X
 
 

Пловдив стана дом на най-отровните риби на планетата (СНИМКИ)

2356 0
photo of Пловдив стана дом на най-отровните риби на планетата (СНИМКИ)
Снимка: Actualno.com / Елин Андреев
Изложба с най-отровните риби на Земята бе открита днес в Природонаучния музей в Пловдив. Експозицията е съставена от 56 вида, като събирането им е отнело около две години и половина.

„Тази експозиция е изключително иновативна, защото подобна изложба досега не се е състояла никъде по света. Това са най-отровните риби на планетата", заяви директорът на Природонаучния музей д-р Огнян Тодоров.

"Като цяло можем да разделим отровните риби на две категории – такива, които могат директно да инжектират отровата си, и такива, които я носят в себе си и са опасни за консумиране. До всеки аквариум сме поставили табло с пълна информация за конкретния вид, като е важно да се отбележи, че често посетителите трябва доста добре да се вглеждат, тъй като много от тези риби се сливат прекрасно с околната среда и са трудни за забелязване“, допълни д-р Огнян Тодоров.

От тези, които инжектират отрова, най-опасна е рибата-камък. Тя може да убие човек едва за три часа, като отровата й няма антидот.

От рибите, които носят отрова в месото си, най-интересни са тези от вида фугу. Те се считат за голям деликатес в някои азиатски страни като приготвянето им е истинско предизвикателство дори и за най-големите готвачи в света, поради което се изисква те да притежават специален сертификат. Натравянето с месо на тази риба е смъртоносно, като няма антидот.

Важна част от експозицията заемат и акулите. „В момента търсим начин да закупим 10-тонен аквариум, тъй като акулите и морените, които имаме, нараснаха доста и имат нужда от повече пространство. Вече е проектиран този голям аквариум като в момента търсим финансиране. Когато бъде готов, той ще е най-големият в България“, допълни д-р Огнян Тодоров.

Рибите са набавени от различни точки на света - Шри Ланка, Индонезия, Малайзия и много други места. В Природонаучния музей могат да бъдат разгледани още скатове, лъвски риби, риба скорпион, морски гоблин, змиорка и още много други.

На откриването на изложбата присъства и кметът на Пловдив Иван Тотев. Той остана впечатлен от видяното и отново изрази задоволство от развитието на музея през последните години.

„Природонаучният музей се превърна в любимо за мен място през последните 8 години. Тази знакова сграда, която е била техническата служба на община Пловдив още през 1885 година, беше в окаяно състояние. Освен мащабния ремонт, който извършихме, имахме късмет да попаднем на такъв екип и мога спокойно да заявя, че това е най-прекрасният музей в България“, заяви Иван Тотев, като уточни, че той е и най-посещаваният, като съответно носи и високи приходи.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители