Пловдив губи Панаира в ръцете на Гергов - няма кой да подаде нужната жалба

7885
Пловдив губи Панаира в ръцете на Гергов - няма кой да подаде нужната жалба
Снимка: БГНЕС

Община Пловдив забърка нова каша с Международния панаир и е близо до това да даде пълния контрол над него на бизнесмена и почетен консул на Русия Георги Гергов. Причината е неподаване на жалба, за да може делото да стигне до върховния съд. В последния ден, в който това можеше да се случи - 24 април, всички в общината или са излезли в отпуск, или отсъстват поради други причини.

Това съобщи издателят Манол Пейков от "Демократична България", който поведе местната битка срещу Гергов и срещу апорта на акциите на Община Варна в Панаира в размер на 29% от капитала.

На първа инстанция: Опитът на Гергов да овладее Пловдивския панаир е незаконен

Административният съд в Пловдив отмени увеличението на капитала на общинско-частното дружество „Пълдин туринвест“ с акциите...

"На 4 април съдия Симеон Захариев от Окръжен съд - Пловдив постанови решение, с което практически подарява Международен панаир Пловдив на Георги Гергов. Пловдивска община получи решението на 10-и април и трябваше да обжалва в двуседмичен срок. Срокът изтича днес, 24 април, в 17:00", написа Пейков във Facebook.

"Въпреки настояванията на кмета на Пловдив Здравко Димитров в медиите, че ще пусне жалба (което е най-естественото нещо, предвид сериозните и очевидни пропуски, на които се основава решението на съда), до момента жалба НЕ Е ПУСНАТА", добави издателят малко преди изтичането на крайния срок.

Той заяви, че председателят на групата на ДБ в Общинския съвет - Веселина Александрова - проверява буквално през 15 минути дали има жалба. "И не само че няма жалба, но и кметът – случайност, може би? – е излязъл в отпуск, а заместник-кметът не е на работното си място", пише Манол Пейков.

Според него Пловдив на практика ще изгуби Панаира и "цялата отговорност ще е на гърба на кмета на Община Пловдив Здравко Димитров - Зико".

Думите му бяха потвърдени от проверка на местното издание „Под тепето“. Според медията няма и реакция от страна на администрацията, ръководена от Здравко Димитров. Заместникът му Величко Родопски, който би могъл да подаде жалбата, е командирован днес в София. Секретарката му казала, че контакт с него бил невъзможен.

ГЕРБ: Държавата да даде на Пловдив 19,9 млн. лв., за да откупи варненските акции в панаира

Днес бе свикана извънредна сесия на Общинския съвет в Пловдив, на която се обсъди предложението на ГЕРБ държавата да отпусне целево 19,...

Последните, които може да подадат жалба срещу решението на Окръжен съд – Пловдив, са от правната дирекция в общината. Ръководителят ѝ обаче бил в болнични.

"Жизненоважно е това решение на Пловдивския окръжен съд да бъде обжалвано, за да мине през Апелативен съд и да стигне до Върховния касационен съд, казва Веселина Александрова. "Ако не бъде внесена жалба днес, ние - пловдивчани, нямаме повече възможни действия".

В началото на март Административният съд в Пловдив отмени увеличението на капитала на общинско-частното дружество „Пълдин туринвест“ с акциите на община Варна в Пловдивския панаир. Това означаваше едно - решението на първа инстанция е, че опитите на бизнесмена Георги Гергов да овладее Панаира са незаконни. После обаче последва обжалването и решението на Окръжния съд, което сега трябваше да се обжалва от общината.

Припомняме, че в края на ноември общото събрание на "Пълдин туринвест", чийто съсобственик е Гергов, за първи път реши да увеличи капитала на дружеството чрез приемането за съдружник на община Варна, управлявана от Иван Портних от ГЕРБ. Варненската местна власт иска да участва в дружеството с дела си от 29% в Международен панаир Пловдив. Още преди години община Варна трябваше да върне тези акции на държавата, която тогава не си ги потърси.

Опитът на Гергов да овладее Панаира бе блокиран от Агенцията по вписванията на 17 януари тази година. Тогава тя отказа да регистрира решението на Общото събрание на „Пълдин туринвест“ за увеличение на капитала с варненските акции. Ако това беше станало, Георги Гергов щеше да увеличи влиянието си в Международния панаир до 79%.

Правна каша официално блокира схемата на Гергов за Пловдивския панаир

Агенцията по вписванията блокира схемата на Георги Гергов да овладее Пловдивския панаир чрез дружеството си „Пълдин Туринвест&ldq...

По-рано две заседания на Общинския съвет в Пловдив, на които схемата на Гергов трябваше да се прекрати, се провалиха благодарение на ГЕРБ и местното автентично БСП. По искане на ПП и ДБ пък бе създадена временна комисия за разследване на всички факти и обстоятелства около схемата с Панаира. Тя стана факт в 48-ото Народно събрание, но не се свърши почти нищо заради разпускането на парламента.

Едно от най-интересните събития в цялата сага беше, че представителят на Община Пловдив Ясен Михайлов подкрепи прехвърлянето на акциите на Община Варна от Пловдивския панаир в дружеството "Пълдин Туринвест". Странното е, че в същото време той е уведомил присъстващите на общото събрание на компанията, че общината не дава съгласие за увеличаване на капитала и ще обжалва по съдебен път всички решения на Общото събрание на дружеството. "Пълдин Туринвест", заедно с Община Пловдив, е съсобственик на Панаира.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Изготвят Пътна карта на сроковете на ремонтите около „Модър-Царевец“ в Пловдив

Стотици мъртви риби изплуваха в Гребната база в Пловдив (ВИДЕО)

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера: Проверката показа кой е прав

Суша: Олимпийският гребен канал в Пловдив не може да се напълни

Моторист е в тежко състояние след катастрофа в Пловдивско

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com