Агоп Каспарян, Рего: Ваксинационният процес не върви добре

2197
Агоп Каспарян, Рего: Ваксинационният процес не върви добре
Снимка: принтскрийн/България он Еър

Замяна на българския лев с еврото от 1 януари 2024г. е по-скоро политическо послание към избирателите, смята икономистът Агоп Каспарян от институт „Рего“. Така той коментира пред БНР проекта на постановление на МС, което предвижда на тази дата еврото да стане официална валута в България. Датата 1.01.2024 беше спомената като възможна за страната ни през юли м.г. от зам.-председателя на ЕК Валдис Домбровскис.

Според Каспарян приемането на еврото ще има преди всичко положителен ефект за държавата – стабилизиране на валутния курс, нови международни инвеститори. Той обаче смята, че избързваме с приемането на постановлението, предвид коронакризата и предизборната ситуация у нас.  Особено в контекста на предстоящите избори, според него това е по-скоро политическо послание към избирателите за постиженията на управляващата партия.

Агоп Каспарян: Пропастта между бедни и богати много се засилва

Това е временно, логично е да е временно. Така икономическият експерт Агоп Каспарян коментира новината, че милионерите в България се ув...

Икономистът от „Рего“ смята, че срокът за разработване на национален план за въвеждане на еврото до 30 юни е нереалистичен. „При положение, че имаме избори след 1 месец, след това процедура по съставяне на правителство,  не виждам как това може да стане до 30 юни, ако въобще имаме съставено правителство“, каза Каспарян.  Той припомни и за препоръките на ЕЦБ към България - за да се приеме еврото, трябва да сме член на ERM II, да имаме стабилна финансова и икономическа политика и да се подобри значително качеството на управление и на институциите.  Тоест, имаме сигнали от ЕЦБ, които, особено в условията на коронакризата, не кореспондират добре с готвеното постановление.

Каспарян припомни и три от най-важните критерии от Маастрихт за приемане на еврото  - нивата на инфлацията, на бюджетния дефицит и на държавния дълг, които ние не сме изпълнили. Още един знак,  че избързваме с решението, особено на фона на Covid-пандемията, която у нас премина от здравна във финансова и икономическа криза.

По отношение на икономическите мерки на правителството Агоп Каспарян коментира, че се раздават се огромни суми, но основно на големия и средния бизнес.  „Представете си, че сте затворен обект, не работите няколко месеца и кандидатствате по мярката 60/40. Ако не работите, е  почти невъзможно е да покриете разходите за заплати, защото  кризата засегна домакинствата и фирмите с най-ниски доходи, както и по-малките фирми, които разполагат с по-малък актив и трудно могат да избегнат фалита или да оцелеят за по-дълъг период от време“, каза икономистът.

Има и добра новина, смята Каспарян, и тя е, че е започнал процесът на ваксиниране. За жалост в България този процес на върви добре, а именно това според него е пътят към възстановяване на икономиката. „Отделно ние се борим за едни 200-300 хиляди българи, които се върнаха в България и в момента също са на прага да се ваксинират. По този начин имаме възможност да задържим поне част от тях. Недоверието към някои ваксини се дължи на слабата информационна кампания, а ЕК не се справи добре с на управлението на кризата“, каза Каспарян.  Той изрази надежда, че скоро ще има дефицит не поради липсата на ваксини, а заради огромното желание на хората да се ваксинират.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Лорер: Никой не ни е питал за нищо в служебния кабинет, хора на ПП няма (ВИДЕО)

Борисов обяви ядосан, че вече не иска смяна на външния министър (ВИДЕО)

Пеевски: Утре може да няма президент (ВИДЕО)

Официално: Без заседания на парламента по време на предизборната кампания

Митов: Указът на президента за назначението ми е тест за него (ВИДЕО)

"Възраждане" ще внесат доклада за "Боташ" в прокуратурата

Главчев към Радев: Който осуети предложените министри, ще носи отговорност

ПП-ДБ искат извънредно заседание на парламента за "Боташ" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика