X
 
 

"Празнуващ" вандал разстреля девет пъти плевенска библиотека

4197 0
photo of "Празнуващ" вандал разстреля девет пъти плевенска библиотека
Снимка: actualno.com/Ангел Атанасов
Въоръжен вандал, „празнуващ“ идването на Новата година, разстреля с девет куршума Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ в Плевен. Натрошените при стрелбата стъклени парчета и днес бяха осеяли входа на библиотеката. Седем от попаденията са в остъкления портал, а другите две – в прозореца на стаята на охранителите на сградата, видя репортер на Actualno.com.

За зловещото си дело вандалът избрал първите минути на Новата година, докато на централния площад в Плевен гърмяла празничната заря. По това време в сградата на библиотеката имало само един човек – нощният пазач. Той решил да погледа зарята и излязъл навън на удобно място, от където ще може да вижда фойерверките. Това може би му е спасило живота – ако е останал вътре, не се знае дали нямаше да е улучен от куршумите, коментираха пред Actualno.com работещи в библиотеката.

Сигнал за стрелбата е подаден в полицията десет минути след полунощ на 1 януари. Веднага след това на мястото е изпратен екип от криминалисти. При огледа било установено, че са нанесени материални щети на стъклена табела, четири витринни стъкла и стъклопакет на входна врата. Иззети са шест проектила. Уведомен е дежурен прокурор, съобщи днес Областната дирекция на вътрешните работи.

Дежурният в новогодишната нощ пазач не беше на работа днес, а колегите му вдигаха рамене и отговаряха, че не знаят нищо за станалото.

„Тече разследване, нищо повече от това, което е съобщила полицията, не мога да кажа. Нямам никаква идея кой и защо би го направил. За мен е безумие да празнуваш по този начин Нова година. Друг коментар не мога да направя. Никога досега не сме имали случаи на вандалски посегателства“, каза пред Actualno.com Оксана Цветанова, зам. директор на библиотеката.

Тя поясни, че стъклените останки от стрелбата не са почистени, защото се очаква застрахователите да направят оглед на пораженията.

Междувременно кметът на Плевен Георг Спартански публикува във фейсбук свой коментар на станалото:

"ДА СТРЕЛЯШ срещу библиотека...

Преди броени дни , на 30.12. публикувах снимки и коментар,свързан с вандалското посегателство срещу композицията"Жабките" на Водната каскада в Центъра на Плевен...

Така завършихме старата година 2018...

Започваме Новата 2019 година с пореден вандализъм- още в 00.10 часа на 01 януари...

Стрелбата срещу регионалната библиотека в момента, в който хората се прегръщат и вдигат чаши с наздравица за здрава и щастлива Нова година не е просто акт на малоумници.Т ова е РАЗСТРЕЛ на духовността ни, релефен акт, с който някой демонстративно плюе в лицето на всички нас!!! Не искам да съм лош пророк,но когато в ежедневието ни се горят книги или се изхвърлят край контейнера за боклук, заедно с портрета на Васил Левски, когато в новогодишната нощ се стреля с 6 / шест/ куршума срещу библиотека, това е ВЕЧЕ ДИАГНОЗА.“

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Седмичен хороскоп за 19-25 август

Овен Това е седмица, в която да не се претоварвате. Възможно е да се наложи да поемете чужди задължения за известно време, но се договорете за срок,...