X
 
 

Европа забранява пластмасовите съдове и прибори от 2021 г.

10016 4
Европа забранява пластмасовите съдове и прибори от 2021 г.
Снимка: iStock
Европейският парламент одобри забраната за пластмасови продукти за еднократна употреба. 560 евродепутати подкрепиха споразумението с държавите членки, 35 бяха против, а 28 се въздържаха, съобщават от пресслужбата на ЕП.

До 2021 г. в ЕС ще бъдат забранени пластмасовите вилици, ножове, лъжици и пръчици за хранене, чинии, сламки, клечки за уши, дръжки за балони от пластмаса, както и киселинно разградими пластмаси и съдове за храна, както и чаши от полистирен.

Приеха забраната за пластмасовите изделия за еднократна употреба в ЕС

Преговарящите в Европейския парламент, Съвета и Комисията днес постигнаха споразумение за забрана на пластмасови изделия за еднократна ...

Държавите в ЕС ще трябва да събират до 2029 г. до 90 на сто от пластмасовите шишета. Предвижда се пластмасовите бутилки да бъдат от поне 25 на сто преработено съдържание до 2025 г. и 30 на сто до 2030 г.

Въвежда се разширена отговорност за производителите на тютюневи изделия, с които се замърсява. Тези правила ще се прилагат също за риболовните приспособения, за да може производителят, а не рибарите, да поема разходите за събирането на изгубените в морето мрежи.

Съобщаването на отрицателните последици за околната среда става задължително на етикетите на изброените изделия. Надписите ще уточняват, че изхвърлянето на тези изделия е вредно за околната среда.

По данни на Европейската комисия повече от 80 на сто от отпадъците по плажовете са от пластмаса. Новото законодателство ще обхваща 70 на сто от всички пластмасови отпадъци, открити в морето.

ЕС забрани пластмасите за еднократна употреба

Страните от ЕС и Европейският парламент в сряда се споразумяха за забрана на пластмасите за еднократна употреба, включително чинии, при...

Заради бавното си разграждане, пластмасата се натрупва в Световния океан. Пластмасови остатъци са открити в тюлени, китове, морски костенурки и птици, в риби и ракообразни - в хранителната верига на човека, отбелязва ЕП.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 2 потребители
 • Тъпунгера 1.1 известен като дежурната в Актуално русофобна сороспия Барбара да вземе да се скрие.. 2 Тъпунгера 1.1 известен като дежурната в Актуално русофобна сороспия Барбара да вземе да се скрие.. преди 8 месеца Профил на трол?
  Може да вземее да изближе краварника
 • Анонимен 1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Тотално иперкаха, дайте да върнем цивилизацията 3000г назад и няма да има грам пластмаса никъде.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  №1, верно русофилистията уврежда мозъците!
  : 7 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Да си малоумен, да си малоумен... Е колко да си малоумен...
  : 0 !