Ул. "Иван Вазов" в Пловдив става пешеходна зона? (СНИМКИ)

8899
Ул. "Иван Вазов" в Пловдив става пешеходна зона? (СНИМКИ)
Снимка: Община Пловдив

Проект за превръщането на улица "Иван Вазов" в пешеходна, представиха от община Пловдив. Идеята беше посрещната с одобрение на проведеното публично представяне от главния архитект на града под тепетата Димитър Ахрянов и неговия екип. Дискусията продължи повече от два часа, като нито един от присъстващ не се обяви против намерението на общината.

Според концепцията, отсечката от площад „Централен“ до улица „Авксентий Велешки“ ще бъде изцяло пешеходна. Трафикът от затворения участък ще се поеме от улица "Цанко Дюстабанов", която се предвижда да стане двупосочна. Участъкът от улица „Авксентий Велешки“ до кръговото кръстовище на Централна гара пък ще бъде споделена зона за автомобили и пешеходци. Там уличното платно ще бъде стеснено. За това пространство са предвидени два варианта. Единият е тротоарите от двете страни да се разширят, за сметка на платното. А вторият - пешеходната зона да бъде разположена от страната на Тютюневия град. Ще бъде запазен автентичният облик на улицата - паветата, бордюрите и чинарите.

Улица "Съборна" в сърцето на София става пешеходна зона от 4 юли

Емблематичната ул. „Съборна“ в сърцето на София ще се превърне в пешеходна зона от 4 юли. Решението взе днес Столичният общ...

Допълнително ще се постави архитектурно обзавеждане с ретро привкус, като улични фенери и други елементи. Архитект Ахрянов направи исторически преглед на развитието на улица „Иван Вазов“. От създаването й през 1870 г., когато е построена гарата, улицата е носела името „Станционна“, тъй като Централната ЖП гара тогава се е наричала „Станция“. Участниците в обсъждането подкрепиха идеята като най-често задаваният въпрос бе как ще се осигури достъпът на автомобили до обществените сгради - училища, банки и Административния съд. Архитектът посочи, че колите ще могат да достигат до тях по страничните улици. Участници в обсъждането изразиха опасения, че след затварянето на улица „Иван Вазов“ повече автомобили ще се паркират по околните малки пресечки, което съвсем ще ги задръсти.

От присъстващите се поинтересуваха и дали се предвижда изграждане на велоалеи по улицата. Ахрянов отвърна, че възможността велосипеди да се движат ще бъде разгледана, но осигуряването на велоалеи се затруднява от спецификата на настилката – паветата. Той отбеляза, че преди да се пристъпи към реализацията на проекта улицата ще бъде затворена за специални събития за ден-два и за уикендите, за да могат гражданите да се убедят в стойността на идеята. Кметът на район „Централен“ Георги Стаменов пък допълни, че за осигуряването на места за автомобилите трябва да се придвижи проектът за многоетажен паркинг на булевард „Руски“.

Превръщат столичния булевард "Мария Луиза" в пешеходна зона

Крайното решение на проекта за булевард "Мария Луиза" в София е свързано с трансформирането му като пешеходна зона. Това каза главният ...

За улица „Иван Вазов“ има изготвен проект за генерален ремонт, чиято прогнозна стойност общината оценява на 1,5-2 млн. лева. За него ще се търсят средства от Оперативна програма „Региони в растеж“. Обсъждането за превръщането на пловдивската улица "Иван Вазов" в пешеходна ще продължи до края на октомври. Гражданите могат да дават своите предложения писмено на e-mail: info@plovdiv.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Откриха огнище на птичи грип в Пловдивско

„Столипиново” отново тъне в боклук

Катастрофа между линейка и микробус в Пловдив

След реакция на възмутени родители: Спряха строеж на Младежкия хълм в Пловдив (СНИМКА)

Арестуваха четирима дилъри на дрога и марихуана в Пловдив

Пловдивски университет избира ректор измежду...1 кандидат

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов и маестро Диан Чобанов рекламират заедно града на туристическо изложение

Задържаха по погрешка чуждестранни студенти - объркали ги с мигранти

Свързват чрез жп линия Летище Пловдив с града

След Баба Марта: Първият щъркел кацна в Пловдив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com