Психеделичен паноптикум отваря врати

12047
Психеделичен паноптикум отваря врати

Психеделичният паноптикум отваря врати с първото от дългосрочна поредица събития, които ще изследват понятието “психеделично” в различните му и многолики проявления на изкуство, култура и състояние на съзнанието.

Започваме на 22 май, петък, в клуб “Маймунарника” с вход свободен. Музика, сетивна инсталация и пластично изкуство ще предприемат пътуване между двете неразривни значения на понятието “психеделично” – като естетическо явление и като неизразимо състояние на самото съзнание.

Вече утвърдената в сферата на електроакустичния етно ембиънт и транс Surbahar live Band е в центъра на паноптичната музикална програма. Преди това обещаващият млад артист Man of No Ego ще представи своя ембийнт-псайчил проект, който ще бъде последван от еспериментално-психеделичното трио Changing Perspective, проект на Teeth of Divine. Паноптичната програма се стреми да разгърне широкия спектър на психеделичната музика. Затова електроакустичното й проявление постепенно ще премине изцяло в електронната й форма малко след полунощ с trippy psytrance от Maharishi, Sativex и Juuu.

На това събитие паноптикумът ще въплъти и своето най-символно, но и най-буквално значение – всичкоглед за реалността. Сетивна инсталация, създадена специално за събитието, по методологията на театъра на сетивата – Лабиринт, ще ни помогне да насочим вниманието си навътре и да ни напомни, че човекът е носител на всички състояния. Тя ще оживее между 21:01 и 23:03 часа с помощта на част от екипа на Театър на сетивата Лабиринт – България. Посетителите ще влизат един по един през определен интервал от време, така че бъдете нащрек за Времеяда. Но ако той не успее да трансформира и вашето време, не се отчайвайте - инсталацията ще остане отворена за посещение и след това като визуална. .

Surbahar live Band

Зад името Surbahar стои музикантът и продуцент Павел Стойчев. Творческия му път минава през формации като Band of Mad Women, Bluba Lu, Mescalitto, Пумпал и др., а към настоящия момент развива и проектите Samodelia и TubeFx. Той започва да продуцира електронна музика през 2002 година, а през 2009 година подписва договор със световния лейбъл Chill Om Rec. Това го превръща в първия европейски продуцент с албум, издаден в Индия, и последван от магично турне, минаващо през емблематичната Гоа, Калкута, Бангалур и Мумбай.

Lindstrøm поставя ударно парти начало на ДОМА Арт Фест: Нордика

На 29.05.2015 г., силните северни ветрове, ще се завихрят в бившия хладилен завод „Мраз“ в София и директно от Норвегия ще ...

За Psychedelic Panopticum vol 1 Surbahar Live Band ще направят специален подбор на музиката си и ще излязат на сцената в състав: Павел Стойчев (програминг, ударни, вокал), Мирослав Цветков (китара), Орлин Цветанов (цигулка) и Димитър Бакърджиев (саксофон и флейта).

Психеделичен паноптикум

Психеделичният паноптикум е опит психеделичното да се възведе отново на равнището на своето символно значение: там, където средството се самопоражда на пресечната точка между сетивото и съзнанието. В отделните издания ще се опитаме да покажем различните му измерения през срещи с музика, танц, графика, кино, театър, литература, фотография, лекции и други образователни форми.

Късната поява на понятието в България създава необходимостта то да се разгърне в неговата естетическа многопластовост, както и да се изясни в неговата културноисторическа и космологическа същина. Психеделичното се оказва неизследвано, а изключително плодотворно поле.

„Булгара” и Ники Станоев стават част от Балкански фестивал „Бохеми”

Малкият балкански град Банско става домакин на най-мащабния, пъстър и звучен фестивал в страната – Балкански фестивал „Бохе...

За разлика от родината на психеделичната естетика – САЩ, където тя намира своя първоначален израз през 70те години в рифовете и вокалите на Jefferson Airplane и The Doors, по пътя си към България понятието за нея намира почва за въплъщение с навлизането на psychedelic trance. Това се случва едва в средата на 90те години в условията на една вече почти напълно дигитализирана съвременност и в контекста на културната индустрия. Така лесно се масовизира разбирането му като средство за прекарване на свободното време и загубва своя естествен предмет – съзнанието в неговата невероятна многоизмерност.

Паноптична програма:

20:02 - 22:02 - Man Of No Ego

22:02 - 23:15 - Changing Perspective aka Teeth of Divine

23:15 - 00:30 - Surbahar Live Band

Хулио Иглесиас с почетна докторска степен от "Бъркли"

На 9 май в Бостън, музикалният колеж “Бъркли” (безспорно най-значимият частен университет по музика в света) удостои Хулио ...

00:30 - 02:15 - Maharishi

02:15 - 04:00 - Sativex

04:00 - 05:30 - Juuu

Сетивна инсталация

21:01 - 23:03

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com