С помощта за Сирия правителството на Радев помага на Асад, не на пострадалите: Експертно мнение

2119
С помощта за Сирия правителството на Радев помага на Асад, не на пострадалите: Експертно мнение
Снимка: Getty Images

Изключителна грешка - така експертът по темата "Сирия" Руслан Трад определи решението на поредното служебно правителство, сформирано от Румен Радев, да изпрати хуманитарна помощ за Сирия. Причината - помощта отива в ръцете на режима на сирийския диктатор Башар Асад.

Руслан Трад е категоричен, че тази българска помощ изобщо няма да стигне до най-засегнатите от разрушителните земетресения райони. "Знаем го, защото вече имаме десетки случаи на блокирана помощ не само за бунтовнически райони, които са най-тежко засегнати от земетресението, но дори в самите правителствени зони. Вече има най-малко един документиран случай на спрян конвой с помощи от правителствените сили само на километри от засегнатите райони", пише той в профила си във Фейсбук.

Сирия открива два нови гранични пункта за помощ при земетресението

Сирийският президент Башар Асад се е съгласил да отвори още два гранични пропускателни пункта, за да допусне помощ за жертвите на земет...

Освен това, Трад посочва, че с този жест България признава за легитимен режима на Асад, заради който дълги години в Сирия имаше война и всъщност все още няма истински мир, няма единна и обединена държава, управлявана от избрана на демократични избори власт - избори, които не са минали под знака на сериозни манипулации. "Налудничаво решение, водено от желанието за видимост - по този начин, обаче, помагат за разпространението на проруски наратив. Дори няма и намек за пращане на помощи за бунтовническите райони, а спокойно можеха да бъдат пратени през други зони на Сирия. Германия, например, категорично заяви, че няма да работи с Асад за доставяне на помощи", казва експертът.

"България като държава е подложена на кампания за дезинформация през последните две седмици. Разчитайки на солидарността към пострадали хора, правителството на Сирия активира посолствата си да извършат информационни операции в различни страни в ЕС, като кампанията в България е сред най-ожесточените. Разчита се на желанието за помощ, като за пореден път сирийското правителство използва хуманитарната помощ като средство за водене на война. Режимът на Асад получава помощи от няколко държави, ООН и други организации доставят средства в продължение на години защото санкциите никога не са засягали хуманитарните операции.

Някой би се запитал къде са всички парични средства за възстановяване, изпратени в Дамаск? Най-общо "потънаха" - това е основната причина големи части на Сирия изобщо да не са възстановени, да няма болници в редица градове, да има проблеми с електричеството, цените да са неописуемо високи и често да липсват медикаменти и дори основни продукти. Това ще се случи и с помощта, събрана от хора, които искат искрено да помогнат и която България официално дава на режима - ще потъне", категоричен е Руслан Трад.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МНЕНИЯ:

"Колкото си по-прост, толкова ще си по-успешен" - учат ни арогантни политици с вулгарно говорене

Въглищата, миньорите и токът: Предизборни кебапчета

"Синя зона" и в неделя? Червен светофар за зелените мислители

Свободата е върха на копието, не на копейката

Кадиев: 4 леви листи за вота? Шизофренно е

Мнение за Желязков: Доказан политик е жертва на междупартийни разпри

Що е маке, ‘се е юнак. И кандидат за президент!

Възход и падение: И Йончева мина под крилото на Пеевски

Когато минаваш през законите с 200, резултатът е 5 за 4

Гешев плюс Драганова: Граждански брак или непорочно зачатие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Мнения