В Черноземен свещеници чистят, миряни протестират

1222
В Черноземен свещеници чистят, миряни протестират
Снимка: БГНЕС

След като църквата в хисарското село Черноземен започна да се руши, Пловдивската митрополия излезе със съобщение, че паднал е само дървеният навес и призова миряни да дойдат в неделя да разчистват.

С автобуси в селото ще дойдат и 240 свещеници, предаде БГНЕС.

МК нареди да се забрани достъпът до храма в Черноземен

Министерството на културата изпрати писмо до кмета на община Калояново, област Пловдив, Георги Георгиев, с молба да упражни правомощият...

В същото време Министерството на културата запечата сградата и забрани достъпа до нея. Църквата е в такова състояние, след като митрополит Николай не разреши ремонт по одобрен проект на общината за 700 000 лв. с аргумента, че много цени в офертите са завишени.

Но и не направи нищо, за да ремонтира църквата, така че тя започна да се срутва сама. Миряни се организират да дойдат в Черноземен в неделя, но целта им е по-скоро да протестират авторитарните действия на Пловдивския митрополит - ще пристигнат хора от Асеновград и Батак, които не за пръв път изразяват своето несъгласие.

Ще има и хора от други места в енорията, където църквите са в подобно състояние. Отказаният от дядо Николай проект, изготвен през 2010 година, е съгласуван и разрешен от три министерства- на културата, на земеделието и на финансите, както и от Дирекцията на вероизповеданията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com