Бизнесът протестира решението летище Пловдив да се даде на общината

4442
Бизнесът протестира решението летище Пловдив да се даде на общината
Снимка: Getty Images/Guliver

Само преди дни с 38 гласа "за" общинските съветници в Пловдив подкрепиха искането летище Пловдив да бъде предоставено от държавата на община Пловдив. Предложението бе изненадващо, след като търг за летището бе обявен от Министерството на транспорта и при участието общината подкрепи пловдивските участници - консорциум "Тракия икономическа зона" и фирма "ПИМК", които бяха класирани на второ място след китайската компания HNA.

Китайският консорциум се ангажира да инвестира 79 млн. евро за концесията със срок 35 години, а по-късно обяви намерение да удвои инвестицията до 150 млн. Само месеци след спечелването на търга, обаче, китайският милиардер и председател на конгломерата-победител в търга Ван Цзян загина нелепо при падане от стена. Малко по-късно китайците съобщиха, че няма да подпишат договора за концесията.

Местната власт си поиска от държавата летище Пловдив

На последната общинска сесия преди ваканцията днес с почти пълно мнозинство съветниците гласуваха за предложението на кмета на Пловдив ...

Това, което последва, предизвика становище на Сдружението "Бизнесът за Пловдив", изпратено до председателя на Народното събрание, министър-председателя, министъра на транспорта и председателя на Общинския съвет в Пловдив.

"Спечелилата търга китайска фирма се отказа и съгласно закона за концесиите и тръжните условия се очаква да бъде поканен за подписване на договор класирания на второ място в търга консорциум между „Тракия икономическа зона" и фирма „ПИМК", които са стабилни икономически субекти, ползващи се с добро име в Пловдив и страната. Това не се случва, а междувременно, вместо да се изпълнят законовите разпоредби, документите по тръжната процедура са свалени от сайта на Министерство на транспорта", се казва в становището на Сдружението, в което членуват 30 компании.

От "Бизнеса за Пловдив" твърдят, че прокараното като извънредна точка на сесията на Общинския съвет в Пловдив на 2 август решение за отдаване на летище Пловдив за управление от общината говори за външен натиск, обслужва неясни за обществеността интереси и няма икономическа обосновка относно финансиране и развитие на летището с общинския бюджет.

От Сдружението оценяват действията на общинското ръководство по казуса с летището като необмислени, необосновани и опасни за града". Оттам призовават Министерството на транспорта да спазва регламента и законовите разпоредби, а Общинският съвет да преразгледа своето решение в интерес на града.

Над 160 млн. евро ще инвестират концесионерите на летище Пловдив

Двойно повече средства ще инвестират концесионерите на летище Пловдив в по-кратки срокове от предвидените в концесията. Това стана ясно...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Кметът на Пловдив посрещна шампионките от волейболен клуб „Марица“

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Пиян шофьор прегази с джипа си жена на паркинг в Пловдив

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Изготвят Пътна карта на сроковете на ремонтите около „Модър-Царевец“ в Пловдив

Стотици мъртви риби изплуваха в Гребната база в Пловдив (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com