Личен конфликт лишава 55 деца в Плевен от нормални тренировки по плуване

28615
Личен конфликт лишава 55 деца в Плевен от нормални тренировки по плуване
Снимка: actualno.com/ Ангел Атанасов

Вече половин година десетки деца в Плевен, които тренират плуване към местния клуб "Инвиктус”, нямат нормални условия да практикуват своя спорт. Основните тренировки се провеждат "на сухо" в зала за кондиционна подготовка. За да могат децата да приложат във вода наученото, известно време родителите им ги карали до Козлодуй – на 100 км, в събота и неделя. Причината – наемателят на общинския басейн в Плевен – управителят на "Аквазард" ЕООД Александър Ванков, и президентът на "Инвиктус" Кирил Бъчваров са в конфликт и не могат да се разберат кога и как да тренират децата от клуба. А в града няма друг такъв 25-метров басейн, в който може да се тренира плуване.

Според треньорите от "Инвиктус" Ванков е монополист и предлага на клуба часове за ползване на басейна, които са или много рано сутрин, или много късно вечер, или в друго неудобно за децата време.

Масово собствениците на плувни басейни не са наясно как да ги обезопасят

Собствениците и стопанисващите плувни басейни масово не знаят, че трябва да осигурят безопасно използване на филтрите и помпите в тях, ...

През последните няколко месеца проблемът ескалира. Разгневени от ситуацията родители на деца от "Инвиктус" започнаха да пишат писма до всички възможни инстанции – Президентство, Министерски съвет, прокуратура, омбудсман, Агенция за закрила на детето и т.н. Те твърдят, че Александър Ванков не изпълнява задълженията си по договора за наем и настояват Община Плевен да прекрати договорните си отношения с него, а след това басейнът да се стопанисва от общинската управа или да се даде на друг наемател. Ванков пък отговаря, че е изряден и спазва всички клаузи на договора.

Предисторията е от 2014 година, когато Александър Ванков печели търга за наем на общинския басейн. По същото време е регистриран плувният клуб "Инвиктус", в който освен Кирил Бъчваров има още петима треньори. В продължение на 5 години двата клуба работят заедно на басейна, а възпитаниците им печелят безброй награди. В началото на 2019 г. треньорите от "Инвиктус" минават на трудови договори към "Аквазард" ЕООД. На 4 юли м.г. обаче Бъчваров подава молба за напускане. Още трима негови колеги го последват и си тръгват от "Аквазард". Ванков пък назначава на тяхно място нови треньори и така удобните часове в графика за треньорски занимания с плувци отново са запълнени

Обществена тайна в Плевен е, че конфликтът между Ванков и Бъчваров е на лична основа.

На 4 юни м.г. в интервю за сайта bgswim.com старши треньорът на "Инвиктус" Кирил Бъчваров разказва подробно за постигнатите успехи от състезателите на клуба. Разказва и за организираните от "Инвиктус" три турнира – Купа "Европа", Купа "Плевен" и Купа "Панорама", в които са участвали стотици деца. Бъчваров благодари на всички институции, организации и фирми, които са помогнали в организацията и провеждането на турнирите. Благодари и на Община Плевен за отпуснатия бюджет, с който са закупени състезателни бански на голяма част от възпитаниците на клуба, уреди, материали и пособия за развитие на различни качества у плувците.

В интервюто четем и следния абзац: "Тук е мястото да благодаря на всички наши партньори. Благодарим най-вече "Аквазард" ЕООД, с управител Александър Ванков – концесионер на общински басейн Плевен. Без него всичко, което сме постигнали нямаше да е възможно.“

9000 тона "вносен" боклук в Плевен са пристигнали по море, Италия ще каже дали е замесена мафията

Откритите преди два дена в Плевен 9000 тона "вносен" боклук са пристигнали в България по море, а не с влакови композиции. Все още не е ...

Точно месец по-късно Кирил Бъчваров и още трима треньори подават молби за прекратяване на трудовите им договори с "Аквазард". Какво се е случило през този месец или преди това, двете страни в конфликта си знаят напълно и изцяло. Резултатът обаче е – десетки разочаровани деца, които са открили в плуването своя спорт, но не могат да го тренират нормално, и обществено напрежение сред родителите им.

На въпрос на Аctualno.com защо е напуснал "Аквазард", след като знае, че в Плевен няма друга плувна база, подходяща за подготовка на състезатели, Кирил Бъчваров отговори: "Наясно съм, че няма друга подходяща база, но вярвах, че може Общината да се намеси и да намерим начин и часове за тренировки на този басейн. Той все пак е общински".

