X
 
 

Пловдивските общински училища са вече в облака (СНИМКИ)

623 0
Пловдивските общински училища са вече в облака (СНИМКИ)
Снимка: Actualno.com / Община Пловдив
64 учители от 22 пловдивски училища получиха своите лични Google сертификати за ползване на облачни технологии в училище. Церемонията се състоя снощи в Дом на културата „Борис Христов“. Двама от учителите пък вече са с най-високото ниво сертификат на Google за обучители. 

"Искаме положителна промяна във всяка една класна стая. Програмата за облачните технологии и за внедряване на модерните технологии в класните стаи поставя Пловдив на първо място. Има само още един град в Европа, който е въвел облачните технологии на 100% в публичното образование и той е в Дания", с гордост заяви заместник-кметът Стефан Стоянов.

Стартът на програмата „Училище в облака“ беше даден още през 2016 година, като съвместен проект на Община Пловдив и Центъра за творческо обучение за дигитализация на учебния процес. Благодарение на него днес всички 52 общински училища внедриха облачна платформа, използвайки все повече модерни електронни устройства в процеса на обучение.

Сертифицирането е част от политиките на община Пловдив за въвеждане на съвременни технологии в класната стая. Програмите са одобрени от МОН и са част от международни програми за учители, разработени от Google. До момента над 900 учители и администратори от Пловдив са преминали различни обучения от програмата курс „Училище в облака” за 4 години, като част от програмата на Община Пловдив. Всички общински детски градини също ползват G Suite, а 13 000 са потребителските профили в „облака”, стана ясно по време на връчване на сертификатите.

ЕГ "Иван Вазов" стана първото референтно училище на Гугъл в Югоизточна Европа и на Балканите. През 2019 г. стартира първата паралелка по модела 1 : 1 в България. В нея всеки ученик разполага с хромбук, като обучението в клас и домашните става единствено с електронните  устройства. 1300 ученици и учители от гимназията използват своите акаунти в облачната технология на Google. През настоящата учебна година паралелките по модела 1:1 вече са две. В света подобни училища са около 300 на брой, 95% от тях са в Северна Америка и Обединеното кралство.

Като част от развитието на тези политики, в началото на тази учебна година 5 училища вече работят по модела 1:1 - Професионалната гимназия по хранителна технологии и техника, ОУ "Екзарх Антим I", ОУ "Яне Сандански", СУ "Черноризец Храбър" и ОУ "Димитър Талев" . Във всяко едно от тези училища има сертифицирани преподаватели, а ПГЕЕ за първи път ще подготви кадри за бизнеса, чрез дуалните паралелки, използвайки облачните технологии.

Actualno.com

Етикети: