Рестартираха официално строежа на стадион "Христо Ботев" в Пловдив (СНИМКИ)

9654
Рестартираха официално строежа на стадион "Христо Ботев" в Пловдив (СНИМКИ)
Снимка: Actualno.com / Елин Андреев

За намаляване на концесионните такси за отборите в Пловдив призова премиерът Бойко Борисов по време на официалното рестартиране на строежа на стадион „Христо Ботев“. На събитието присъстваха още финансовият министър Владислав Горанов, спортният Красен Кралев, кметът на Пловдив Иван Тотев, областният управител Здравко Димитров, президентът на БФС Борислав Михайлов, собственикът на клуба Георги Самуилов, футболистите на отбора, деца от школата, както и стотици фенове.

„На нас със Горанов ни е по-добре да не даваме, а предпочитаме и да не взимаме. Мисля, че е важно в общинските съвети да се направи една символична концесионна такса за отборите - по 100, по 1000 лева, но да не се плащат тези 60 000 лева, които са сега“, категоричен бе Борисов.

Добра новина за феновете на Ботев Пловдив - багери влязоха на "Колежа"

Добра новина за феновете на Ботев донесе денят 8-ми март. Най-после тежки машини се появиха на стадион „Христо Ботев“, след...

Той обеща да помага на собственика в начинанието за изграждане на нов модерен стадион. „Като видя как върви строителството, ще помагам. Нека строителите се стягат да работят - в цял свят собствениците правят стадионите, но ние пак ще помогнем като ви видя, че напредвате. Докато така стои кранът без да работи, не може да очаквате помощ. видим ли че става, ще помогнем - и на вас, и на Локо Пловдив. За да е силен Ботев, трябва да е силен и Локомотив. Успех и на двата отбора в дербито и нека по-добрият победи“, заяви Борисов като призова феновете да не се бият и да не рушат направеното.

Собственикът на Ботев Пловдив Георги Самуилов бе категоричен, че най-старият клуб в страната ще има нов стадион. „До този момент се стигна след много препятствия, казуси и процеси, които трябваше да преодолеем. както виждате това, което обещах, аз си го изпълнявам и вече е факт“, заяви пред събралите се благодетелят на „канарчетата“. Той благодари на общинската и областната администрация за подкрепата, която е получил.

Светлина в тунела за стадион „Христо Ботев“ в Пловдив

Има възможност стадион „Христо Ботев“ да получи финансиране от Фонда на фондовете без предварителна промяна на Интегрирания...

„Ботев Пловдив ще изгради този стадион. Той ще получи четвърта категория лиценз на УЕФА“, категоричен бе Самуилов. Пред журналисти той потвърди първоначалната информация, че стадионът ще струва около 25 милиона лева. „Засега клубът се ангажира да намери тази сума. Разчитаме и на помощ от държавата. Но засега започваме самостоятелно строителство. Ако е необходимо, както каза премиерът, ще помага на клуба. Ако е необходимо ще кандидатстваме за финансиране. Фондът на фондовете дава такава възможност. Не само ние - всички могат да кандидатстват”, допълни Самуилов, който отказа да се ангажира с конкретен срок за завършването.

Собственикът на Ботев уточни, че сега най-важно е да се изградят северната и западната трибуна, за да се затвори чашата на стадиона. „Това ще е едно бижу не само за Пловдив, но и за страната. Всички трябва да се гордеем с този стадион. Ще получим четвърта категория от УЕФА. Може да се използва от много тимове да играят тук. Това е добре за държавата и за всички”, допълни собственикът на Ботев. Официалният рестарт завърши с водосвет за здраве и успех.

ПФК "Ботев" стартира мащабната реконструкция през лятото на 2013-та година, като по план съоръжението трябваше да е готово за две години. Изгребани бяха изцяло старите насипи, на които бяха разположени трибуните и бяха вдигнати източната и южната трибуна. След фалита на КТБ обаче, строежът на "Колежа", както феновете наричат стадиона, бе замразен. Старата концесия изтече преди година, но благодарение на усилията на община Пловдив, бе подписана нова със срок от 2 години. След поемането на контролния пакет акции от Георги Самуилов, работите бяха подновени. В началото на март стана ясно, че конструкцията на построените дотук трибуни е здрава и изграждането може да продължи. Преди дни пък бе подписан договор с изпълнителя – фирма „Запрянови“, които ще имат задачата да върнат славния тим в неговия дом, след като в последните години Ботев играе домакинските си мачове на базата в квартал "Коматево".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Изготвят Пътна карта на сроковете на ремонтите около „Модър-Царевец“ в Пловдив

Стотици мъртви риби изплуваха в Гребната база в Пловдив (ВИДЕО)

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера: Проверката показа кой е прав

Суша: Олимпийският гребен канал в Пловдив не може да се напълни

Моторист е в тежко състояние след катастрофа в Пловдивско

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера - отмъщение на служител на ДАИ

Пожарната на крак заради изтичане на газ в Пловдив

Криели дрогата в тайници покрай Марица: Задържаха трима дилъри в Пловдив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com