Старт на проекта "Лауреатите" с мултимедиен концерт на цигуларя Максим Цеков и оркестър "Кантус Фирмус"

902
Старт на проекта "Лауреатите" с мултимедиен концерт на цигуларя Максим Цеков и оркестър "Кантус Фирмус"
Снимка: Кантус Фирмус

В средата на юни започва реализацията на иновативния музикален проект "Лауреатите", организиран от агенция "Кантус Фирмус" с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура". Събитието ще стартира на 11 юни 2024 г. с мултимедийна концертна програма на оркестър "Кантус Фирмус" и един от най-талантливите млади цигулари на Европа – Максим Цеков, чиято кариера се развива предимно в Австрия и Германия. Събитието ще се състои в залата на Централния военен клуб от 19:30 ч.

Какво да очакваме от "Лауреатите"

За предстоящото си гостуване в България младият цигулар ще поеме няколко различни роли на сцената – на солист, концертмайстор и водач на оркестър "Кантус Фирмус", което е възможност за него да покаже пълния спектър на своя талант. Програмата е замислена така, че да разчупи традиционните рамки на класическия концерт. Публиката ще се потопи в духа на романтизма чрез мелодичните и виртуозни творби на Фр. Шуберт (Рондо за цигулка в ла мажор), П. И. Чайковски (Серенада и Мелодия оп. 42), Е. Елгар (Salut D’Amour и Серенада), Х. Виенявски (Полонеза №1), С. Барбър (Adagio), Фр. Крайслер ("Любовна радост"). Своеобразна кулминация на тази програма ще бъде премиерата на нова цигулкова пиеса – "Смиляна", създадена специално за събитието от самобитния наш композитор Георги Андреев. В състава на оркестъра ще се включат млади инструменталисти – ученици и студенти, завоювали награди от трите издания на Националния конкурс "Кантус Фирмус". А за специалното изживяване на публиката ще се погрижи също и екип от млади специалисти от Образователен център SoftUni Creative, който подготвя визуални ефекти, синхронизирани с музикалните пиеси от програмата.

Още: Пианистът Сергей Бабаян: Диригентът Боян Виденов кара оркестъра да пее заедно с пианото

Ден след софийската премиера, "Лауреатите" ще гостуват в гр. Казанлък. На 12 юни 2024 оригиналната концертна програма ще бъде представена в залата на Народно читалище "Искра - 1860" от 19:00 ч., като съпътстващо събитие от фестивала "Празник на розата" в партньорство с Община Казанлък. Това ще бъде първо гостуване в града както за Максим Цеков, така и за оркестър "Кантус Фирмус".

Билетите за двата концерта 11 юни от 19:30 ч. в Централния военен клуб в София и 12 юни в Народно читалище "Искра - 1860" – гр. Казанлък от 19:00 ч. са в продажба на Ticketsbg.com и на мястото на всяко от събитията 1 час преди началото.

Оркестър "Кантус Фирмус", снимка: "Кантус Фирмус"

Проектът "Лауреатите" ще продължи през есента с майсторски клас по камерна музика (12-13 октомври) и концерт на цигуларя Максим Цеков и младия британски пианист Джулиан Тревелиян, предвиден за 15 октомври в Камерна зала "България". Всички прояви се реализират с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" по програма Създаване '23 - Устойчиви организации и фестивали.

Интервю: Те ще променят класическата музика в България: Виктор Костов и Кристиян Христов (ВИДЕО)

Повече за Максим Цеков

Снимка: "Кантус Фирмус"

Столичната публика вече познава Максим Цеков от първото му гостуване у нас през 2022 година, когато той прикова вниманието на меломаните с участието си в "Европейски музикален фестивал". Роден през 2000-та година в Австрия, Максим Цеков получава първите си уроци по цигулка от легендарната българска изпълнителка Дина Шнайдерман. След това дълги години е ученик на друг наш музикант, Иван Димитров – концертмайстор на Виенския симфоничен оркестър. През 2015 г. Максим е приет за извънреден студент в Университета за музика и сценични изкуства във Виена. През 2011 г. е избран и изпълнява ролята на малкия Паганини в известната английско-италианска продукция "Цигулар на дявола" с Дейвид Гарет в главната роля. В биографията на младия талант присъстват призови места и лауреатски звания от поредица международни конкурси, сред които "Клостер Шьонтал", "Стефани Хол" - Виена, Международен конкурс "CIMA", Младежки конкурс "Musica Juventutis", както и престижния конкурс "Алберто Лиси" в Гщаад - Швейцария. През 2020 г. Максим Цеков дебютира с рецитал във виенската зала "Музикферайн", заедно с пианистката Софи Друмл. В момента той е студент във Висшето музикално училище "Ханс Айслер" в Берлин в класа на проф. Улф Валин. Паралелно с това Цеков свири в оркестъра на Виенската държавна опера/ Виенската филхармония.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

Соня Йончева е новият „Музикант на годината“

"Софийски музикални седмици": Анатоли Кръстев и Маргарита Илиева с концерт на 1 юни

Елена Башкирова е първата световна звезда, която ще свири на новия пловдивски роял Steinway

Кори Тейлър, звяр такъв, България те обича! (СНИМКИ)

Еминем се самоунищожава в новото си парче "Houdini" (ВИДЕО)

МУЗИКАУТОР: От днес туристическите и търговските обекти плащат за музика онлайн с ПОС терминал

Абсолютен рекорд: Продадоха китара на Джон Ленън за почти 3 милиона долара (ВИДЕО)

Гледайте онлайн концертните изпълнения от възобновения „Младежки конкурс за нова песен“

Синът на Чарли Чаплин с голяма изненада към българската публика

Вижте как премина първият концерт на Jonathan Roy в България (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com