Пловдив може да пие чиста планинска вода от каскада "Доспат-Въча"

5969
Снимки: БГНЕС

Един проект, замислен още преди 40 години, най-сетне има реален шанс да бъде осъществен - водоснабдяването с питейна вода на Пловдив и още седем общини в областта с родопската вода от каскада "Доспат-Въча".

Днес в Областната управа на Пловдив се проведе работна среща на областния управител Дани Каназирева и кмета на Пловдив Здравко Димитров с представители на израелската фирма изпълнител на прединвестиционните намерения - "Аш Индъстрийз" ООД, част от "Израел електрик".

За две години рисковите язовири в България са намалели наполовина

109 са рисковите язовири в страната, заяви зам.-председателят на агенцията по метрология и технически надзор Кирил Войнов, цитиран от в...

Римският водопровод преди векове е снабдявал града с планинска вода, в момента в чешмите на Пловдив тече сондажна вода. Заради замърсяването на река Марица с пестициди, две от помпите са спрени, така че на високите етажи на града в момента няма вода. Големи наводнения преди години извадиха от строя пък всички помпи в Пловдив. Подобно нещо няма как да се случи, ако най-стратегическият проект за града най-сетне бъде направен. С него ще се постигне дългосрочна перспектива и ще се предотврати бедствие, причинено от природата или от безотговорност. Още първите проби на фирмата изпълнител сочат, че става дума за изключително чиста планинска вода, която само подобрява своите параметри за сметка на подпочвената, която се влошава.

В момента проектът е на етап извършване на предпроектни проучвания, които ще продължат до октомври. Сформирана е работна група, в която влизат представители от израелска и българска страна - тя има за задача да осъществява комуникацията между страните по договор, а новото, което заяви нейният ръководител проф. д-р инж. Борислав Цанков, е видимо много по-добрата административна среда.

Проектът предвижда изграждане на 18 км трасе и снабдяване по гравитачен път. Ще се търсят предимно общински терени за прокарването на тръбите. Израелската компания, заела се с проекта, го оценява като среден по сложност. Тяхна е заслугата за водоснабдяването на Голанските възвишения, както и на воден тунел през Йерусалим. Един от участниците в проекта е съветникът на израелския премиер по водните въпроси Гавраил Шахам.

Стойността на поръчката е около 419 000 лв с ДДС, тя е финансирана от МРРБ, а за самото изграждане на водопровода ще се търсят средства от европейски фондове. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Кметът на Пловдив Костадин Димитров откри обновени детски градини (СНИМКИ)

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов откри конференция, посветена на “Зеления и устойчив спорт”

В центъра на Пловдив: Кола пропадна заради подпочвени води

Пловдив е домакин на Тепе Джамборе - първият по рода си спортно-културен маратон

Кметът на Пловдив посрещна шампионките от волейболен клуб „Марица“

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Пиян шофьор прегази с джипа си жена на паркинг в Пловдив

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com