Община Пловдив стартира конкурс за визията на „Мемориал на загиналите във войните за национално обединение“

1019
Община Пловдив стартира конкурс за визията на „Мемориал на загиналите във войните за национално обединение“
Снимка: община Пловдив

Днес по време на онлайн пресконференция в заседателната зала на Община Пловдив бе обявено началото на процедурата за провеждане на открит конкурс за изготвяне на обемно – устройствено проучване  на обект: „Мемориал на загиналите във войните за национално обединение“.

В пресконференцията, излъчена на живо във фейсбук страницата на община Пловдив https://www.facebook.com/PlovdivMunicipality участваха Кметът на Пловдив Здравко Димитров, заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов и представителите на Инициативния комитет за изграждането на мемориала: генерал – майор Явор Матеев - командир на „Съвместното командване на специалните операции“ на БА и началник на Пловдивския гарнизон и Петър Мутафчиев.

„Идея за изграждане на мемориал в памет на загиналите във войните за национално обединение е имало още по времето на Кмета Божидар Здравков. През годините темата се е подновявала и затихвала, водели са се дебати, в различни периоди е имало активност и дълги паузи. Инициативният комитет за изграждане на „Мемориал на загиналите във войните за национално обединение“ поднови тази идея преди 4 години и смятам, че ще успеем да доведем до край това дело и да отдадем заслуженото  на героите от всички войни, водени за честта и в името на България. Да, гласове „за“ и „против“ ще продължи да има, но аз вярвам, че пантеон ще има като знак на нашата признателност към загиналите, ще имаме място, на което ще отдаваме своята почит“, каза Кметът на Пловдив Здравко Димитров, който откри пресконференцията.

Заместник-кметът Пламен Панов припомни, че конкурсът, който се обявява е естествено продължение, следващ етап, на тази вече 4-годишна инициатива. Формирането на инициативния комитет започна след представянето в Пловдив на книгата на Красимир Узунов „Каймакчалан“ през 2016 г. Комитетът (2016г) включва 20 души, сред които Кметът на Пловдив и заместник-кметът по култура, главният архитект на града, Красимир Узунов и Татяна Узунова, Койчо Русев, Директорката на Националния военно-исторически музей Соня Пенкова, генерал – майор Явор Матеев, Стефан Шивачев – директор на РИМ, Димитър Севов – директор на ДА Пловдив, Лука Станчев – Пловдивски граждански клуб, Жорж Трак, Снежана Фурнаджиева, народният представител Менда Стоянова и председател на комисия по бюджет в НС, д-р Иван Чомаков, Димитър Минев – директор на НБ „Иван Вазов“, адмирал Манушев.

Настоящият конкурс  има за цел изготвяне на обемно – устройствено проучване  за мемориал в памет на войниците от Пловдив и областта, загинали за националното обединение в петте войни от Освобождението до днес. Чрез обемно-пространствено решение и синтез на архитектурата с монументалните изкуства, проектът да придаде въздействащо визуално и емоционално послание, вписано в паркова градската среда. За място на мемориала е отреден терен в подножието на Младежки хълм, гр. Пловдив, представляващ зелена площ, в съответствие с издадената на основание чл.140 на ЗУТ от Главния архитект на Община Пловдив, виза за проектиране.  През 2019 година с Решение 314, взето с Протокол № 15 от 17.09.2019 г., Общински съвет – Пловдив одобрява проект за изменение ПУП-ПРЗ за УПИ I – зеленина, кв. 367 по плана на кв. „Триъгълника“, гр. Пловдив, (ПИ с идентификатор 56784,522,3630 по КККР на гр. Пловдив и привежда УПИ I – зеленина към идентификатора по кадастралната карта без промяна на предназначението и границите му и същият става УПИ – I.522.3630, зеленина.

