Местната власт в Пловдив се закле, новият кмет влезе в Общината с литийно шествие (ВИДЕО)

3552
Местната власт в Пловдив се закле, новият кмет влезе в Общината с литийно шествие (ВИДЕО)
Снимка: Божилова

51 общински съветници, новият кмет на Пловдив и шестимата районни кметове положиха днес клетва в залата на Музея на Съединението. Мястото не е избрано случайно, сградата е строена за Народно събрание на Източна Румелия, но идва Съединението и тя никога не е ползвана за тази цел. Днешната първа сесия, ръководена от новия областен управител Дани Каназирева, събра и много граждани. В залата беше Славчо Атанасов, съперникът на новоизбрания кмет Здравко Димитров, но не и Иван Тотев, бивш кмет. 

Протести пред недостроения стадион "Ботев" в Пловдив (СНИМКИ)

Думите "Жълто-черна радост" бяха употребили в заглавията си кажи-речи всички спортни медии в края на август тази година, когато лично п...

След клетвата, произнесена от Дани Каназирева и повторена от всички избрани, слово държа кметът Здравко Димитров, който обеща да работи за интересите на града, да има отворено управление и да чува гражданите. Временна комисия организира избора на председател на Общинския съвет и той предизвестено падна върху Александър Държиков от ГЕРБ с 37 гласа "за". За да се случи този избор, бившият зам.-кмет по култура, а преди това по транспорт, след изборите стана придвижване в листата на ГЕРБ, тъй като той бе на 24-то място. След излизането на кмета на града и трима нови районни кметове, се наложи оставки да подадат две новоизбрани съветнички- Лариса Кътова и Фиданка Кацарева. Така вече влизането на Държиков в Общинския съвет стана възможно, а оттам и днешният му избор. Единствената друга кандидатура, предложена от съветниците от Демократична България, бе на д-р Веселка Христамян, която събра само четири гласа. Девет бюлетини бяха обявени за невалидни. 

Първата сесия на Общинския съвет на Пловдив бе уважена от Пловдивския митрополит Николай и от епископ Сионий, игумен на Бачковския манастир. Митрополит Николай благослови всички новоизбрани и им напомни в словото си, че те са избрани да служат на хората и на Бога.

Слово държа и Николай Радев от БСП за България, който стана общински съветник за трети мандат, а в изборите сега се яви за кандидат- кмет, заставайки на четвърто място по гласове. Той обяви още от първата сесия опозиционната роля, която групата на БСП за България ще играе в този Общински съвет и, макар и да поздрави Здравко Димитров, каза, че приоритетите на левицата не са тези, които Здравко Димитров изброи. Съдейки по резултата от гласуването за председател на Общинския съвет, ГЕРБ отново ще имат практическо мнозинство, макар че в този мандат съветниците им са 17, по-малко от предишния, а общо в ОбС влизат представители на десет партии.

Млади модни дизайнери сравняват постиженията си в Пловдив

Всички студенти, които изучават моден дизайн у нас, както и ученици от профилирани гимназии в страната, показват тази седмица моделите ...

След задължителната официална снимка на всички новоизбрани местни управници пред Паметника на Съединението, програмата по влизането в Общината на новия кмет Здравко Димитров продължи с водосвет в църквата "Света Богородица", а по-късно той бе придружен от митрополит Николай и Дани Каназирева с литийно шествие до Общината, където вече имаше събрани граждани. Пред вратата на кметския кабинет, го посрещна Иван Тотев и вътре пред журналисти му връчи ключа на кабинета.

Пловдив не помни толкова тържествена церемония по встъпването на кмет на длъжност поне в последните 30 години. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

В центъра на Пловдив: Кола пропадна заради подпочвени води

Пловдив е домакин на Тепе Джамборе - първият по рода си спортно-културен маратон

Кметът на Пловдив посрещна шампионките от волейболен клуб „Марица“

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Пиян шофьор прегази с джипа си жена на паркинг в Пловдив

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com