Най-старата неправителствена организация у нас бе удостоена с ордена на Св. Ерм от Пловдивския митрополит Николай

3382
Най-старата неправителствена организация у нас бе удостоена с ордена на Св. Ерм от Пловдивския митрополит Николай
Снимка: Веселина Божилова/Actualno.com

Пловдивският граждански клуб е първата неправителствена организация в пределите на днешна България с вече 128 годишна история. Той се заражда през Възраждането като "Разисквателно дружество" в пансиона на училището на Найден Геров в Пловдив, официално е регистриран през 1893 година, но действа отпреди поне година. Във времето си той е създаден по подобие на английските мъжки клубове и обединява елита на Пловдив. Никога не се е занимавал с политика, неговото поле на дейност винаги са били родолюбиви инициативи. През 1944 година клубът е закрит, за да бъде възроден през 1993/4 и официално регистриран през 1996 от незабравимия пловдивски общественик и вече покойник Лука Станчев.

По повод тазгодишния Празник на народните будители, пловдивският митрополит Николай удостои Гражданския клуб и неговия председател Рашко Радомиров лично с най- високия орден на Пловдивската митрополия - Ордена на св. Ерм първа степен. Свети Ерм е покровителят на града под тепетата.

"Ние високо ценим вашия труд, вашето християнско и родолюбиво съзнание," обърна се към членовете на Пловдивския граждански клуб митрополит Николай. " Пазейки заветите и приемството, продължавайки делото на своите славни предшественици- истински будители и възрожденци на правдата, на историческата истина са членовете на Пловдивския граждански клуб под председателството на г-н Рашко Радомиров, внесли предложение за удостояването на г-н Гавраил Кръстевич посмъртно със званието " Почетен гражданин на Пловдив".

Генерал-губернатор на Източна Румелия, Гавраил Кръстевич е един от големите губещи от Съединението, което слага край на неговата кариера. Спомените за него са противоречиви и доста тенденциозни във времето. Но има безспорни негови успехи, които предизвикаха в ново време идеята той да бъде реабилитиран, а приносът му към историята на Пловдив признат. Неслучайно в този случай Пловдивската митрополия и Пловдивският граждански клуб се обединиха около тази кауза и я постигнаха.

На 28 февруари 1870 година излиза султански ферман, с който се учредява и признава от османското правителство независимата българска църква. Огромната заслуга за този ферман е на Гавраил Кръстевич, който демонстрира отлична правна грамотност, познаване на църковната и политическата история на Балканите, а и тогава има влияние по високите етажи в Цариград. На следващата година Гавраил Кръстевич е в основата на Народния църковен събор, проведен от 23 февруари до 24 юли 1871 година, на който се приемат основните правила и начала за нормалното функциониране на независимата ни църква. През същата година Кръстевич издава прочутото си " Възражение", в което компетентно и логически обосновано, подкрепен с много сериозни доказателства, защитава в осем точки българската кауза в решаването на гръцко- българската духовна разпра.

Миналата година Гавраил Кръстевич бе обявен за почетен гражданин на Пловдив посмъртно, а тази година в деня на Съединението бе открит негов паметник в двора на църквата " Света Богородица".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Кметът на Пловдив посрещна шампионките от волейболен клуб „Марица“

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Пиян шофьор прегази с джипа си жена на паркинг в Пловдив

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Изготвят Пътна карта на сроковете на ремонтите около „Модър-Царевец“ в Пловдив

Стотици мъртви риби изплуваха в Гребната база в Пловдив (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com