Максимално предвиденият финансов ресурс, с който разполага инициативният комитет за проектиране и извършване на строителството е 350 000 лв. (триста и петдесет хиляди) лева с ДДС, като стойността на предвидените с конкурсния проект разходи по изграждане на мемориала не трябва да надвишава финансовият ресурс, определен от инициативния комитет.

Класираният на първо място участник ще бъде поканен от Инициативния комитет, да сключи договор за изготвяне на инвестиционен проект (фази технически проект и работен проект) за „Изграждане на Мемориал на загиналите във войните за национално обединение“.

Класираният на второ място участник получава награда от 1 500 лв., осигурена от Инициативния комитет. Крайният срок за участие в конкурса е края на март 2021 година, като пакетът документи – обявление, задание и 4 броя декларации ще бъдат достъпни още днес на сайта на община Пловдив  https://www.plovdiv.bg/ и на сайта на Културен център Тракарт.

„Днес даваме старт на конкурс, който ще даде визуалната представа на пловдивчани как ще изглежда мемориала. Толкова години Пловдив няма подобно място. Надяваме се, че въпреки трудностите, ще вървим уверено напред. Самата процедура, скица, приемане на ПУП, дебатите къде да е мястото отнеха година и половина. Благодаря на Общинските съветници, на кметовете на Пловдив за подкрепата! Следващият етап е технически и след това работен проект, а след това ще започне набирането на средства.“, каза Петър Мутафчиев. Той подчерта, че ще се набират средства от дарители, от пловдивчани, от българския народ. По никакъв начин няма да се създават тежести на бюджета на града. Наградата за второто място в размер на 1500 лева, също ще бъде осигурена от Инициативния комитет. За сметката, по която ще се набират средствата от гражданите също предстои обсъждане, свързан с начина и осигуряването и гарантирането на пълна прозрачност.

„Времето мина като миг! На финалната права сме. И нека не забравяме, че съществуваме като род и Родина, благодарение на жертвите, подвига на българската армия, на българските войни, на героите , загубили живота си в пет войни за национално обединение. Дали живота си за България, на всички тях дължим уважение и преклонение, заради нашата родова памет“, каза по време на пресконференцията генерал – майор Явор Матеев. Той съобщи също, че ще бъдат разпратени писма до всички организации с призив да се включат в набирането на средства и че това ще се случи изключително прозрачно. „С общи усилия – на Кмета, на Общината, на Инициативния комитет, на български народ ще завършим успешно това дело!“, заяви още генерал - майор Матеев.

В работната група, натоварена с работата по конкурса, със Заповед на Кмета Здравко Димитров  влизат общо 11 човека. Това са  Пламен Панов – Заместник- кмет „Култура, археология и туризъм“, . Арх. Димитър Ахрянов- Главен архитект на Община Пловдив, д-р Видин Сукарев- представител на Регионален исторически музей; генерал –майор  Явор Матеев - командир на Съвместното командване на специалните операции и началник на Пловдивския гарнизон; член на инициативния комитет, Представител на Дружество на Пловдивските художници; Представител на Камара на архитектите – Регионална камара- Пловдив; г-жа Соня Славчева- Ландшафтен архитект Община Пловдив, г-н Стефан Послийски - общински съветник от ВМРО(БНД), г-н Георги Василев - общински съветник от ГЕРБ, г-жа Веселина Александрова- общински съветник от Демократична България  – Обединение“  (ДА, България, Демократи за Силна България, Зелено Движение) и г-н Рашко Радомиров - представител на Пловдивски граждански клуб; член на инициативния комитет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Изготвят Пътна карта на сроковете на ремонтите около „Модър-Царевец“ в Пловдив

Стотици мъртви риби изплуваха в Гребната база в Пловдив (ВИДЕО)

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера: Проверката показа кой е прав

Суша: Олимпийският гребен канал в Пловдив не може да се напълни

Моторист е в тежко състояние след катастрофа в Пловдивско

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера - отмъщение на служител на ДАИ

Пожарната на крак заради изтичане на газ в Пловдив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com