От Ню Йорк в София: съвременната Кармен Клементин Марген в София на 31 май по покана на Соня Йончева

788
От Ню Йорк в София: съвременната Кармен Клементин Марген в София на 31 май по покана на Соня Йончева
Снимка: SY11 Events

Френското мецосопрано с впечатляваща световна кариера Клементин Марген ще изнесе за първи път у нас свой концерт на 31 май от 19:30 часа в зала "България". Смятаната за една от най-успешните съвременни изпълнителки на Кармен от едноименната страстна опера на Бизе ще закрие първия сезон "Съкровени гласове" с рецитала "Париж и нощта". През месеците април и май тя пее в Метрополитън опера в Ню Йорк именно в новата продукция на "Кармен", а малко след това идва директно в България.

Публиката у нас ще се наслади на обичани композиции и арии от Жул Масне, Морис Равел, Камий Сен-Санс, Жак Офенбах, Анри Дюпар, Джордж Гершуин и др. Инструменталният акомпанимент е поверен на сестрата на Клементин - Сара Марген, с която редовно гастролира по световните сцени на различни фестивали и концертни формати.

"Много съм удовлетворена от успеха и реализацията на проекта "Съкровени гласове" и възможността толкова хора в България да се докоснат до изкуството и невероятните гласови възможности и послания на поканените от нас водещи млади международни артисти. Клементин Марген е точният избор за красив финал на нашия първи сезон, за да пренесе зрителя в очарованието, космополитността и пъстрите нюанси на Париж с неговата велика музика и култура", споделя Соня Йончева.

Още: Вторият сезон на "Съкровени гласове" води плеяда от световни оперни звезди: Билетите вече са в продажба

Коя е Клементин Марген

Фотограф: Dario Аcosta

Израсналата в Южна Франция Клементин Марген е смятана за едно от водещите мецосопрани на своето поколение, като през последните няколко години тя печели международно признание в театри като Националната опера в Париж, Дойче опер Берлин, Баварската държавна опера, Театър "Лисеу" в Барселона, Театро Колон в Буенос Айрес, Театър "Сан Карло" в Неапол, Арена ди Верона и много други.

Малко след като завършва Парижката консерватория, Клементин е отличена с наградата "Révélation classique de l'Adami" (2009), а през 2011-а получава приза "Révélation Lyrique" на престижния френски конкурс "Victoires de la Musique", както и специалната награда на журито на международния конкурс в Марманд. Впоследствие се присъединява към състава на Дойче опер Берлин, където прави първите си изпълнения на Кармен - роля, която ѝ носи успех и популярност и от оперните сцени във Верона, Мюнхен, Рим, Неапол, Вашингтон, Далас, Торонто.

До този момент Клементин е участвала в над 15 различни постановки на най-известната опера на Бизе. Марген се отличава гласово и актьорски и в ролите на Маргарита в "Проклятието на Фауст" на Берлиоз, "Самсон и Далила" от Сен-Санс, както и Шарлот във "Вертер" от Масне. Световната критика определя гласа на Клементин като изключително богат и плътен, звучащ убедително както в ниските, така и във високите регистри.

Фотограф: Scott Schuman

В последно време Марген разширява репертоара си, включвайки образите на Амнерис в "Аида", Фидес в "Пророкът на Майербер", Дулсинея в "Дон Кихот", Леонор във "Фаворитката". Освен успехите си в операта, Клементин е утвърдена концертна солистка и завладява публиката с изпълненията си на ораторията "Свети Илия" на Менделсон в Берлин, Моцартовия Реквием в Лисабон и Вердиевия Реквием в Будапеща. Още през 2018 г. тя дебютира на сцената на "Карнеги Хол" заедно с Чикагския симфоничен оркестър под палката на маестро Рикардо Мути. През 2020 г. Клементин стартира успешно концертно турне с Йонас Кауфман в Париж, Бордо и Брюксел.

През настоящия сезон 23/24 тя блести в "Трубадур" в Театро Реджио Парма, "Аида" в Щатсопер Берлин, "Адриана Лекуврьор" в Лион, в Националната опера и в Театъра на Шанз-Елизе Париж, "Дон Карлос" в Баварската опера в Мюнхен. През лятото на миналата година се открои с участия в "Кармен" и "Аида" по време на 100-я юбилеен фестивал на Арена ди Верона.

Още за концерта на 31 май

На 31 май на сцената на зала "България" очакваме и сестрата на Клементин - Сара Марген, която ще ѝ акомпанира на рояла. След като изучава пиано в Париж и Берлин, Сара реализира множество проекти, популяризиращи пианото в различни жанрове и на неочаквани места, сред които дори и камион-сцена, пътуващ между Париж и Москва. Страстта ѝ към камерната музика се проявява отрано в многобройни съвместни изпълнения с нейната сестра Кментин, в дуо с френския флейтист Самюел Брико и в интереса ѝ към аржентинската музикална традиция. Сара е лауреат на фондацията "Banque Populaire" (2016) и на "Fondation l'Or du Rhin" (2017). От 2022-а преподава в консерваторията в Сен Клу, Париж.

Билети за концерта на Клементин Марген "Париж и нощта" на 31 май можете да откриете ТУК.

Още: Емели Санде - безнадеждният романтик

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

Дейвид Гилмор обяви албум и представи нов сингъл (ВИДЕО)

Parov Stelar и Rudimental стават част от Франкофоли в Пловдив през юни

Suicidal Angels ще подгряват Megadeth в София

Тази вечер Дзукеро ще омагьоса София!

Пианистът Сергей Бабаян: Диригентът Боян Виденов кара оркестъра да пее заедно с пианото

Чуйте новата песен на Мария Илиева "100 причини" (ВИДЕО)

Открива се Сесия 2024 на Културния фонд на МУЗИКАУТОР

Васко Василев с концерт на Айфеловата кула по случай 24 май

ARTBAT с хедлайн шоу на открито в София през месец юли

Jaya The Cat и Q-Check подгряват Dubioza Kolektiv в Созопол

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com