Третокласници от Плевен искат намаляване на ваканцията

1910
Третокласници от Плевен искат намаляване на ваканцията
Снимка: Общински съвет Плевен

35 третокласници от плевенското училище „Васил Левски“ „превзеха“ месния парламент в града, влязоха в ролята на общински съветници и гласуваха за намаляване на учебната ваканция, съобщиха от Общинския съвет в Плевен.

„Акцията“ бе проведена в навечерието на Деня на народните будители. Учениците седнаха на банките на общинарите и проведоха импровизирано заседание. То бе ръководено от титулярния председател на Общинския съвет Мартин Митев. В него участва и най-младият общински съветник - Йордан Грижов.

Третокласниците, водени от директора на училището Таня Тонева и своите преподаватели, заседаваха в зала „Гена Димитрова“, където местните старейшини провеждат своите сесии. Спазено бе изискването и за дневен ред на сесията - той бе от една единствена точка. Малките „съветници“ трябваше да вземат решение дали ученическата ваканция да бъде по-голяма? След дебат, по време на който се чуха различни позиции и мнения, бе решено ваканцията да бъде съкратена. Решението бе прието след истинско гласуване - с 14 гласа „за“, 17 „против“ и 4 „въздържал се“. Мотивът - кратката ваканция ще даде възможност за повече забавни часове с приятели в училище и възможност за нови знания в учебните часове.

По време на импровизираното заседание с децата Мартин Митев разказа подборно за работата на местния парламент, как решенията се приемат след обсъждане и как се прилагат след това. Децата научиха също, че и съветниците работят по правилник, който трябва да се спазва.

„Един общински съветник трябва истински да обича града си. Само такива хора има право да бъдат в тази зала като съветници и да взимат решения за своя град. Затова едно от важните условия, за да седнете един ден и вие на тези банки като истински общински съветници на Плевен, е силно да обичате града ни и да искате да направите всичко за него, за да бъде той по-красив и по-приятен за живеене. Не трябва да се страхувате да имате и мнение по въпросите“, обърна се към децата Мартин Митев.

Йордан Грижов отговори на въпроси на третокласниците. Той обясни на децата разликата между органите на управление на местно и държавно ниво, отговори и на питания на децата за детските площадки. 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛЕВЕН:

Най-добрите ученици по астрономия от цялата страна ще мерят сили в Плевен на Национална олимпиада

Крум и Виктория - плевенски деца, олимпийци на световно ниво по природни науки

Доброволци с нова акция за облагородяване на зоопарк „Кайлъка“ - чистиха и боядисваха клетки, смениха стари табели с нови

Плевен посреща Великден с разнообразна програма

Д-р Валентин Христов приветства участниците в Републиканския турнир по стрелба за служители на МВР „Величко Величков“

След скандал: Момиче намушка жена в Плевенско

Кметът на Плевен и четвъртокласници от ОУ „Св. Климент Охридски” се включиха в „Походът на книгите“

Кметът на Плевен обявява 2 и 15 май за неучебни дни

Започна кампания за облагородяване на зоопарк „Кайлъка“ в Плевен

Християн, първото бебе на Плевен за 2024-а година и семейството му гостуваха на кмета д-р Валентин Христов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Плевен