Алфа Рисърч: ГЕРБ - 34,1%, БСП - 19,1%

49998
Алфа Рисърч: ГЕРБ - 34,1%, БСП - 19,1%
Снимка: БГНЕС

На финала на една пасивна и доста вяла от страна на основните играчи кампания, в която и ГЕРБ и БСП се държат като партии, чиято участ е вече предизвестена, големият печеливш и голямата изненада могат да се окажат малките партии.

Това е основният извод, който се налага от националното представително проучване на агенция Алфа Рисърч, проведено чрез пряко стандартизирано интервю в периода 28-30 септември сред извадка от 1100 пълнолетни граждани от цялата страна, предаде БГНЕС.

Избирателната активност бележи лек ръст в сравнение с началото на кампанията, основно заради ориентиране на част от колебаещите се към партиите, които са близо до 4%-та бариера и са особено активни в дните непосредствено преди вота на 5 октомври. На база избирателите в България може да се очаква, че около 3 млн. 200 хил. до 3 млн. 300 хил. ще отидат до урните. Очакваната активност е по-ниска от тази на изборите през 2013 г. и само силна мобилизация на гражданите в последните няколко дни, както и неизвестният брой гласуващи в избирателните секции в чужбина може да промени тази тенденция.

Според прогнозата на Алфа Рисърч 34.1% е вотът, на който ГЕРБ може да разчита на изборите в неделя. БСП има съвсем леко отстъпление от позициите си спрямо проучването на Алфа Рисърч в началото на кампанията – 19.1%. Обичайно в последните дни на кампанията ДПС възвръща изключително високата мобилизация на своите симпатизанти, чиято концентрация продължава да бъде сред етническите малцинства и в строго обособени секции. Към момента ДПС събира около 12% от вота на потенциалните гласоподаватели вътре в страната. За по-точна оценка на тежестта на Движението и бъдещата парламентарна конфигурация, към тях би следвало да се прибавят и около 80-100 хил. гласа от Турция, които е получавало през последните години. При тази хипотеза, то би достигнало докъм 15.4%.

Реформаторският блок (РБ) и "България без цензура" (ББЦ) получават 6%. И трите партии, които са близо до 4%-та бариера – Патриотичен фронт (ПФ), Атака и АБВ бележат ясно забележим ръст в хода на кампанията. Поради неравномерното им регионално представителство и много малките разлики между тях, които на практика не надхвърлят размера на статистическата грешка, оценката за това колко и кои от тях ще преминат чертата е много трудна. Най-стабилна и равномерно нарастваща изглежда подкрепата за ПФ, който ако запази настоящата си мобилизация от около 4.5% има най-големи шансове да попадне в 43-то Народно събрание.

Една седмица преди края на кампанията Атака и АБВ остават съвсем малко под 4%-та бариера, но с тенденция към ръст. Вотът и за двете формации е неустойчив и се влияе от ситуацията и региона, поради което оценяваме като по-слаби, но не и изключени шансовете им за преминаване на бариерата. Тенденцията за мобилизация на малките партии обхваща и Движение 21 на Т.Дончева, което може да достигне докъм 2%. Не са изключени шансовете на "Десните" и Зелените също да се доближат до 1% подкрепа.

Анализът на динамиката на електоралното поведение сочи като най-вероятен шест партиен парламент и трудно съставяне на правителство. При такава хипотеза ГЕРБ би имал около 98-100 депутата, БСП – 53-55, ДПС – 44-46, РБ и ББЦ – по 16-18 всяка. Шестата партия, към момента, най-вероятно Патриотичния фронт – 12 народни представители. Битката обаче както за шестата партия, така и евентуално за седми-осми участник в 43-то Народно събрание може да се окаже твърде оспорвана.

Вероятността в парламента да попаднат повече от шест партии би намалила тежестта на най-големите парламентарни групи и би поставила на още по-сериозно изпитание математическите и политически конфигурации за съставяне на правителство.

-----

Настоящото изследване е част от регулярния мониторинг на обществено-политическите нагласи на агенция Алфа Рисърч и се провежда със собствени средства. Изследването е проведено в периода 28–30.09.2014 г. сред 1100 пълнолетни граждани от цялата страна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика