Кметът на Калофер: Нека спазим традицията за мъжкото хоро

44082
Кметът на Калофер: Нека спазим традицията за мъжкото хоро
Снимка: БГНЕС

Кметът на Калофер Румен Стоянов, призова всички калоферци да се обединят на Йорданов ден и да изиграят ритуалното мъжко хоро заедно, предаде БГНЕС.

Кметът отправи също така призив и към гостите на града, да се съобразят с традицията и да изчакат ритуала на местните и тогава да навлизат в реката. Миналата година именно заради влизащите в реката без традиционните носии за Калофер, без да знаят емблематичната за това хоро песен "Василка", без да знаят, че кръстът от когото и да се хване се дава на най-малкия младеж, навлязъл с баща си в ледените води, хорото се разцепи на две. Голяма група от местните си направиха бент по-нагоре по течението на река "Тунджа" и там проведоха своя ритуал. Това разбуни духовете в ботевият град.

Затова сега идва и призивът на кмета: "Призовавам всички калоферци да бъдем на едно място. Тази традиция ни е оставена от дедите ни. Те са я пазили въпреки трудностите които са срещали в годините, затова ние не можем с лека ръка да я оставим в ръцете на други хора", заяви кметът.

Мъжкото хоро влезе по-рано във водите на Тунджа

Мъжкото хоро в Калофер влезе в студените води на река Тунджа пет минути преди 8.00 часа под звуците на гайди. По традиция то е водено...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пловдив