Антикорупционният закон на Кунева няма да бъде приет от този парламент

1796
Антикорупционният закон на Кунева няма да бъде приет от този парламент
Снимка: БГНЕС

Антикорупционният закон, известен като закона на вицепремиера Меглена Кунева, отпадна от програмата на правната комисия и на парламента. Той няма да бъде гласуван в рамките на 43-ото Народно събрание, съобщи "Дневник".

Това се случи след предложение на депутатите от ДПС, БСП и Патриотичния фронт, които на заседанието на правната комисия поискаха проектът да отпадне заради малкото оставащо време на парламента.

След скандали в НС: Депутати и сценаристи не се разбраха нищо за мажоритарния вот

На близо шестчасова дискусия представителите на инициативния комитет за националния референдум (бел. ред. - т.нар. референдум на "Шоуто...

Срещу това остро реагира Димитър Делчев от Реформаторския блок, който обвини представителите на трите партии в това, че се страхуват от борбата с корупцията. В залата бе и вицепремиерът в оставка Меглена Кунева, която заяви, че проектът е бил подкрепен на първо четене със 130 гласа, което е солидна подкрепа, и призова депутатите все пак да започнат обсъждането му на второ четене, за да може този парламент да отчете успех в борбата с корупцията.

При първото гласуване днес от ГЕРБ и Реформаторския блок 8 души бяха "за" включването на проекта в дневния ред на комисията, а "против" бяха депутатите от ДПС и БСП, а Патриотите се въздържаха.

Делчев поиска прегласуване, защото Патриотичният фронт е подкрепил проектозакона на първо четене. След повторния вот обаче гласовете на въздържалите се и тези "против" бяха с един повече от тези на подкрепящите включването на точката в дневния ред и така тя отпадна.

След това Кунева заяви, че все пак това може би е по-добрият изход за проекта, защото е съществувал риск текстовете да бъдат окастрени. Тя заяви обаче, че е разочарована.

Още за опраскването на съдебната реформа и завладяването на държавата

Анализът е публикуван във Facebook профила на бившия правосъден министър Христо Иванов. Още за опраскването на съдебната реформа и зав...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика