10 партии подписаха договор за честни избори

20824
10 партии подписаха договор за честни избори
Снимка: БГНЕС

Асоциация "Прозрачност без граници" и политическите формации ГЕРБ, БСП, ДПС, "Движение 21", "Зелените", "Десните", "Българска социалдемокрация", Реформаторският блок, АБВ и НДСВ сключиха обществен договор за произвеждането на свободни, честни и демократични избори.

Общественият договор е разработен от асоциацията "Прозрачност без граници", която ще осъществи независимо гражданско наблюдение на предстоящите избори съвместно с неправителствени организации от страната, обединени в Гражданска коалиция за наблюдение на изборния процес, обясниха организаторите.

Утре е крайният срок за регистрация на желаещите да гласуват българи в чужбина

Все още не е ясно къде в чужбина най-много наши сънародници ще вземат участие на предстоящите парламентарни избори на 5 октомври. Всичк...

Целта на договора е да ангажира политическите партии не само с краткосрочни действия за ограничаване на нередностите в изборния процес, но и с дългосрочни мерки за противодействие на политическата корупция.

В документа се посочва, че политическите партии се ангажират да не регистрират партийни членове, симпатизанти или "платени гласоподаватели" като наблюдатели от името на граждански организации; да предприемат решителни действия срещу купуването на гласове и контролирания вот; да осигурят по-висока прозрачност при финансирането на предизборната кампания. Партиите, които успеят да влязат в парламента, се ангажират да приемат законодателни промени за ограничаване на злоупотребите с избирателните права на гражданите и другите съществени нарушения в изборния процес.

По думите на организаторите, договорът е морален ангажимент и има важно значение в общественото пространство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика