Община Пловдив обмисля тегленето на заем от 120 милиона лева за големите проекти в града

2466
Община Пловдив обмисля тегленето на заем от 120 милиона лева за големите проекти в града
Снимка: Actualno.com / Община Пловдив

Община Пловдив е получила предложение от Европейската инвестиционна банка за кредитна линия в размер от 120 млн. лева за финансиране на големите проекти. До седмица предложението ще бъде публикувано за публично обсъждане на сайта на Община Пловдив, съобщи ресорният заместник-кмет Илия Кирчев.

Линията е с гратисен период до 7 години, срокът за погасяване е до 25 години, а лихвата до 1%. Той подчерта, че кредитната линия е различна от заема с това, че сумата може да не се усвои цялата. Този финансов инструмент дава възможност парите да се отпускат поетапно в зависимост от готовността на проектите.

Идеята е да се използва при реализация на големите инфраструктурни проекти. Кредитната линия ще може да се използва само за инвестиции, които наистина ще се отразят положително върху стандарта и качеството на живот на пловдивчани, а не за покриване на текущи разходи, обясни заместник-кметът.

„Против съм да се взимат заеми за покриване на текущи разходи, защото това е хабене на ресурс и излишно натоварване на гражданите на Пловдив като данъкоплатци. Нашата цел е тези финансови инструменти да се използват само за инвестиции, които наистина ще се отразят положително върху стандарта и качеството на живот на пловдивчани, подчерта Илия Кирчев.

Той поясни, че кредитната линия няма да утежни бюджета. Старите заеми, които още общината изплаща, съставляват малък процент от общинските приходи - около 5%. По думите му дори и да усвоим изцяло заема от 120 милиона лева, ще плащаме 1,2 милиона лихви годишно в продължение на 7 години, в рамките на гратисния период.

„Ако в края на мандата сме усвоили цялата сума, ще означава, че всички проекти, които сме заложили, са изпълнени. А ако не ги усвоим, лихвата ще е още по-малка от това, което коментирахме. До края на седмицата ще оповестим и списъка с проектите, които ще бъдат финансирани по кредитната линия“, каза Илия Кирчев.

Предложението на банката ще бъде внесено в Общинския съвет заедно с проектобюджета за 2020 г. Едва след като бъде утвърдено предложението на Общината, може да се задейства процедура по кандидатстване, която ще отнеме поне 6 до 8 месеца.

По-рано днес в интервю за вестник „Марица“ Илия Кирчев заяви, че се предвижда оптимизиране в дейността на администрацията. "След Нова година планираме да слеем общинските предприятия „Чистота“ с „Градини и паркове“ в мегаструктура и от това преструктуриране очакваме да спестим средства от бюджета. Чрез тази стъпка ще съкратим излишна администрация, ще оптимизираме разходите за издръжка, предприятието ще работи по-ефективно, с по-добра механизация и по-малко ръчен труд, което също ще доведе до известни икономии. Паралелно с това целта е да се подобри услугата. Икономии и приходи биха могли да дойдат и от по-доброто управление на общинската собственост. Сега голяма част от структурите на общината са разпилени по различни сгради, навсякъде се плаща поддръжка, ток, отопление, консумативи. При сливането на предприятията ще бъдат освободени сгради, които или ще бъдат отдадени под наем, или продадени", допълва той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Изготвят Пътна карта на сроковете на ремонтите около „Модър-Царевец“ в Пловдив

Стотици мъртви риби изплуваха в Гребната база в Пловдив (ВИДЕО)

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера: Проверката показа кой е прав

Суша: Олимпийският гребен канал в Пловдив не може да се напълни

Моторист е в тежко състояние след катастрофа в Пловдивско

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера - отмъщение на служител на ДАИ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com