Съветниците от ГЕРБ и БСП приеха държавните акции от Пловдивския панаир

1199
Съветниците от ГЕРБ и БСП приеха държавните акции от Пловдивския панаир

8 месеца след като ги отхвърли единодушно, Общинският съвет на Пловдив прие дарените от държавата близо 21% от акциите на Международния панаир в града.

С мнозинство от 31 гласа пловдивският Общински съвет прие държавните акции от 20,63% в “Международния панаир“. Против бяха 9-има общински съветници, а 7 се въздържаха.

Решаващи се оказаха гласовете на ГЕРБ и БСП, които гласуваха „за“, а противниците на предложението го определиха като унизително и срамно за града, като заподозряха нова сделка под масата с мажоритарния собственик на Панаира и дългогодишен лидер на левицата в Пловдив и областта Георги Гергов, пише вестник "Сега".

Очаквано, предложението Пловдив да приеме държавните акции от панаира, нажежи страстите в градския ОбС.

Групата на „Съюз за Пловдив“ се обяви категорично против, а лидерът им Дани Каназирева припомни далечната 2006 г., когато община Пловдив създаде фирма „Пълдин туринвест“ в съдружие с Гергов с цел приватизацията на Панаира.

„В това дружество тогава потънаха редица пловдивски имоти със стотици декари площ, сред които и 14 имота в Стария град. Това решение сега е безумно и унизително за града, то е взето далеч от Пловдив и ще доведе до окрупняване на капитала на мажоритарния собственик на Панаира Георги Гергов“, заяви тя.

Това не е сделка, а далавера между ГЕРБ и БСП. Преди 10 години градът изгуби всичко от сделката с приватизацията на Панаира. Сега общинските съветници узакониха този грабеж, категоричен беше Божидар Здравков от ДСБ.

Против гласува и Пепа Деведжиева от РБ. Вот "въздържал се" избраха съветниците от Патриотичния фронт.

Почти 1/3 от Пловдивския панаир вече е собственост на Варна

Община Варна прие дарените от държавата 29% от акциите на "Международен панаир Пловдив" АД. Общинските съветници в морската столица гл...

„Предложението е двузначно. От една страна ни дават нещо безвъзмездно и е съвсем нормално да го приемем. От друга страна обаче става въпрос за моралния аспект, в който бяха и претенциите ни от миналото лято Пловдив да получи и дарените на Варна 29% от държавните акции на Панаира“, заяви Слави Георгиев от групата на Патриотите.

Заедно с тях "въздържал се" гласува и председателят на ОбС Савина Петкова от РБ.

Съветниците от ЗС „Александър Стамболийски” подкрепиха ГЕРБ и БСП в приемането на предложението.

„Пловдив придоби 21% от дружество с около 700 милиона лева активи и от тук нататък градът трябва да извлече максимума от тези акции“, обясни лидерът на групата Георги Колев, който призова съветниците към разумни решения.

В това беше категоричен и кметът Иван Тотев, който обаче не можа да скрие емоциите си. От трибуната той заяви, че Община Пловдив не би загубила при приемане на акциите от Международния панаир, тъй като активите на дружеството са в пъти повече от кредитите. По думите му, дълговете на панаира са около 50 милиона лева и по никакъв начин не касаят община Пловдив.

Обмислят продажба на 100% от Пловдивския панаир‏

Мажоритарният собственик на Международен панаир Пловдив Георги Гергов обмисля възможността да предостави за продажба и своя пакет акции...

„Нека да имаме работещ Панаир и да спрем с махленското говорене“, отговори Тотев на упреците, че предава интереса на града.

„Община Пловдив не бива да се лишава от тази възможност. Обърнати в пари, това са близо 12 милиона лева“, аргументира се Петя Манева от групата на левицата. Около 10-на граждани изразиха в залата на ОбС несъгласието си с придобиването на Пловдив на част от капитала на Панаира.

Според тях безвъзмездното прехвърляне на акциите по никакъв начин не защитава интереса на държавата и гражданите на Пловдив.

Очаква се на по-късен етап да бъде сключено тристранно споразумение – между Общината, Георги Гергов и държавата за изграждането на Дом на операта на мястото на сегашната Палата № 1 в Панаирното градче.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Кметът на Пловдив Костадин Димитров откри обновени детски градини (СНИМКИ)

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов откри конференция, посветена на “Зеления и устойчив спорт”

В центъра на Пловдив: Кола пропадна заради подпочвени води

Пловдив е домакин на Тепе Джамборе - първият по рода си спортно-културен маратон

Кметът на Пловдив посрещна шампионките от волейболен клуб „Марица“

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Пиян шофьор прегази с джипа си жена на паркинг в Пловдив

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com