Елате през септември в Стария Пловдив

3384
Елате през септември в Стария Пловдив
Снимка: Божилова

Първият есенен месец е моментът, в който Старият Пловдив разкрива като че най-доброто от себе си. Макар и още августовската жега да напомня за себе си, сенчестите улици са примамливи за туристи. Можеш да се слееш с всички и никой да не те забележи, ако закачиш един фотоапарат на врата си и тръгнеш с тях. 

Звучат различни езици - френски, немски, английски, руски, японски. Гидовете търпеливо и вещо обясняват какво виждат туристите, а на тях видимо им харесва. Освен постоянните експозиции, септември предлага и богата културна програма. Открити са вече Националните есенни изложби, които тази година обединяват творци от България и чужбина под мотото "Поетика на образа". По характерния си начин една от най- старите традиционни изложби в България, която води началото си от 1970-та година, допълва романтичния вид на резервата. 

Ако днес в един делничен септемврийски ден е толкова оживено, истинската навалица започва на 16 септември, когато предстои Панаирът на занаятите. Тогава ул. "Стръмна" става прелюбопитно място, където можеш и да видиш как се прави нещо по начин, пренесен от векове, и да си купиш уникален подарък.

Улицата на занаятите и сега е като витрина на съхранените традиции, а една от атракциите, родена от само себе си, и тази година събужда усмивки у посетителите - смокиня, на която растат кратуни. Кратуна има и в съседния висок бор, тя се качи там миналото лято и успя да преживее зимата...

Празниците на Стария град включват не само панаир на занаятите, те създават интересни и привлекателни места за деца и възрастни. Междувременно и Античният театър продължава да събира меломани. Бурният юни тази година попречи на много концерти, но прогнозата за септември е добра и благодатна. А на Главната в Пловдив се вие опашка за билети за театралния фестивал "Сцена на кръстопът". Пред празника си - 6 септември, Пловдив е гостоприемен и има какво да предложи на гостите си. Докато слънцето става все по-меко и поносимо, а ваканционните настроения все още не са съвсем изветрели...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Откриха огнище на птичи грип в Пловдивско

„Столипиново” отново тъне в боклук

Катастрофа между линейка и микробус в Пловдив

След реакция на възмутени родители: Спряха строеж на Младежкия хълм в Пловдив (СНИМКА)

Арестуваха четирима дилъри на дрога и марихуана в Пловдив

Пловдивски университет избира ректор измежду...1 кандидат

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов и маестро Диан Чобанов рекламират заедно града на туристическо изложение

Задържаха по погрешка чуждестранни студенти - объркали ги с мигранти

Свързват чрез жп линия Летище Пловдив с града

След Баба Марта: Първият щъркел кацна в Пловдив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com