Бъчваров твърди още, че напуснал, защото: "Имаше разминаване между нас и наемателя на басейна в идеологиите на управление, в начина за включване в състезания, в графиците на тренировките и т.н. Имахме различия и в начина на ценообразуването – таксите трябваше да се вдигнат твърде много. Неща, с които аз лично не съм съгласен. Аз не съм се карал с никой. Но дори и да съм се скарал, нямам ли правото да напусна, ако не съм съгласен с начина на управление? Според мен това не е личен конфликт.” 

За сегашната ситуация той допълва: "Децата от клуб "Инвиктус" са 55. Ходят на свободно плуване – аз им пиша тренировки, а те ходят и плуват самостоятелно в басейна като плащат 2,50 лв. Ако влязат с мен, трябва да платят 63 лв. месечно - това прави по  8 лв. на тренировка. Реално никой не спира децата да плуват в басейна, но те заявяват избора си да работят с определен треньор. Подкрепата на родителите за нас се появи заради това, че децата искат да тренират точно при нас, а не при друг треньор от "Аквазард“.

В "помиряването" на двете страни и намирането на компромисно решение за часовете, в които да тренират на басейна децата от "Инвиктус" се включи и общинското ръководство на Плевен. Кметът Георг Спартански е провел няколко срещи с тях.

Окончателно: Служителите в община Плевен се намаляват с 51 души

С 30 гласа „за“ и 6 гласа „въздържал се“ плевенският Общински съвет днес прие предложението на кмета Георг Спар...

"За съжаление в Плевен имаме само един такъв басейн, който е отдаден за 10 г. под наем при предишния кмет. Фирмата наемател си плаща наема и си извършва плановата дейност по експлоатацията на съоръжението. Тя има разходи по поддръжка и 30 души персонал. Месечните разходи са вероятно около 50 000 лв. А от "Инвиктус" искат да ползват басейна неограничено - когато пожелаят и когато им е удобно. Включително с анекс към договора за наем за преотдаване на басейна или части от него, но това Законът за общинската собственост не го допуска. Търсим компромисен вариант под законова форма да увеличим часовете, в които този клуб да развива частната си дейност. Ако прекратя договора с едномесечно предизвестие, наемателят се изнася, а Община Плевен има два варианта. Единият е да продължи по същата процедура по нова наемна цена – през решение на Общинския съвет, през обжалване пред две инстанции, ще мине година и половина. През това време басейнът ще стои заключен, съоръженията му ще се скапят и никой в тоя град няма да плува. Вторият вариант е да се намерят минимум 500 000 лв. в общинския бюджет и под формата на ново общинско предприятие, което да назначи 30 души специалисти, да го направим като общинска дейност. Само че ние тия пари ги нямаме и тази година това нещо не можем да си го позволим. Аз питам къде е преобладаващият обществен интерес – на тези 3-4 треньора ли, или на всички останали в тоя град, които могат в съответните часове срещу съответните такси да ходят да плуват", коментира кметът Спартански.

Във вторник вечерта три постоянни комисии в Общинския съвет – по младежта и спорта, по общинската собственост и по законност и ред, се събраха и поканиха и двете страни, за да обсъдят как може да се реши проблемът. Александър Ванков не дойде на обсъждането в комисиите като изпрати свои представители. Един от неговите треньори – Николай Христов, представи позицията на "Аквазард": "Като стопани на обекта по никакъв начин не сме нарушили договора с Общината. Не сме върнали нито едно дете, което има желание да плува. Разговорът е за това, че има деца, които предпочитат да тренират с определени треньори. Това е тяхно право и ние не го оспорваме."

След разпалени дебати, които продължиха един час и не доведоха до очаквания компромис, общинарите решиха да бъде организирана още една, последна среща между спорещите страни, в която да участват председателите на трите комисии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛЕВЕН:

Най-добрите ученици по астрономия от цялата страна ще мерят сили в Плевен на Национална олимпиада

Крум и Виктория - плевенски деца, олимпийци на световно ниво по природни науки

Доброволци с нова акция за облагородяване на зоопарк „Кайлъка“ - чистиха и боядисваха клетки, смениха стари табели с нови

Плевен посреща Великден с разнообразна програма

Д-р Валентин Христов приветства участниците в Републиканския турнир по стрелба за служители на МВР „Величко Величков“

След скандал: Момиче намушка жена в Плевенско

Кметът на Плевен и четвъртокласници от ОУ „Св. Климент Охридски” се включиха в „Походът на книгите“

Кметът на Плевен обявява 2 и 15 май за неучебни дни

Започна кампания за облагородяване на зоопарк „Кайлъка“ в Плевен

Християн, първото бебе на Плевен за 2024-а година и семейството му гостуваха на кмета д-р Валентин Христов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Плевен