34 висши държавници - с проблеми в данъчните декларации

33065
34 висши държавници - с проблеми в данъчните декларации
Снимка: БГНЕС

34 лица, заемащи висши държавни и други длъжности, не са подали или не са подали в срок декларации да доходи и имущество. Списъкът с имената, които не са подали декларации, ще бъде изпратен на изпълнителния директор на Националната агенция за приходите за санкциониране на нарушителите

Одитният орган - Сметната палата, публикува eжегодните декларации на задължените лица по Закона за публичност на имуществото на лицата, заемащи висши държавни и други длъжности за придобитото имущество, получените доходи, дадените обезпечения и направените разходи през предходната 2013 г., както и постъпилите в Публичния регистър до 5 юни 2014 г. встъпителни и финални декларации.

Сергей Станишев: Очакваме рестарт в работата на правителството

Очакваме действително един рестарт в работата на правителството, заяви председателят на Националния съвет на БСП Сергей Станишев по вре...

На 31 май изтече срокът, предвиден в закона, за извършване на промени в подадените ежегодни декларации, припомнят от Сметната палата.

От декларацията на скандалния депутат от ДПС Делян Пеевски прави впечатление, че той е декларирал единствено един банков депозит на свое име. Средствата в него са в размер на 17,056 лв. Те според декларацията са дошли от заплати и спестявания. Отказалият се от поста си в европарламента Пеевски не е декларирал никакви недвижими имоти, коли, вземания или земеделски гори.

Подобно е положението и с лидера на ДПС Лютви Местан. Той е декларирал единствено два влога с по 20 хил. лв. в тях. Единият от тях е на негово име, а другият - на това на съпргута му. Средствата са според данъчната декларация на Местан са дошли от заплати и спестявания.Той също не е декларирал никакви недвижими имоти, коли, вземания или земеделски гори.

Лидерът на БСП Сергей Станишев е малко по-обстоятелствен.Той е декларирал, че разполага с 10 хил. лв. налични средства, които са дошли от заплати и спестявания. Станишев разполага и с два влога – единият в евро, другият в лева. Сумата в първия е в размер на 3555 евро с титуляр съпругата на Станишев – Моника. Във влога в левове 26,680 лв. Парите и на двете места са дошли от „лихви от спестявания от предходни години”.

„Червеният” лидер е декларира дялове в 2 дружества –„ Актив груп ЕООД” и „Призма Къмпани” ООД. Първото е било изцяло негово участие, но това се е променило, след като Станишев е прехвърлил 90% от акциите на съпругата си Моника Станишева. В „Призма Къмпани” двамата са били съдружници.

Сергей Станишев се венча за Моника Йосифова

Лидерът на БСП Сергей Станишев и Моника Йосифова се венчаха тази неделя (19 май), съобщи „Дневник”. Щастливата двойка чака...

От декларацията става ясно, че бившият премиер е прехвърлил и 30% от „Лоте” ООД на съпругата си. Това е станало чрез „Актив груп”.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е декларирал, че разполага с пари в брой и влог. Сумата, с която бившият кмет на София може да оперира, без да ходи до банката, е 42,536 лв. Тя според декларацията е дошла от обещетения от неизползван отпуск МС,труд. и произхождащи на тях възнаграждения. Във влога си бившият премиер е записал, че има 7943 лв. Те са дошли от лихви.

Ако се вярва на годишната данъчна декларация на лидера на „Атака” Волен Сидеров, той определено е човек за ожалване. В подадения до Сметната палата документ той е записал, че има единствено потребителски кредит в размер на 21,455 лв. Според годишната си декларация Сидеров няма нито влогове, нито пари в брой.

Президентът Росен Плевнелиев е декларирал 2 влога – един в България и един в чужбина. В първия държавния глава държи 2916 евро. Във втория сумата е в размер на 7315 лв. Парите са дошли според годишната данъчна декларация съответно от дивидент и доход от лихви.

От декларацията на президента става ясно, че той е закупил през 2013 г. 30 акции на „Резиденшъл Парк София Фасилити Мениджмънт” с пари от заплата, както и 30 хил. държавни ценни книжа, които са били придобити с пари от родителите му.

Фейсбук група посвети стих на Делян Пеевски

СТРАХ Всеки ГЕРБ-аджия е в пот облян, само като чуе името - Делян! Само след секунди започва да трепери, че Делян му знае всичк...

Припомняме ви, че до 24 юни участниците в изборите за членове на Европейския парламент трябва да подадат в Сметната палата отчетите си за предизборната кампания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика