При второ правителство в Пловдивско се ползват минни отпадъци за улични настилки

13566
При второ правителство в Пловдивско се ползват минни отпадъци за улични настилки
Снимка: Борислав Сандов

Спрете извозването и използването за направа на улична настилка на отпадъци от мина "Влайков връх" до село Елшица, Панагюрско. Това са поискали от "Зелените" на специална среща със служебния министър на околната среда и водите Ирина Костова.

По думите на Сандов за Actualno.com става въпрос за отпадъци, които се използват за насипване на строителни обекти – например улици в населени места покрай Пловдив. Фирмата, която използва и извозва отпадъците, е "ПИМК" ООД.

Замърсяването на околната среда убива близо 2 млн. деца годишно

Причините за смъртта на 1,7 милиона деца всяка година се крият в замърсената околна среда, съобщи Световната здравна организация в поне...

Пред Actualno.com Васил Кадринов, който е представител на Българския център за зелена икономика, обясни, че с въпросните отпадъци са построени улици в над десет населени места в Пловдивско. Сред тях са селата Цацарово, Бенковски, Войсил, Радиново, Костиево, Строево, Граф Игнатиево, Скутаре, Рогош, Маноле, Манолско Конаре, Ясно поле и Войводино.„Зелените“ са получили и сигнал, че камиони, извозващи минни отпадъци, са ги използвали на строителен обект в близост до училище на бул. "Шести септември" в Пловдив. Точно този сигнал ги е накарал да поискат незабавна среща с Костова.

Какво се използва и кой е отговорен?

Оказва се, че проблемът изобщо не е новост. Сигнал е бил подаден пред депутатите от 43-тото Народно събрание Методи Андреев и Борис Янчев, които са отнесли случая до ДАНС и са задали въпрос на предишния екоминистър от кабинета „Борисов 2“ Ивелина Василева. Тя е отговорила писмено, като потвърждава, че „ПИМК“ ООД използва трошачно-пресевна инсталация до село Елшица, за да натрошва „скален материал“. В отговора си Василева посочва, че Община Марица е дала на „независима лицензирана лаборатория (Аграрен университет – Пловдив) проба за изследване и там установили наличие на цинк, мед, олово, кадмий, манган, хром и никел, но "под допустимите норми". Самата Василева в отговора си обаче признава, че "скално-земните маси представляват минни отпадъци". Държател на тези отпадъци е държавната „Панагюрски мини“ ЕАД.

Няма нужда да доказваме, че не сме маймуни, иронично коментира г-н Кадринов съдържанието на отговора на Ивелина Василева и цитира директно Наредбата за управление на минните отпадъци и Европейската директива за минните отпадъци, които забраняват използването на такива отпадъци в населени места. Г-н Кадринов посъветва и отговорните лица да видят какво предизвиква вдишването на манган - "Паркинсон". Той добави, че фирма "ПИМК" ООД е и доставчик на строителен материал за други фирми.

Учени изчислиха колко ще струва в човешки живот най-големия автоскандал

Вредните газове от автомобилите, продадени в Германия, заради които избухна "Дизелгейт", ще причинят преждевременната смърт на 1200 душ...

Какво следва?

И Васил Кадринов, и Борислав Сандов предупреждават, че има готовност за протестни действия, ако проблемът, застрашаващ сериозно здравето на стотици хора, не бъде решен и "схемата за облагодетелстване на определени фирми продължава". Г-н Кадринов уточни, че евентуалният протест ще е пред депото на фирма "ПИМК" ООД, което се намира в близост до отклонението на Пловдивското околовръстно шосе към Пазарджик.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Кметът на Пловдив посрещна шампионките от волейболен клуб „Марица“

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Пиян шофьор прегази с джипа си жена на паркинг в Пловдив

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Изготвят Пътна карта на сроковете на ремонтите около „Модър-Царевец“ в Пловдив

Стотици мъртви риби изплуваха в Гребната база в Пловдив (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com