X
 
 

Биолог оглави Пловдивския университет

2337 0
Биолог оглави Пловдивския университет
Снимка: Божилова
Днес с 84% от гласовете на общото академично събрание, Пловдивският университет избра своя нов ректор - проф. д-р Румен Младенов. Това беше единствената кандидатура за конкурса, обявен след като досегашният ректор проф. д-р Запрян Козлуджов приключва втория си мандат. С тази кандидатура и с избора си третото по брой на студенти в страната висше учебно заведение приключва една своя дългогодишна традиция да се ръководи от филолози.

Всъщност със своите 280 специалности в седем области университетът има богат избор на кадри. В отчета си проф. д-р Козлуджов изтъкна високия рейтинг и безспорното строителство на инфраструктура. Четири блока за студентски общежития, нова спортна зала - това са част от придобивките, които студентите от ПУ получиха в последните години, а нуждата от общежития там беше огромна. Рейтингът на университетът е висок, но на фона на демографската криза и изтичането на студенти извън страната, прави впечатление почти 100% осъщественият прием по държавна поръчка. 

Новият ректор- проф. д-р Румен Младенов е отказал преди четири години поста зам. ректор, защото, както сам каза "това не ми беше приоритет, предпочитам работата със студентите вместо показността и административните задължения".

Бивш декан на Биологическия факултет, отдаден на ботаниката, той изнася лекции и в Медицинския университет в Пловдив и своеобразен резултат на тази съвместна дейност е вече голям одобрен проект. Как ще се развива точно Пловдивският университет в следващите четири години, освен с приемственост, все още преподавателите и студентите не знаят.

В платформата си проф. д-р Младенов изброи предизвикателствата за своя мандат - продължаващото влияние на демографския срив, промяната в правилата за финансиране на висшето образование, пряката зависимост на финансирането на научно-изследователската дейност от мястото на Пловдивския университет в наукометричните класации, основани на публикации в световните бази данни, както и предлагането на привлекателни, съобразени с динамичния пазар на труда бакалавърски програми.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
5-те ЗОДИИ с най-труден характер
5-те ЗОДИИ с най-труден характер

Има зодии, с които много трудно можеш да се разбереш, заради това как се отнасят към другите, какъв характер имат и пр. Това е кратка класация на зодиите,...