X
 
 

Крос и благотворителен базар в Пловдив по повод Световния месец на борбата с рака на гърдата (СНИМКИ)

504 0
photo of Крос и благотворителен базар в Пловдив по повод Световния месец на борбата с рака на гърдата (СНИМКИ)
Снимка: Actualno.com / Елин Андреев
Десетки хора се включиха в крос на Гребната база, посветен на борбата с рака на гърдата при жените. Инициативата е на голяма козметична компания и се провежда в месеца, посветен на битката с коварното заболяване. В кроса участваха малки и големи, като всички получиха грамоти, с които бяха обявени за посланици на хуманността. Освен надпреварата, пред трибуните на Гребния канал беше разположен и щанд със стоки, средствата от продажбата на които ще бъдат отделени за битката с болестта.

Поставят светофар на пешеходната пътека, на която джип блъсна дете в Пловдив

След инцидента в четврътък, 10 октомври, 8-годишното дете е стежки наранявания. То е настанено в университетската болница "Св. Георги" ...

Октомври е обявен за Световен месец за борба с рака на гърдата и традиционно в него се провеждат стотици инициативи. То е най-разпространената онкологично заболяване при жените, като всяка година над 3100 българки са диагностицирани с подобен вид рак, като фаталният изход е около 33 на 100 000 случая. Именно затова, основна роля в предотвратяването на болестта има профилактиката. Според специалисти, открито навреме, заболяването е лечимо в 97% от случаите. За съжаление обаче, в България само 14 на сто от случаите се диагностицират навреме, което поставя сериозни пречки пред успешното и пълно излекуване.

Експерти препоръчват първият профилактичен преглед с ехограф да бъде направен около 30-годишна възраст. След 45-50г. прегледите продължават с мамография през период от 2 години. Мъжете също могат да заболеят от рак на гърдата, но при тях вероятността за това е 100 пъти по-малка, отколкото при жените.

Пожар в склад за сладки изделия в Пловдив

Склад за сладкарски изделия гори в Пловдив. Пожарът е започнал около 7:30 сутринта. Сградата се намира в северната индустриална зона на...

Важна роля има и самоизследването на жените. Те трябва да са изключително бдителни за симптоми като бучка в гърдата, промяна във формата и размера на жлезата, секрет от зърното, промяна на кожата над засегнатата област, залющване, сърбеж или разраняване на ареолата и зърното. Според специалисти при всяка една промяна на обичайното състояние е задължително жената да се консултира със специалист, дори и ако наскоро е минала изследвания, които са били нормални.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители