганизатор е Министерството на културата. Партньори за концертите са Посолството на Кралство Испания в България и Институт Сервантес – София.

Barcelona Gipsy balKan Orchestra (BGKO) е международен ансамбъл от музиканти, базиран в Барселона, който събужда интереса на публиката в цяла Европа чрез своите оригинални интерпретации на традиционна музика от Балканите, Близкия Изток и Средиземноморието.

Barcelona Gipsy balKan Orchestra (BGKO) e нова стъпка в развитието на ансамбъл Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra, който е създаден през 2012 година и бързо се нарежда сред най-успешните етно групи с ярко международно присъствие. Уникалният и съвременен звук на BGKO е резултат от емоционалната ангажираност и страст, с която изпълнителите изследват и смесват звуци и тембри от различни музикални традиции, преодолявайки всички географски граници - от каталунските, гръцки, италиански и руски песни, през фолклора на Близкия Изток, до виталния звук на джаз мануш и рокабили.

Оркестърът е гостувал с голям успех в Австрия, Канада, Германия, САЩ, Дания, Швейцария, Гърция, Турция, Русия и др.

След като първата певица на групата Сандра Сангиао напуска състава през октомври 2019 г., оркестърът с нетърпение се насочва към нови заглавия в своя репертоар и към покоряването на нови музикални сцени, заедно със забележителната вокалистка Маргарита Абита.

Музикантите от ансамбъла, които пристигат за концерта в София са Матиа Широса (акордеон, Италия), Иван Ковачевич (контрабас, Сърбия), Жулиен Шанал (китара, Франция), Стелиос Тогиас (перкусии, Гърция), Даниел Карнбонел (кларинет, Каталония-Испания), Пере Ноласк Туру (цигулка, Каталония) и

певицата Маргарита Абита (Италия). В програмата са включени емблематични песни от репертоара на състава като „Од Ебра до Дунава“ и „Крайдунавско хоро“, но публиката ще чуе и нови песни, сред тях са „Kalejaca Jaca“ и „Marijo, deli Bela Kumrijo“, които станаха много популярни чрез атрактивните видео клипове, реализирани с Маргарита Абита.

„Европейски музикален фестивал“ 2020 ще предложи още вълнуващи събития за любителите на качествената музика. Мултимедийният концерт „Кино и класика“ под диригентството на чаровния Максим Ешкенази и солистите Мила Георгиева и Георги Черкин е предвиден за 20 и 21 октомври в зала „България“. Атрактивната програма включва популярни класически пиеси и филмови хитове, които са аранжирани от Георги Черкин специално за събитието, а мултимедията е дело на Иван Юруков. На 18 ноември столичната публика ще се срещне за първи път със звездата на фадото Рикардо Рибейро от Португалия и неговото трио. Мъжките вокали в типичния португалски жанр са истинска рядкост, а покоряващите интерпретации и респектиращата кариера на Рикардо Рибейро са предпоставка за едно незабравимо преживяване. Събитието за деца „Моцарт и Бетовен“ ще се проведе на 6 ноември от 11 ч. в залата на Националното музикално училище „Л. Пипков“, а на 23 и 24 ноември предстои втората част от интеграла „Людмил Ангелов свири Шопен“ с Оркестъра на Класик ФМ радио.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

МОЛЕЦ представят грандиозен финал на Турне 2024 в зала "Арена София"

Световният шампион по бийтбокс Skiller и гъдуларката Христина Белева с нов музикален проект

Отиде си рок легендата Стив Харли (ВИДЕО)

Британците Tailgunner откриват концерта на U.D.O. в София на 31 март

"Soul Is The Price" е новият видео сингъл от едноименното EP на Bulgarian Cartrader

Джъстин Тимбърлейк издаде албум с 18 песни

Филмът за концерта на Влади Ампов-Графа: Музикантски кеф, следващ световните тенденции

PAIN и Skindred стават част от HILLS OF ROCK 2024

Рокаджиите Bon Jovi издават нов албум (ВИДЕО)

Виктор Костов и Сион Найман ни канят да изживеем "Магията на вариациите"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com