С проекти за над 700 000 лв. Раковски ще прави ремонт на читалище и ще помага на възрастни в риск

3370
С проекти за над 700 000 лв. Раковски ще прави ремонт на читалище и ще помага на възрастни в риск
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

Два проекта за над 700 000 лева се готви да реализира община Раковски. Социална услуга за хора с увруждания и саниране и ремонт на читалищито в село Стряма са проектните предложения, с които общинската администрация в града кандидаства за финансиране. "Повишаване на достъпа до услуги, които са на достъпна цена, устойчиви и висококачествени, включително здравни и социални услуги от общ интерес - община Раковски“ и наименованието на първия проект.

Целта му е подобряване на достъпа на възрастни в риск, хора с увреждания и такива, над 65 г., които са в невъзможност за самообслужване до услуги за социално включване и здравеопазване. Идеята е да се осъществи надграждане на виртуален "Център за предоставяне на интегрирани услуги в семейна среда" в общоната. Неговата функция е почасово предлагане на услуги за социално включване в домашна среда. Сред предлаганите възможности са предоставяне на интегрирани услуги за възрастни в риск - лица с увреждания и лица над 65 г. в невъзможност за самообслужване, съобразени с техните индивидуални потребности и желания. Основни цели на проекта са: преодоляване последиците от социалното изключване и бедността; повишаване на професионалните умения и мотивация на наетите в центъра домашни санитари чрез провеждане на обучения; психологическа подкрепа; предоставяне на възможности за връщане на реалния пазар на труда на лицата, полагащи грижи за близките си с увреждания.

Два нови микробуса за хора с увреждания закупи община Варна

Специализираните автомобили за хора с увреждания в морската ни столица се увеличиха с две бройки. Новите микробуси бяха доставени днес&...

Предвидено е грижите да се предоставят в рамките на 12 месеца, като цялата продължителност, включително сформиране на центъра и подбор и обучение на персонала, предоставяне на интегрираните услуги и заключителен етап, следва да обхванат общо две години. Стойността на този проект е около 400 000 лева. В надградения на територията на община Раковски център, е планирано да се предлагат услуги основно в домашна среда. Те ще бъдат извършвани от 50 санитари, социален работник, психолог и медицинска сестра. Предвидено е персоналът да обгрижва 50 потребители - възрастни в риск, лица с увреждания и лица над 65 г., които са в невъзможност за самообслужване.

Съобразно интегрирания и иновативен характер на услугите в този проект, първоначално ще бъдат изготвени индивидуални оценки на потребностите. А функцията на центъра е да осигурява подкрепа на развитието на всеки отделен човек, поддържане и придобиване на нови способности и самостоятелност на потребители от уязвимите групи. Чрез проекта следва да бъде постигнато и подобряване достъпа до здравеопазване, промоция на здравето и социално включване. Идеята за създаденото проектно предложение е съвместна между общината и МИГ "Раковски" и е по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Вторият проект, по който община Раковски кандидства, е по Оперативна програма "Програма за развитие на селските райони" и е с наименование "Внедряване на енергийно-ефективни мерки за предоставяне на качествени обществено-културни услуги от Народно читалище "Христо Ботев" с. Стряма". Тук се планират демонтаж на дървена дограма по прозорци и врати и доставка и монтаж на нова РVС дограма, топлоизолация на външни стени с топлоизолационна система тип EPS, топлоизолация на покрив с топлоизолация от каменна вата и минерална вата. Стойността на този проект е 320 000 лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Кметът на Пловдив Костадин Димитров откри обновени детски градини (СНИМКИ)

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов откри конференция, посветена на “Зеления и устойчив спорт”

В центъра на Пловдив: Кола пропадна заради подпочвени води

Пловдив е домакин на Тепе Джамборе - първият по рода си спортно-културен маратон

Кметът на Пловдив посрещна шампионките от волейболен клуб „Марица“

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Пиян шофьор прегази с джипа си жена на паркинг в Пловдив

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com