20 г. България в НАТО: Тагарев награди военни и цивилни (СНИМКИ)

930
20 г. България в НАТО: Тагарев награди военни и цивилни (СНИМКИ)
Снимка: Министерство на отбраната

Днес, 29 март, на тържествена церемония по повод 20-ата годишнина от членството на България в НАТО министърът на отбраната Тодор Тагарев награди членове на политическото и военното ръководство на Министерството на отбраната (МО), военнослужещи от българската армия и цивилни служители.

Още: Когато не си за Украйна, ти реално си за другата страна

Тагарев: Разбирането за боеспособна армия дълго бе загубено

В своя поздрав към присъстващите Тагерев отбеляза както трудностите в процеса на реформиране, така и значението на членството в Организацията на Северноатлантическия договор. По думите му - през годините разбирането за необходимостта от боеспособна армия е било загубено в различни или в почти всички политически конфигурации. „Това доведе до много сложни проблеми, но към днешния ден това разбиране се завърна“, подчерта министърът на отбраната, цитиран от пресцентъра на МО.

Още: Мария Габриел благодари на държавниците, тласнали България към НАТО

"Днес България е в най-добрата си позиция в НАТО"

Той заяви, че днес са създадени условия за ускорено развитие на отбранителните способности, повишаване статута на военнослужещите, бързо превъоръжаване. „Това може би не е напълно достатъчно и трябва да се набележат допълнителни мерки, но съм длъжен да отбележа, че към днешния ден България стои най-добре в НАТО от присъединяването досега. Имаме уважението на нашите съюзници, имаме разбирането за проблемите - много от тях са общи или сходни, и търсим заедно решение. Имаме заслугата и щастието да бъдем част от този най-мощен политико-военен съюз и по този начин да получаваме гаранции за нашата сигурност, като работим заедно с нашите съюзници“, каза още министър Тагарев по време на церемонията.

Още: Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Награда за началника на отбраната

За принос по осъществяване на общата политика с военните структури на НАТО в контекста на изпълнението на мисиите и задачите на Въоръжените сили, за изграждането и поддържането на необходимите отбранителни способности, ускоряването на процесите по превъоръжаване и модернизация в съответствие със стандартите на НАТО и активно ръководство със знак „20 години България в НАТО“ министърът на отбраната награди началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Снимка: МО

„Не приемам наградата лично. Приемам я от името на всички военнослужещи, които служеха в трудните години на безвремие от края на 90-те, докато се взе политическото решение да встъпим в Организацията на Сверноатлантическия договор. От името на хилядите военнослужещи, които работиха, за да покрием стандартите за членство в НАТО, от името на тези, които участваха в мисии и операции, в безброй учения по полигони, по въздух, суша и море, за да може достойно да празнуваме 20-ата годишнина от членството в НАТО“, каза адмирал Емил Ефтимов.

„Иска ми се, отбелязвайки годишнината, най-сетне армията да получи лъч надежда - и то не само с инвестиции, а и с отношение, защото хората с пагон го заслужават“, категоричен беше началникът на отбраната.

Още: Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Още награди

По повод годишнината - със знак „20 години България в НАТО“ бяха наградени заместник-министър Атанас Запрянов, заместник-министър Станимир Георгиев, постоянният секретар на отбраната Антон Ластарджиев, генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски - началник ВМА, флотилен адмирал Боян Медникаров – началник на ВВМУ, доц. д-р Соня Пенкова – директор на Националния военноисторически музей, полковник Иван Инковски – началник на Военно-географската служба, представители на Военната академия, членове на политическия кабинет на министъра на отбраната, директори на дирекции, военнослужещи и служители в Министерството на отбраната и българската армия.

Снимка: МО

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов награди военнослужещи за принос при осъществяване на съвместни дейности с военните структури на НАТО.

Още: Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика