Кризисният център за защита от насилие в Плевен прилича на сграда от Сирия - защо?

31622
Кризисният център за защита от насилие в Плевен прилича на сграда от Сирия - защо?
Снимка: Община Плевен

Буквално опустошен остави Кризисния център за жени и деца, преживели насилие, в Плевен досегашният доставчик на услугата Златка Мачева, съобщи кметът Георг Спартански.

Поради изтичане срока на договора за предоставяне на социалната услуга, на 19 март т. г. Община Плевен обявява нов конкурс за възлагането ѝ. Той е за управление на услугата "Център за социална рехабилитация и интеграция за жени и деца, преживели насилие". Дотогава изпълнител на договора е Сдружение "Център Отворена врата" – Плевен, чийто председател на управителния съвет е Златка Мачева.

Оферта за участие в конкурса подава само един кандидат – фондация "Център Отворена врата". Тя е вписана в Търговския регистър пет дни след обявяване на конкурса – на 4 април.

Макар и единствен кандидат, фондацията губи конкурса. А основната причина за това е, че не изпълнява най-важното условие – да е доставчик на социални услуги, вписани в регистъра на Агенцията за социално подпомагане. Създадена съвсем наскоро, кандидатстващата организация няма никаква биография. Тя е подписала партньорско споразумение с досегашния изпълнител на услугата Сдружение "Център Отворена врата", но водеща в партньорството е фондацията. Изискването в такъв случай е водещата организация да отговаря на условията за участие и да подаде целият набор документи, а за партньора са само определени.

Новосъздадената фондация естествено не е могла да представи лиценз за предоставяне на услуга от Държавната агенция за закрила на детето, доказателства за опит и търговска репутация в областта на социалните услуги, копия на годишни счетоводни баланси и отчети за последните две години. За партньора пък не е бил подаден документ за наличие или липса на задължения към държавата и общината.

След като не преподписва договор за услугата, Златка Мачева е екипът ѝ трябвало да напуснат сградата на Кризисния център.

По думите на кмета тя първоначално отказвала да се изнесе от сградата с мотив, че срокът е 10 години и те не са изтекли. Според Спартански обаче този срок важи за предоставянето на услугата, а не за сдружението.

"В крайна сметка тя освободи помещенията, но ги остави в окаяно състояние. Липсва голяма част от оборудването, изкъртени са дори подови настилки, което ще определя като вандализъм и цинизъм", коментира Георг Спартански.

За случая ще бъде сигнализирана прокуратурата, уведомена е и Агенцията за социално подпомагане, откъдето ще разпоредят проверка от инспектората. А за преодоляване на ситуацията община Плевен ще трябва да отдели средства за спешен ремонт на сградата.

За повече подробности по конфликтната тема Actualno.com се свърза с двете спорещи страни – с кмета на Плевен Георг Спартански и с шефа на фондацията Златка Мачева.

Кметът Георг Спартански: Каквито и да са отношенията между два правни субекта, тактиката на "изгорената земя" просто е безумие

Г-н Спартански, как се стигна въобще до тази ситуация Кризинсият център да бъде опустошен?

Този въпрос трябва да бъде зададен на тези, които го управляваха доскоро, защото за мен беше безкрайно изумление и изненада. Аз просто не допускам, че нормални хора в третото хилядолетие, в XXI-ви век, независимо по какъв начин са приключили отношенията си с другия субект, ще си позволят такава вандалщина. Това просто не ми го побира не кметският разум, а здравият човешки разум. Нямам обяснение.

Знаете ли кога са нанесени тези щети?

Буквално няколко дни преди да направя интервю с Вас. В понеделник (16 юли) ми бяха донесени снимките и моментално ги направих достояние на медиите и на ръководния състав на общината.

Излиза, че това е станало след като са разбрали, че не печелят конкурса?

Те много отдавна знаят, че не печелят, защото не са подали изрядни документи. Решението им е съобщено преди повече от един месец и половина. Те отказваха да напуснат тази сграда, която им е предоставена във връзка с управлението на тази услуга. Казаха, че ще се борели със зъби и нокти и други подобни заплашителни изявления. В един момент са решили да реагират по вандалски начин. Аз затова казах, че ще сезирам прокуратурата, защото това е увреждане на чужд имот.

Имотът на ул. "Неофит Рилски" №55 ли е?

Мисля, че това е адресът, но не съм сигурен в номера. Не е въпросът в улицата и в номера, а че в днешно време организация, която говори, че е срещу насилието и помага срещу насилието, ще постъпи по този начин. Това е последното нещо, което бих очаквал от хора, които претендират, че са в нормално психическо здраве. Това не показва реакция на нормален човек. Според мен тук има медицински проблем. Каквито и да са отношенията между два правни субекта, тактиката на "изгорената земя" просто е безумие.

Питам Ви за адреса, защото там е регистрирана и фондацията, и социалното предприятие в Търговския регистър?

Не мога да кажа, защото те не ме питат къде какво да си регистрират. Това е въпрос на проверка. Пътувайки, не мога да бъда екзактен, ако ползвам тази модерна дума. Дал съм материалите, снимките, указанията. Пътувам в момента на служебна среща при министър Кралев по спортни въпроси. Като се върна, предполагам, че ще бъде готово за подпис.

Визирате сигнала до прокуратурата?

Да, материалите, които съм дал на началника на правния отдел г-жа Десислава Йорданова да изготви писмото до прокуратурата, с което ще ги сезирам за извършеното посегателство върху общинския имот, което е и престъпление по смисъла на Наказателния кодекс за унищожаване и повреждане на чужд имот.

А ще предявите ли претенции пред съда за възстановяване на разрушеното имущество?

Разбира се, след като се направи количествено-стойностна сметка, което също съм разпоредил. Защото ние сега спешно трябва да извадим пари от небогатия общински джоб, с които аварийно да ремонтираме. И после тази сметка под формата на гражданско дело и съответен иск ще бъде предявен на тази фондация. Друг е въпросът какви пари и кога ще получим от нея, защото аз съм юрист по професия и знам, че съдебното решение дава право да вземеш, но не ти гарантира, че ще получиш парите, които претендираш.

Златка Мачева, директор на фондация "Център Отворена врата": Всичко се прави с цел да се прикрие фактът, че две социални услуги вече не се предлагат в Плевен

Началото на всичко това е преди да започне процеса по прекратяването на договора за ползване на сградата, която организацията от 16 години поддържа, обяви Мачева пред Actualno.com.

Общината обяви един конкурс, който беше невъзможен за никой. Никой не можеше да кандидатства по него, тъй като имаха от доставчика невъзможни изисквания, като да има сграда, за която да притежава договор, тя да е оборудвана специално за услугата и т.н. Ние повече от 13 години предоставяме услуги за жертви на насилие, предимно жени и деца, добави Мачева.

Пред мен е договорът, който прекратиха чрез натиск с организацията. Публикувани са едни грозни снимки, които се тълкуват по начин, все едно че имуществото е унищожено. А те са съвсем целенасочени, от такъв ъгъл са представени, заяви Мачева.

Кметът казва, че договорът, който е сключен със сдружението, е за предоставяне на тези услуги. Аз искам да ви прочета предмета на договора за учредяване на безвъзмездно право на ползване на сграда от името на сдружение "Център Отворена врата". Предметът на договора е за предоставяне на социални услуги, социално предприятие и Център за социална рехабилитация и интеграция за жени и деца, преживели насилие върху недвижим имот, частна общинска собственост, който се намира на адрес: ул. "Неофит Рилски" №55, гр. Плевен, каза Мачева.

Срокът на договора е 10 години, считан от датата на подписването му - 17.11.2010 г. В правата и задълженията на собственика пише - да осигури на ползвателя спокойно да ползва имота в срока, продължи Мачева.

През тези години ние сме развили Център за социална рехабилитация и интеграция и Социално предприятие, което е под формата на обществена пералня. Снимките, които са публикувани, са точно от социалното предприятие, където са демонтирани пералните, твърди Мачева.

Сградата е на два етажа, които ние трябва да ползваме. Другата снимка, която е разпространена, е от подпокривното пространство. Ние цялата сграда сме поддържали през годините само с проектни средства, без да ползваме държавни и общински средства. От нея сме изнесли единствено и само собствеността на сдружението, с която ние ще продължим дейността си. Държа да подчертая, че сградата е приета с протокол от 4-членна комисия, преди това общината направи инвентаризация на вещите, закупени по време на управлението на услугата от нас. И всичко е издадено с протокол на комисията, добави Мачева.

Това, което се детайлизира в момента, се прави единствено да се прикрие факта, че два месеца след като ние сме спрели управлението на двете делегирани услуги - Кризисен център и Център за социална рехабилитация и интеграция, тези две услуги не се предоставят в Плевен, убедена е Мачева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛЕВЕН:

Д-р Валентин Христов приветства участниците в Републиканския турнир по стрелба за служители на МВР „Величко Величков“

След скандал: Момиче намушка жена в Плевенско

Кметът на Плевен и четвъртокласници от ОУ „Св. Климент Охридски” се включиха в „Походът на книгите“

Кметът на Плевен обявява 2 и 15 май за неучебни дни

Започна кампания за облагородяване на зоопарк „Кайлъка“ в Плевен

Християн, първото бебе на Плевен за 2024-а година и семейството му гостуваха на кмета д-р Валентин Христов

Керхер център отвори врати в Плевен

Информационен ден за проектите по „Интегрирано градско развитие“ проведе община Плевен

Посланик Мертен посети община Плевен

Кампания срещу телефонните измами започна екипът на „Асистентска подкрепа“ сред своите потребители в Плевен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Плевен