X
 
 

Почина един от основателите на група "Акага"

3932 0
Почина един от основателите на група "Акага"
Снимка: БГНЕС
Почина Марин Панев, един от основателите на група "Акага” и неин вокалист. Той си е отишъл от света в понеделник сутринта. За това съобщиха на страницата на групата във Facebook.

Панев е първият вокалист на групата, която беше в топкласациите на българската популярна музика през 90-те години. Той се присъединява към известната българска джаз формация, малко след формирането ѝ.

"Акага" е сред най-популярните български групи. Тя бесформирана от студенти от Националната музикална академия в София през 1992 г. "Кръстник" на групата е Калин Вельов - Акага е прабългарска жрица.

Ясен, Краси, Кристиян и Калин са поощрени от Иван Минчев Батето и Сашо Александров да свирят музика, смесваща джаз, блус, фънк или т. нар. фюжън. Те поставят началото на групата в Дома на културата в Металургичния комбинат "Кремиковци", но под името "Феротон".

Скоро към тях се присъединява Марин Панев, който има 2 неуспешни опита за сформиране на подобна група.

Последни репетиции преди концерта на Орлин Горанов и АКАГА в зала 1 на НДК

Само шест дни делят феновете на поп легендата Орлин Горанов и фънк формацията АКАГА от първото съвместно мащабно шоу „Споделено&l...

Първите концерти на новата формация са през февруари 1992 г. в читалище "Славянска беседа" и клуб "113+. Името "Акага" е обявено за първи път на Младежката джаз-сцена през май в Пловдив.

През 1998 г. групата свири на джаз-фестивала в Монтрьо. Правят записи и в Нидерландия.

Имат издадени 6 албума, като последният ("20 години") излиза в края на 2011 г.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители