Вторият сезон на "Съкровени гласове" води плеяда от световни оперни звезди: Билетите вече са в продажба

769
Вторият сезон на "Съкровени гласове" води плеяда от световни оперни звезди: Билетите вече са в продажба
Снимка: SY11

Вече са в продажба билетите за дългоочакваните концерти от втория сезон "Съкровени гласове", чийто афиш включва едни от най-утвърдените и обичани международни имена в оперното изкуство като Виторио Григоло, Соня Йончева, Пьотр Бечала, Роландо Вийязон и Джойс ДиДонато.

След много успешния първи сезон на цикъла "Съкровени гласове", чийто закриващ концерт с участието на популярното френско мецосопрано Клементин Марген предстои на 31 май в зала "България", бе логично да последва и втори, който стартира на 25 октомври с рецитал на любимеца на италианската публика Виторио Григоло и ще завърши на 31 май догодина с изява на американската суперзвезда сред оперните диви Джойс ДиДонато.

"С първия сезон "Съкровени гласове" представихме по-млади и много характерни оперни артисти със собствен почерк в класическото изкуство. Във второто издание на цикъла насочваме прожекторите към едни от най-запомнящите се и талантливи световни оперни певци от първите редици на това изкуство, натрупали доста богата кариера и биография зад гърба си. Искаме да ги покажем пред българската публика в тяхната интимна музикална същност и необятните им гласови възможности", споделя Соня Йончева, която организира двата сезона "Съкровени гласове" заедно с продуцентската си компания SY11 Еvents.

Всички пет концерта от втория сезон "Съкровени гласове" ще се проведат в зала "България" с начален час 19:30 ч., а билетите за тях вече са налични в сайта на Ивентим.

Какво да очакваме от втория сезон на "Съкровени гласове"

Съкровени гласове

Началото на новия сезон ще бъде дадено на 25 октомври с рецитала "Италианска серенада" на водещия тенор от Апенините Виторио Григоло. От дете той пее като солист в хора на Сикстинската капела, а по-късно дебютира в ролята на Овчарчето в "Тоска" заедно с Лучано Павароти. Григоло е сред най-младите мъже-изпълнители, дебютирал само на 23-годишна възраст в Миланската скала с концерт под диригентството на маестро Рикардо Мути. Покорявал е сцените на най-престижните театри във Верона, Мюнхен, Берлин, Барселона, Ню Йорк, Париж, Лондон, Виена. Изпълнявал е главни роли в италианския и френски оперен репертоар с постановки като "Кармен", "Дон Карлос", "Фауст", "Трубадур", "Бохеми", "Травиата", "Хофманови разкази", "Лучия ди Ламермур", "Манон", "Риголето", "Ромео и Жулиета", "Тоска". Сред най-актуалните му превъплъщения през настоящия сезон са Канио в "Палячи" в Държавната опера в Хамбург и Манрико в "Трубадур" в Баварската държавна опера в Мюнхен.

"Гласът му те привлича, защото притежава страст и гъвкавост", пише "The New York Times" за таланта на Григоло.

През лятото на 2023 г. Виторио изпълнява ролята на Каварадоси в "Тоска" на 100-ия оперен фестивал в Арена ди Верона, където си партнира със Соня Йончева. Виторио е успешен звукозаписен изпълнител с платинен дебютен албум, а по-късно той получава и номинация за "Грами" със запис на "Уестсайдска история" на Ленард Бърнстейн.

По време на първия си концерт у нас Григоло ще изпълни арии на Белини, Росини, Пучини, Доницети, Верди, Маскани под акомпанимента на грузинската пианистка Мзия Бахтуридзе, концертирала многократно в "Ла Скала" и "Карнеги Хол".

Малко преди коледните празници - на 3 декември, ще се насладим на рецитала на българската дива Соня Йончева, озаглавен "На една звезда", който ще бъде представен за първи път в България след десетките гастроли на примата ни именно с тази концертна програма из най-престижните световни сцени. Сопраното ще изпълни композиции на Верди, Леонкавало, Пучини, Мартучи и други заедно с шотландския пианист Малкълм Мартино, удостоен с Ордена на Британската империя през 2016 г. за своята отдаденост и заслуги към музиката в световен мащаб.

Третият поред концерт от Сезон 2 на "Съкровени гласове" е отреден на световноизвестния полски тенор Пьотр Бечала. Toй е сред най-търсените оперни изпълнители на нашето време и е постоянен гост във водещите оперни театри по света. Роденият в град Чеховице-Джеджице артист е признат не само заради красотата на гласа си, а и благодарение на пламенната си отдаденост към всеки образ, който пресъздава. Сред най-отличителните му роли са тези в оперите "Кармен", "Риголето", "Евгений Онегин", "Травиата", "Тоска", "Фауст", "Лоенгрин", "Аида", "Кавалерът на розата", "Русалка", "Турандот", "Трубадур", "Бал с маски", "Бохеми". Гастролира най-редовно в "Метропопитън", "Ла Скала", "Ковънт Гардън", Виенската държавна опера, Театър "Лисеу" в Барселона. Бечала бе сценичен партньор на Соня Йончева в продукцията на Метрополитън опера "Федора", която предизвика фурор сред критиката и публиката миналия сезон.

В допълнение към оперната си работа, Бечала изпълнява голяма част от класическия вокален канон с най-изтъкнатите оркестри и маестри по света, като изнася разнообразни рецитали в цяла Европа: във Виена, Стокхолм, Прага, Будапеща, Цюрих, Дрезден. Носител е на редица престижни награди, сред които "ECHO Klassik Award" (2014), "International Opera Award" (2018), "Opus Klassik" (2021) - и трите отличия са му присъдени в категорията за "Най-добър изпълнител". През 2019 година е удостоен с почетното звание "Kammersänger" на Виенската държавна опера.

Пьотр Бечала ще представи концерта "Романси" на 19 март 2025 г. по време на първия си гастрол у нас заедно с френската пианистка Сара Тизман, която от 2016 г. е професор в Берлинския университет по изкуствата и е заемала ключови позиции в престижни оперни фестивали и театри като Залцбургската и Виенската държавна опера. Двамата ще представят творби на Дворжак, Чайковски, Бизе, Масне, Рахманинов, Монюшко и други.

Емблематичният мексикански тенор Роландо Вийязон е добре познат на родната публика, а гостуването му в София е второ поред. Очакваме го в зала "България" на 2 април 2025 г. с рецитала "Белканто", където отново ще чуем пианистката Сара Тизман като акомпанятор на прочутия артист, който ще изпълни арии на Верди, Пучини, Белини, както и познати мелодии на известни съвременни мексикански композитори.

Признат за една от най-обичаните звезди в света на музиката, Роландо Вийязон има многостранна кариера, която обхваща опера, режисура, писателска дейност, водене на радио и телевизионни предавания, участия във филми. Роден в Мексико Сити, Вийязон придобива международна известност, след като през 1999 г. печели втора награда в конкурса "Опералия", организиран от Пласидо Доминго. Оттогава Вийязон е желан гост на най-авторитетните световни сцени и си сътрудничи с прочути диригенти като Даниел Баренбойм и Антонио Папано. Сред най-честите му изяви се открояват ролите му в оперите "Манон", "Макбет", "Кармен", "Бохеми", "Хофманови разкази", "Травиата", "Дон Жуан", "Любовен еликсир", "Сомнамбула", "Севилският бръснар".

Като ексклузивен изпълнител за Deutsche Grammophon той е издал над 20 албума (с продадени над 2 млн. копия) и е получил множество международни награди. Удостоен със званието Chévalier de l'Ordre des Arts et des Lettres, Вийязон също така е посланик на благотворителната организация RED NOSES Clowndoctors International (работеща с болни деца) и е член на Collège de Pataphysique de Paris. Той е признат автор с няколко бестселъра. Понастоящем артистичен директор на фондация "Моцартеум" в Залцбург, Вийязон продължава да пленява публиката по целия свят. Акцентите през сезон 2023-24 г. включват изпълнения на Бароковия оперен фестивал в Байройт в Германия, Метрополитън опера в Ню Йорк и Берлинската Щатсопера. Той ще закрие сезона във Виенската държавна опера това лято с барокова гала, където ще си партнра с Чечилия Бартоли.

Закриващият концерт на "Съкровени гласове" 2, озаглавен "Кралицата", ще се състои на 31 май догодина в компанията на феноменалната Джойс ДиДонато и американския пианист и притежател на "Грами" Крейг Тери.

"Бях много млада, още студентка, когато Джойс дойде да пее "Милосърдието на Тит" на Моцарт в Женевската опера. Аз се криех отзад, зад кулисите, с едни ноти, за да следя всички колоратури, дали ще ги изпее добре, за да мога после, когато се прибера вкъщи, да се опитам да ги изпълня като нея", разказва Соня Йончева.

Американското мецосопрано Джойс ДиДонато е носителка на няколко награди "Грами", а влиятелното списание "Тhe New Yorker" я определя като "един от най-продуктивните артисти на своето поколение". Безупречната ѝ певческа техника и професионална етика ѝ създават имидж на брилянтен артист, уважаван продуцент и абсолютен защитник на изкуството в различните му форми. Критиката я провъзгласява като "олицетворение на музикалното съвършенство". Тя е и активист за човешките права.

Кариерата на Джойс се разпростира в четири десетилетия, в които тя записва редица албуми и участва в постановки и проекти на водещи оперни театри и музикални зали навсякъде по света. Сред едни от най-запомнящите се нейни превъплъщения се открояват тези в "Сватбата на Фигаро", "Дон Жуан", "Мария Стюарт", "Ромео и Жулиета", "Агрипина", "Севилският бръснар", "Идоменей", "Норма", "Семирамида", "Теодора" и много други. През годините често работи с диригенти от ранга на Зубин Мета и Рикардо Мути.

Родената в Канзас певица започва своя амбициозен творчески цикъл 2023-24 г., като открива сезона на Метрополитън опера, изпълнявайки знаковата си роля на сестра Хелън в новата постановка "Dead Man Walking" на американския композитор Джейк Хеги, а след това се превъплъщава в образа на Вирджиния Улф в "Часовете" на щатския композитор Кевин Путс. Джойс продължава успешните си турнета "EDEN" и "SONGPLAY" в Азия, Южна Америка и Европа. ДиДонато е ексклузивен артист на лейбъла "Warner Classics/Erato".

Билети за втория сезон на "Съкровени гласове"

Билети за концерта на Виторио Григоло "Италианска серенада" ТУК

Билети за концерта на Соня Йончева "На една звезда" можете да откриете ТУК.

Билети за концерта на Пьотр Бечала "Романси" ТУК.

Билетите за концерта на Роландо Вийязон "Белканто" са ТУК.

Билети за концерта на Джойс ДиДонато "Кралицата" - ТУК.

Абонаментни билети за целия сезон "Съкровени гласове" 2 можете да закупите ТУК.

Билети за концерта "Париж и нощта" на Клементин Марген можете да откриете ТУК, а за "Тоска" с участието на Соня Йончева в Античен театър Пловдив - ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

Дейвид Гилмор обяви албум и представи нов сингъл (ВИДЕО)

Parov Stelar и Rudimental стават част от Франкофоли в Пловдив през юни

Suicidal Angels ще подгряват Megadeth в София

Тази вечер Дзукеро ще омагьоса София!

Пианистът Сергей Бабаян: Диригентът Боян Виденов кара оркестъра да пее заедно с пианото

Чуйте новата песен на Мария Илиева "100 причини" (ВИДЕО)

Открива се Сесия 2024 на Културния фонд на МУЗИКАУТОР

Васко Василев с концерт на Айфеловата кула по случай 24 май

ARTBAT с хедлайн шоу на открито в София през месец юли

Jaya The Cat и Q-Check подгряват Dubioza Kolektiv в Созопол

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com