Поетът Александър Петров: Нямаме самочувствие на свободни хора. Протестираме, но търпим

3974
Поетът Александър Петров: Нямаме самочувствие на свободни хора. Протестираме, но търпим
Снимка: София Филм Фест

"Все още сме далеч от истинската свобода, защото и като хора, и като общество нямаме самочувствието на свободни хора. Невинаги казваме истината. Не лъжем, но премълчаваме. Протестираме, но търпим. Говорим, но не казваме всичко. И това ни пречи да бъдем един малък, но истински, достоен щрих от картата на Европа и света". Това каза пред БТА поетът Александър Петров, на когото е посветен новият документален филм "Оловният войник" на режисьора Костадин Бонев.

Премиерата на филма се състоя в рамките на 27-ия София филм фест. Една от водещите теми в "Оловният войник" е личната свобода като върховна ценност. В продукцията участват Стенли, Дани Ганчев, Кирил Маричков, Константин Марков, Веселин Тодоров, Йордан Караджов, Иван Лечев, Димитър Кърнев и Лаура Марков.

Александър Петров е автор на текстовете на много от любимите песни на поколения българи: "Бъди какъвто си", "Нашият град", "Богатство", "Любовта, без която не можем" на старата Тангра, "Циркът" на новата Тангра, "Жулиета", "Оловният войник", "Хазяйка", "Дъвка-балон" на Стенли, "Черно-бяла снимка", "Безсъние" на Чочо Владовски, "Приятели", "Близо до мен" на Вили Кавалджиев, "Главната улица" на Фактор, "В друго време, в друг свят" на Сигнал, "Оставаме" от филма "Оркестър без име", "Тук и сега" на Д2. Той е автор и на едни от емблематичните песни, превърнали се в саундтрак на прехода на България към демокрация - "Времето е наше", "Последен валс", "Развод ми дай".

В интервюто Петров бе запитан как се е появила идеята за документалния филм "Оловният войник". "Идеята е на режисьора Костадин Бонев. Преди няколко години го поканих на концерт в зала 1 на НДК - "Рок поезия", който организирах и предполагам, че това е била искрата, която подпали идеята. По-късно се присъедини и писателят Митко Новков, който е автор на сценария. Мисля, че в документалното кино сценарият е една рамка, а най-важно е да знаеш какво искаш да кажеш с филма.", казва Петров.

На въпроса дали е имал съмнение относно създаването на този филм, имайки предвид, че самият Петров не се чувства комфортно под светлините на прожекторите, поетът отговаря: "Не съм имал съмнение, защото и сценаристът, и режисьорът са добре познати имена, които отдавна са доказали своя професионализъм в това, което правят. По-скоро бях малко напрегнат при снимките, защото в документалното кино не можеш да правиш безброй дубли и не си заучаваш репликите. Камерата работи и си сам пред обектива. В игралното кино отговорността е на сценариста, ако ръсиш клишета, а тук не е така."

Джералдин Чаплин пред Actualno.com: Мразя войната и границите! А имах прекрасен живот

Джералдин Чаплин е една от дъщерите на великия Чарли Чаплин, внучка на Нобеловия лауреат за литература - Юджийн О'Нийл, и забележителна...

Петров признава, че е изненадан от един от спомените на Кирил Маричков, който е споделил във филма. "Истината е, че рок музикантите бяха много активна част от събуждащото се тогава гражданско общество.", казва Александър Петров относно ролята на рок изпълнителите в началото на прехода. "Мисля, че много от тях се почувстваха употребени, защото никоя партия не направи нищо значимо в областта на културата. Негласно, но ясно

"Благодаря, взехме властта, а вие сега се оправяйте".

"Все още сме далеч от истинската свобода, защото и като хора, и като общество нямаме самочувствието на свободни хора. Невинаги казваме истината. Не лъжем, но премълчаваме. Протестираме, но търпим. Говорим, но не казваме всичко. И това ни пречи да бъдем един малък, но истински, достоен щрих от картата на Европа и света.", добавя той.

В интервюто Петров говори и за взаимоотношенията си с Борис Карадимчев, с когото са работили неведнъж: "Борис Карадимчев имаше невероятно отношение към поезията. Той беше от това поколение композитори, на които едно стихотворение им говореше, когато го харесат. И всички неща, които сме работили заедно, аз ги давах като стихотворения, които той обличаше в музика. Нещо, което в днешно време не се прави. Обикновено се създава първо музиката. И според мен той направи толкова златни песни, не искам да казвам хитове. Златни песни, които вече повече от половин век звучат по електронните медии. И освен това, филмовата му музика, музиката за анимационни филми… Мястото на Борис Карадимчев е незаменимо и незабравимо в българската музика.

Аз съм получавал безкрайно ценни съвети от него, които са оказали огромно влияние за това, което се случи по-нататък. Мога да кажа, че някои от най-важните неща, които съм научил – и за професията си, и за това какъв трябва да бъда, съм ги получил от него. И също мога да кажа, че той освен безспорен талант, беше един невероятно почтен човек."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

Открива се Сесия 2024 на Културния фонд на МУЗИКАУТОР

Васко Василев с концерт на Айфеловата кула по случай 24 май

ARTBAT с хедлайн шоу на открито в София през месец юли

Jaya The Cat и Q-Check подгряват Dubioza Kolektiv в Созопол

Джон Бон Джоуви отбелязва 40 години на сцената с филм и нов албум

Нети Добрева и Асен Блатечки с премиера на SoFest Spring

SEVI се присъединяват към афиша на Planet Rockstock, Англия

Иван Димитров, МУЗИКАУТОР: Европейският комитет на CISAC в Атина обсъди ефектите на изкуствения интелект върху авторското право

Почина един от най-известните британски диригенти

Ето ги финалистите в конкурса на БНР за нова българска поп и рок музика (ПЪЛЕН СПИСЪК)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com