АБВ: Учениците от горните класове - незабавно в клас и без тестване на малките

7268
АБВ: Учениците от горните класове - незабавно в клас и без тестване на малките
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Учениците от горните класове незабавно да се върнат в училище и да се спре тестването на класовете от първи до четвърти, настояват от АБВ. Това заяви пред медиите д-р Емил Стоименов, член на НС на ПП АБВ.

"Те и в момента могат да се върнат, ако имат зелен сертификат - ако са ваксинирани или са тествани с антигенен или PCR тест за сметка на техните родители", отбеляза той и съобщи, че от АБВ призовават учениците от 5-и до 12-и клас да тръгнат на училище още от понеделник. "Първоначално за тях да се ползват тестовете на учениците от 1-ви до 4-ти клас и да се прекрати тестването на малките ученици, защото целта не оправдава средствата", уточни Стоименов.

АБВ предлагат законопроект, гарантиращ доброволност на ваксинацията срещу COVID-19

Проект за изменение в Закона за здравето, с които ваксинацията срещу COVID-19 да има изцяло доброволен характер предлагат от АБВ. Прове...

"Ще предложим на новия здравен министър това тестване да се прилага, само когато имаме заболеваемост над 750 на 100 000 души, защото учениците са тези, които най-много страдат. Излиза, че ходенето на дискотека е присъствено, а онлайн обучението е задължително“, съобщи той.

Д-р Стоименов информира, че след запитване от АБВ до МЗ и МОН, получили отговор по въпрос за договорите за доставка на бързи антигенни тестове за учениците от 1-ви до 4-ти клас.

„Сдобихме се и с точния брой на изследваните лица в първия ход на кампанията до 12 ноември. Крайната сметка е, че 9689.78 лв. ни струва един положителен тест в училище в първия период на тестване. Впечатляваща е сумата, а процентът положителни проби е 0.04% от направените тестове. Към момента са закупени малко над 2 млн. теста за 6.820 млн. лв., като средната цена за тест е 3.03 лв.", посочи Стоименов.

Той съобщи още, че за 15 дни здравното министерство е сключило 15 договора за доставка на такива тестове. "Тези договори са сключени без обществена поръчка, съгласно Закона за извънредното положение и са на тотално различни цени - от 2.56 лв. до 3.85 лв. Има разлики от до 50% в цените на закупените тестове", изтъкна той и коментира: "Това е меко казано скандално. Това, което се случва в момента, с пазаренето на тестове по този непрозрачен начин, е безобразно, безотговорно и безотчетно“.

Възстановяват Комитета за държавна сигурност, алармира Румен Петков

Това, което се предлага сега, е възстановяване на Комитета по държавна сигурност от 60-те години на миналия век - инспекторатите на вси...

АБВ ще предложи промяна в текста на Закона за извънредното положение в частта за липсата на необходимост от обществена поръчка при закупуването на тестове, съобщи още той.  Ако не се прилага ЗОП, трябва да се прилага доклад на зам.-министър или главния държавен здравен инспектор с резолюция на министъра на здравеопазването, поясни Стоименов.

Той съобщи още, че днес АБВ изпраща заявление за достъп до обществена информация с въпрос за броя на позитивните тестове във втори цикъл на тестване от 15 до 30 ноември.

Д-р Стоименов коментира и упрека на образователния министър към здравния за това, че учениците се образоват онлайн:„Министърът на образованието обвиняваше здравния министър, че е изключил всички представители на МОН от работните групи и че той е причината за всичко лошо, което се е случило в образованието през изминалите месеци. Човек се пита – тези хора как са работили заедно толкова време и как не са се сбили на някое заседание на МС, съдейки по днешното участие на Николай Денков по bTV”.

В коментар на изявление на Урсула фон дер Лайен, която призова ЕС да обмисли единни правила и задължителна ваксинация, д-р Стоименов заяви: „ЕС няма право да казва какво трябва да се случи във всяка една страна членка“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

"Не съм предлагал нищо": Срещата премиер-президент приключи безславно

БСП иска оставката на Росен Желязков

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com