И Пловдив затяга мерките, учениците от 5-и до 12-и клас минават на онлайн обучение (СНИМКИ)

2939
И Пловдив затяга мерките, учениците от 5-и до 12-и клас минават на онлайн обучение (СНИМКИ)
Снимка: Actualno.com / Елин Андреев

И Пловдив затяга мерките за борба с коронавируса. От понеделник се прекратява присъственото обучение за учениците от 5-и до 12-и клас. От днес непълнолетни ще могат да посещават заведения само с придружители.

Ако след две седмици броят на заразените премине границата от 500 на 100 хиляди, ще се въведе пълен локдаун. „Пловдив е в сравнително по-изгодна ситуация от останалите по-големи градове, но така или иначе е около 300 и се налага да се вземат тези мерки“, обясни д-р Ваня Танчева-Манчева, директор на РЗИ-Пловдив „Ще преценим дните преди пролетната ваканция дали е възможно да върнем така наречените "приоритетни" 7-и, 10-и, 12-и. клас, например, които ще се явяват на изпити“, каза Иванка Киркова, началник на РУО-Пловдив. От своя страна директорът на ОД на МВР в Пловдив старши комисар Йордан Рогачев заяви, че още от днес ще има полиция пред всички търговски обекти и контролът ще бъде стриктен.

И в София учениците от 5 до 12 клас остават вкъщи, заведенията ще работят до 22 часа

От петък, 12 март, всички ученици от 5 до 12 клас в София преминават на онлайн обучение, а всички заведения, в това число и тези в хоте...

От Щаба припомнят, че е в сила и изискването управителите на хранителни и нехранителни магазини да създадат организация за спазване на действащите противоепидемични мерки, в това число осигуряване на дистанция между лицата и контрол на броя на клиентите в съответния обект, съобразно определения брой посетители с решения на Областен кризисен щаб. Възлага се на  кметовете на общини и съответните Общински кризисни щабове контрола при провеждане на масови мероприятия, както и съгласуването им с Областния кризисен щаб.

„Продължава ваксинацията в Пловдив и областта като вече над 25 хиляди души са ваксинирани. Ще направи всичко възможно всеки желаещ да бъде имунизиран. Вече има мобилни екипи в Карлово и Сопот, където е най-сериозно положението със заболеваемостта, обясни директорът на РЗИ д-р Ваня Танчева.

Днес кметът Здравко Димитров откри такава мобилна ваксинационна кампания в областта. Двата екипа от общинския ваксинационен център отпътуваха днес към първите си пациенти. Единият екип ще извършва масови ваксинации в предприятията, в това число държавни и общински. Приоритетно ще ваксинират възрастни или трудно подвижни хора. Вторият екип поема за региона, където има отдалечени населени места и жителите им изпитват затруднения да стигнат до имунизационни кабинети.

„Автомобилите с цялото им оборудване са дарение, а средствата за тяхната дейност се осигуряват от Община Пловдив“, обясни кметът Здравко Димитров. По думите му Пловдив е солидарен с останалите общини в региона и затова негови екипи ще помагат за ваксинацията в малките населени места.

Ангелов: Мерките на национално ниво няма да са справедливи за хората

Броят на болничните легла, предназначени за пациенти с COVID-19 в област Бургас, ще бъде увеличен. На локален принцип ще бъдат въведени...

Утре екип ще пътува за Община Карлово. „Ние отиваме на крака при тези хора, някои от тях нямат семейни лекари и им се налага да пътуват до близките градове”, обясни директорът на Дирекция „Здравеопазване“ д-р Калин Калинов. Заявки за мобилните екипи има и от общините "Родопи", "Марица" и "Брезово". Мобилните екипи използват ваксината на „Астра Зенека“, но очакват доставка и от тази на „Пфайзер“. Всеки един подвижен кабинет може да ваксинира на ден до 200 души.

Днес беше открит официално и Общинският имунизационен център, който се помещава във Второ ДКЦ. „Работим практически от месец и на ден при нас се ваксинират 80 души", обясни управителят на Второ ДКЦ д-р Валентина Костуркова. Работното време е всеки делничен ден от 10 до 15 часа по график на записалите се през онлайн платформата. Центърът ще действа и като буфер като поема натоварването, което не е по възможностите на общинските имунизационни кабинети и семейните лекари в Пловдив. Това ще става със записване по телефона за втора игла в часовете от 8 до 17. Ръководителят на центъра д-р Валентина Костуркова добави, че са осигурени  два екипа за работа и лекар, който консултира пациентите с нужда от допълнителна лекарска помощ. Центърът има два кабинета, регистратура и стая за отдих за проследяване на пациентите 15 минути след ваксиниране.

Същевременно стана ясно, че в общинската болница „Свети Мина“ще отворят отново „зелените коридори“ за всички желаещи да се имунизират, веднага щом се получат количества от ваксините. На първия етаж на лечебното заведение има обособен специален кабинет за тази цел. Към момента в лечебното заведение се правят по близо 1500 PCR теста на месец след разкриването на референтна микробиологична лаборатория през ноември миналата година. Информацията съобщи управителят на лечебното заведение проф. д-р Петър Петров. Това е първата специализирана лаборатория в общинска болница, която бе оборудвана и започна да функционира в разгара на втората вълна на пандемията, а цената на теста е 100 лв.

Проф. Петров увери, че МБАЛ „Свети Мина“ е напълно оборудвана и готова за прием на пациенти с оглед на увеличената заболеваемост в последно време от британския щам на коронавирус. Още миналата седмица леглата в COVID отделението бяха увеличени двойно - от 30 на 60, като в болницата се лекуват леки и средно тежки случаи на заболели.

Полиция ще дежури пред магазините в Пловдив

Екипи на община Пловдив ми докладваха за дълги опашки на касите, неспазване на дистанция в хранителните магазини и хипермаркети...

Не е реалистично леглата да се увеличават повече от това, тъй като болницата отново ще се изправи пред проблеми с персонала. „В момента в отделението работят 7 лекари, 10 медицински сестри, петима санитари и петима доброволци“, каза още проф. Петров. Той  поясни, че към настоящия момент 20 от леглата са заети. Кислородната инсталация, която се изгражда с дарения, е пред завършване и пускане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Бум на кърлежите в Пловдив

Кметът на Пловдив Костадин Димитров откри обновени детски градини (СНИМКИ)

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов откри конференция, посветена на “Зеления и устойчив спорт”

В центъра на Пловдив: Кола пропадна заради подпочвени води

Пловдив е домакин на Тепе Джамборе - първият по рода си спортно-културен маратон

Кметът на Пловдив посрещна шампионките от волейболен клуб „Марица“

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Пиян шофьор прегази с джипа си жена на паркинг в Пловдив

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com