Пътища и посоки - Клавирен рецитал на Венета Нейнска част от Софийски музикални седмици

1233
Пътища и посоки - Клавирен рецитал на Венета Нейнска част от Софийски музикални седмици
Снимка: Софийски музикални седмици

На 25 май от 19:00 ч. в камерна зала "България" ще се проведе клавирен рецитал на Венета Нейнска - Пътища и посоки, част от фестивала "Софийски музикални седмици", чийто медиен партньор в Actualno.com.

В програмата очаквайте:

Фредерик Шопен (1810 - 1849)

24 Прелюда, оп. 28 

Фриц Крайслер - Сергей Рахманинов

"Любовна мъка" 

Сергей Рахманинов (1873 – 1943)

Елегия oп. 3, № 1

Мануел де Файя (1876 - 1946)

Танц № 1 из операта "Кратък живот" 

Франц Шуберт - Ференц Лист

"Серенада"

"Гретхен на чекръка"

Димитър Ненов (1901 - 1953)

Токата

Билети на касата на залата и онлайн в мрежата на Eventim.

Още: Международният фестивал "Софийски музикални седмици" с 55-о издание от 23 май до 1 октомври

Коя е Венета Нейнски

Позната с интригуващи музикални и образователни проекти, пианистката Венета Нейнска е един от най-емоционално ангажиращите и интелектуално завладяващи музиканти на своето поколение. Нейните фини и обмислени изпълнения на кратки пиеси в соловия албум "Brevitas", поредицата от елегантни черно-бели музикални видеоклипове и дълбоките ѝ интерпретации в интегралното представяне на сонатите за пиано на Франц Шуберт, са сред многото вълнуващи пианистични начинания, които тя не спира да представя пред своята публика.

Страстен защитник на музикалното наследство на българския композитор, пианист и архитект Димитър Ненов, заедно с режисьора Ясен Харалампиев, Венета Нейнска създава ценен музикално-документален филм за легендарния артист. Филмът "Димитър Ненов и измеренията на изяществото", който включва единствения оцелял запис на Ненов, е представен като част от кино-концерт в редица европейски столици. Той е свободно достъпен в YouTube канала на Венета, където могат да бъдат открити и видеоклиповете с музика от Цезар Франк, Феликс Менделсон, Клод Дебюси, Ференц Лист, Фредерик Шопен, Панчо Владигеров, Шуберт-Лист. Те са заснети в един кадър и по този начин предлагат на зрителите изключително интимно изживяване, възможно най-близко до изпълнението на живо.

Още: Броени дни до концерта на световното мецосопрано Клементин Марген

Биография

Завършила музикалното училище в София с награда за най-високи постижения - Национална диплома, Венета Нейнска продължава образованието си при Джон Пери в Музикалното училище "Торнтън" към Университета на Южна Калифорния в Лос Анджелис, Калифорния и след това при Джоан Хавил в училището "Гилдхол" по музика и театър в Лондон, Великобритания. Основно влияние върху нейното развитие като музикант оказват задълбочената ѝ и продължителна работа с пианистите Гина Табакова и Веско Стамболов, както и участието ѝ в майсторски класове с изтъкнати музиканти като Имоджен Купър, Джеръм Лоуентал, Алексей Наседкин, Доминик Мерле и др.

Интересен факт в биографията на Венета Нейнска е, че музикалното родословно дърво на нейния преподавател по пиано Джон Пери води до Бетовен. Това е вероятната причина музиката на немския композитор да има специално място в сърцето ѝ, тъй като тя е изпълнявала негови произведения през цялата си кариера. Венета е лауреат на престижния междууниверситетски конкурс Бетовен във Великобритания и е носител на първа награда от конкурса Бетовен в Храдец над Моравице, Чехия. Пианистката изпълнява голяма част от Бетовеновите произведения за пиано, както и неговата камерна музика, Тройния и Третия концерт с Филхармоничния оркестър "Яначек" в Чехия, а Четвъртия - с Шуменската филхармония и диригент маестро Константин Илиевски.

Още: Елена Башкирова: Някои хора се страхуват от Моцарт, но аз и той винаги сме били в добри отношения

След своя солов рецитал на фестивала "Аполония" в Созопол през 2023 г., Венета Нейнска създава изключително популярната поредица "Концерти с история", като редом с провеждането на тези събития участва в концертите на ансамбъл "КласикАрт" и представя кино-концерта "Димитър Ненов и измеренията на изяществото" из цялата страна с подкрепата на Национален фонд "Култура".

Припомняме, че на 29 май отново като част от "Софийски музикални седмици" ще се състои концерт по повод 30 години от установяване на дипломатическите отношения между Република България и Суверенния Малтийски орден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

Много цветове и латино ритми в новия клип на Михаела Филева (ВИДЕО)

Пълна програма на SOFIA LIVE FESTIVAL: Ето какво ще видим от 21 до 23 юни

Сменят локацията на фестивала Франкофоли: Вижте къде ще се проведе

Като холивудски филм: Новият сингъл на Тино "Дишай" (ВИДЕО+СНИМКИ)

A to JazZ 2024: Над 30 артисти от четири континента

Инес Симеонова: Едно от основните ми желания като музикант е да постигна искреност на сцената (ВИДЕО)

Хитови изпълнители ще бъдат част от MUSIC VIBES FESTIVAL в Созопол на 3-ти август

12-ото издание на Европейския музикален форум приключи изключително успешно

Пол Маккартни издава нов албум

Почина световноизвестна френска певица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com